A szabályokat be kell tartani, azok szerint közlekedve élnénk ideális világban, de gyakran a szabályok sem egyértelműek, az agresszív sofőrök pedig sokszor kellemetlen, veszélyes szituációkat hoznak össze. Legjobb ellenszer a defenzív vezetés lenne, de ezt a gyakorlatban nehéz kivitelezni, ahogy azt a mellékelt videó is mutatja. A sértett autós utasa unszolása ellenére sem lassít, hanem dudálva üldözi az autóját veszélyeztetve kerülő Audit.

Defenzív vezetés?

A defenzíva szó védekezést, a defenzív vezetés tehát védekező vezetést jelent. Kivel vagy mivel szemben? Könnyű kitalálni: a mások hibáival – pontosabban azok lehetséges következményeivel –, illetve a közlekedésben adódó váratlan helyzetekkel szemben.

a videó a hirdetés után indul

“Szerencsére épp belenéztem a tükörbe, ahol láttam, hogy a mögöttem jövő nem csak kinéz, hanem komolyan is gondolja az előzést. Persze amikor kibújt akkor (újra) felmérhette volna, hogy tök esélytelen és visszafékezhetett volna mögém, de még ekkor is úgy gondolta, hogy ez így kivitelezhető. Ezért amikor mellém ért kénytelen voltam telibefékezni és kihúzódni szélre, hogy beférjen (gondolom a szembe jövő is vészfékezett).

Ha akkor fékezek amikor kibújik, az is veszélyes lett volna, mert (joggal) arra számítottam, hogy kimegy és azonnal vissza is fékez amikor látja, hogy nem tud megelőzni. Ez esetben egymás mellett haladunk (lassulunk), ugyanúgy nincs helye visszahúzódni és mivel biztos nem akar frontálisan ütközni, inkább engem tolna kifele… Egyébként itt kb 230. km-nél jártunk az utunkon, egy monotonitást kevésbbé tűrő embernél a tükrök nézése már valószínű 100 km-el korábban kikopott volna, így szerencséje, hogy engem kellett előznie és meg tudtam oldani az ő problémáját. Amúgy a megengedett 90-el haladtunk, elég gyér volt a forgalom, sokan meg is előztek, akik 90 helyett 102-vel akartak haladni, tehát nem volt fél órája beragadva mögém. Szívesen kiszálltam volna kitépni a szívét, de sajnos a piros lámpán amin átmenekült, már nem mehettem utána, mert gyerek ült hátul, nem lett volna szerencsés ha ezután még ő úgy tud lelépni, hogy én meg kinyírom a családom, mert keresztben elkaszálnak.”

(112 Press)