Texasban katasztrofális a helyzet, a BBC szerda délután azt írta, hogy már több mint 20 áldozata van a Harvey hurrikánnak, az állam nagy része víz alá került. Az ilyen helyzetekben előjön a spájzolási ösztön, nyilván pont akkor, amikor már kész a baj. Üzemanyagot is próbálnak raktározni a helyiek, főleg mióta felröppent a rémhír, hogy az időjárás miatt kifogyhatnak a készletek és bezárhatnak a benzinkutak.

Az emberek ezért megrohamozták az üzemanyagtöltő állomásokat, és mindenbe csurgatják a naftát, amibe csak lehet. A képen látható férfi is a pániktól vezérelve cselekszik, benzin tárolására alkalmatlannak tűnő műanyag hordókat tölt meg furgonja platóján.

Nem ő az egyetlen, a texasi kutakat valósággal lerohanták a tartalékra vágyó autósok, hosszú sorok kígyóznak, és pont ez a kiürüléstől való félelem okozza a kiürülést. A kutak egyszerűen nem bírják kiszolgálni a megnövekedett igényeket, és ezért tényleg akadnak helyek, ahol elfogy a benzin.

Ezzel együtt emelkednek az árak (a hurrikán előtt 2,22 dollár volt az átlagár, most 2,42, sőt van ahol 3 dollárt kérnek egy gallonért), ami még jobban pörgeti a felhalmozási kényszert, igazolja a spájzolást, hisz aki rohant a kútra, bátran üvöltheti, hogy “ő megmondta”, ez lesz, bezárnak a kutak, emelkednek az árak, még jó, hogy időben vett pár kannával.

Egy helyi alkalmazás, a GasBuddy mutatja, hol fogyott el az üzemanyag, a piros kutak üresek. Látható, hogy bőven van még rendelkezésre álló kút, a problémát inkább a hirtelen megnövekedett igény jelenti, nem a hurrikán miatt leállt olajipari létesítmények.