Ez a probléma főképp a LED-es fényforrások beszerelésével kacérkodó autósokat érinti. A brutális fényerő és a xenon rendszerekhez mérten alacsony ár miatt csábító egy H4-H7 foglalatba is illő LED-rendszer rendelése. Különösen nehéz szerelés, faragás nélkül munkára fogható, de bármennyire is ellenállhatatlan, azt sosem szabad elfelejteni, hogy teljesen szabálytalan.

Ha egy lámpatestet egy adott izzófajtához terveztek (Pl. H1, H4, H7) akkor oda csak “E” jellel ellátott izzó szerelhető be. “E” jelet csak az a termék kaphat, amelyik megfelel az adott foglalat specifikációjának – megfelelő teljesítményű, az izzószál adott méretű és pozíciójú, és így tovább. Viszont a LED-rendszerek közül még egy sem kapott ilyen minősítést.

Milyen E jelről is van szó pontosan?

5/1990. Köhém rendelet – 3. számú melléklet

A jóváhagyási jel körbe írt nyomtatott, álló, nagy E betű és a betű után indexként írt – a jóváhagyó államot meghatározó – ENSZ-EGB előírás számjele, az előírás változatának számjele, továbbá egyéb jelzések.

Ha nem találod ezt a jelet a lámpán, akkor baj van 1

A fenti jóváhagyási jellel ellátott fényszórót Hollandiában (E4) hagyták jóvá 2439 számon, kielégíti a 02 sorozatszámú módosításokat tartalmazó jelen Előírás követelményeit mind a távolsági, mind a tompított fény tekintetében.

A jóváhagyási jel méretéről, a mellette feltüntetendő egyéb jelzésekről és adatokról a vonatkozó ENSZ-EGB előírás, illetőleg a jóváhagyási jel használatát engedélyező határozat rendelkezik.

Az alkatrészt jóváhagyó állam nem minden esetben azonos az alkatrészt gyártó országgal. Mi több, az adott alkatrész lehet, hogy egy harmadik ország által gyártott jármű részegységeként kerül beépítésre. A körhöz közel alatta, felette, tőle jobbra vagy balra tüntetik fel a jóváhagyás számát.

Megjegyzés: A jóváhagyási számot és a kiegészítő jeleket a kör közvetlen közelében kell elhelyezni, akár az “E” betű felett vagy alatt, akár attól jobbra vagy balra. A jóváhagyási szám egyes számjegyei az “E” betűnek ugyanazon oldalán legyenek elhelyezve, és ugyanabba az irányba nézzenek. Római számok használatát jóváhagyási számként kerüljék, nehogy összetévesszék azokat más jelekkel.

17357481_10212110824435612_147882142_o

Ilyen jelet rengeteg helyen találhatunk az autónkat körbenézve. Minden lámpatesten, a biztonsági üvegeken, a visszapillantó tükrön, és természetesen a fényszóró izzóinak foglalatán is. A jóváhagyási jel hiányában az alkatrész szabálytalan, közúti forgalomban nem vehet részt, vagyis egy rendőri ellenőrzés során, műszaki vizsgán a forgalmi engedélyt is bevonhatják miatta.