Ez a kísérleti fekvőrendőr csak a valódi gyorshajtókat bünteti, akkor emelkedik ki, ha az autós túl magas sebességgel közelíti meg. Valóban működőképes lehet a dolog, a gyorshajtásra aktiválódó közlekedési lámpák piros jelzése is hatásos, ez a fizikai akadály pedig azonnal büntet, ha valaki nagy tempóval próbál meg ráhajtani.

Hasonló, szabálykövető viselkedést ösztönző megoldásra van már példa, Svédországban például. Az Actibump rendszere pont fordítva működik mint a legtöbb fekvőrendőr, pukli helyett gödörrel büntet. A sebességlimitet betartók előtt szerencsére nem nyílik meg a föld, ellenben a renitens közlekedőket kerékütő bukkanó várja. Hatékonynak tűnik, és a kísérletileg telepített darabok jól is működtek még 2011-2012-ben. A projektről azóta mégse akad egy kósza hírfoszlány sem, valamiért vagy elmeszelték, vagy senkinek sem kellett az innovatív, intelligens fekvőrendőr.

Túl drágák az ilyen rendszerek? Valószínűleg igen, mégis mindig kísérleteznek egy-egy megoldáson, de hogy valaha is elterjedt lesz egy ilyen okos fekvőrendőr, azt nehezen hiszem.