Az orosz autóipar nem feltétlenül a luxuskabrióiról lett híres, pedig amit a legkülönfélébb alkatrészek összeépítésével alkotni tudnak, az páratlan. Itt van például ez a ZIL 41041 AMG, ami az orosz hadsereg nyitott tetejű vonulós autója. Legtöbbször a moszkvai Vörös téren tűnik fel a katonai felvonulások alkalmával és a Védelmi Minisztérium legfontosabb embereit mutatja meg a közönségnek. Mivel csupán három példány létezik belőle, egyike a világ legritkább autóinak.

A nagy eseményeken viszont csak kettő szokott szerepelni, a harmadikat előre nem látható hibák esetén vetik csak be. A fekete kabriókat leggyakrabban a november 7-én tartott rendezvényeken használják, melyen az 1917-es forradalomra emlékeznek.

Nincs menőbb orosz gép a miniszteri kabriónál 2Korábban 1981-es szürke színű, kerek lámpákkal szerelt ZIL kabriókat használtak ilyen célra, de 2009-ben eljött a váltás szele, ezért modernizálták az exkluzív flottát. Na, nem túlzottan, csak éppen amennyire kell. Annyira nem variáltak sokat, hogy alapjaiban még mindig a régiek, csupán a formán és a beltéren dolgoztak az oroszok. Az szükséges alkatrészeket azonban már nem tudták helyben beszerezni ezért az AMG-hez és a GM-hez is fordultak több apróság miatt is. A műszerfal és a világítás kapcsolója például amerikai autókból lehet ismerős.

Mivel a ZIL gyár 2008-ban már menthetetlen pusztulásnak indult, ezért ezeket az új nyitott tetejű autókat Nizhny Novgorodban, a GAZ üzemben készítették el. A gumiabroncsok viszont rendelésre készülnek hozzá, semmiféle jelzés nincs az oldalfalukon sem.

A világ talán leghíresebb sportkocsijának egymilliomodik példánya meglepő látványt nyújtott, pedig csak egyetlen eleme tűnt szokatlannak: a színe! Kattints és tud meg milyen volt!

Nincs menőbb orosz gép a miniszteri kabriónál 3