Olvasónktól kaptuk az alábbi videót, amelyet az M3-as autópályán rögzített. Általában őrült száguldásokról, szabálytalan előzésekről szólnak az ilyen felvételek, de nem ez. Itt épp az ellenkezője zajlik, egy túlságosan megfontolt vagy épp rettegő sofőr, illetve esetlege műszaki hibás jármű halad a gyorsforgalmi úton.

a videó a hirdetés után indul

A gondot az okozza, hogy hűsünk 65 km/órával halad ott, ahol 130 km/óra a megengedett maximális sebesség.

A KRESZ kimondja: „Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.” – vagyis 65 km/órával szabályosan közlekedik a Suzuki az úton, de kétségkívül nem veszélytelenül. A többi autóshoz képesti nagy sebességkülönbség könnyen okozhat ráfutásos balesetet és akkor hiábavaló az ő óvatossága.

Nem kétséges, hogy a jármű sebességét úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell, de nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza – ezek is szerepelnek a KRESZ-ben.

Vigyázzunk egymásra!