Finnországban egyvalami miatt nem éri meg mocskosul gazdagnak lenni, az pedig a közúti szabálysértési büntetések. Náluk ugyanis a büntetés összegét nem csak a kihágás mértéke, hanem az is befolyásolja, hogy mennyire van megtömve pénztárcánk. Remek példa erre a svéd üzletember, Anders Wiklof, akit 830 ezer koronára büntettek meg (közel 28 millió forint), mert túllépte a megengedett sebességet.
28 millióra büntették a gyorshajtót 1
28 millióra büntették a gyorshajtót 2

28 millióra büntették a gyorshajtót

28 millióra büntették a gyorshajtót

28 millióra büntették a gyorshajtót 7
28 millióra büntették a gyorshajtót 8
28 millióra büntették a gyorshajtót 9
28 millióra büntették a gyorshajtót 10
Fotó megosztása:
28 millióra büntették a gyorshajtót 11


Wiklof úr csúnyán ráfaragott, pedig csak másfélszeresével lépte túl a sebességhatárt, 77-tel lőtték be egy 50 kilométer/órás útszakaszon. Lehet, hogy többen mosolyogtok most ezen, hiszen hazánkban nem ritka a kétszeres, háromszoros gyorshajtás, és azok az elkövetők, akik külföldi rendszámmal használják autójukat, csak röhögnek a markukba, hiszen itthon őket nem tudja utolérni a befizetésre felszólító csekk. 
Fejlettebb európai országokban ez picit máshogy alakul. Hiába volt svéd rendszáma az üzletembernek, amikor Finnországban gyorsabban közlekedett a megengedettnél, nem telt el sok idő és már postázták is a 830 ezer koronáról szóló csekket. Most azon kesereg, hogy ugyanezért hazájában, Svédországban mindössze 4000 koronára (134 ezer forintra) büntették volna. 
A szabálytalanságot elismeri, de a bírságot ésszerűtlennek gondolja a 67 éves férfi. “Kellene lennie felső határnak, akkor igazságos lenne” – nyilatkozott. “Inkább felajánlottam volna azt a pénzt az időseknek, az egészségügynek, az otthonoknak vagy bármilyen más szervezetnek. Csak magamat okolhatom, de nincs kétségem afelől, hogy ez így igazságtalan”. 
Pedig még annyira rosszul nem is járt, mint az a férfi , akit 3 éve lakott területen mértek be 137 kilométer/órával egy Ferrari volánja mögött, és mivel már visszaesőnek számított, 54 millió forintnak megfelelő bírságot róttak ki rá. 
28 millióra büntették a gyorshajtót 12
Remek példa még horribilis bírságokra, a híres dán focista, Nicklas Bendtner, aki 33,5 millió forintnak megfelelő (842 ezer dán koronás) pénzbüntetést kapott ittas vezetésért Koppenhágában, idén márciusban. Mellékbüntetésként pedig három évre bevonták a játékos jogosítványát.
28 millióra büntették a gyorshajtót 13