A klasszikus terepjárók stílusát képviselő szabadidő-autók között mindig megkerülhetetlen volt a Range Rover márka, de pár ezres darabszámot bővíteni akarták a 2010-es évekre, és kellett egy új, friss, divatos, dögös autó, ami megalapozhatja a bővülést.

Ez volt a Range Rover Evoque, aminek első generációja óriási gurításnak számított 2011-ben. Megtartotta a márkajegyeket, a hűtőmaszk feletti Range Rover feliratot, a robusztus dizájnt, de közben igazi modern lendületet kapott a forma, amivel tudtak új vásárlókat csábítani. Húzómodell lett, ami mindig a házon belüli eladások élén végzett, persze ez köszönhető az alacsonyabb árfekvésnek is. Végül 217 díjjal és a 750 ezer feletti eladási darabszámmal küldték nyugdíjba az első generációt.

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 1

Külső 

Ezen a nyerő recepten 2019-ben sem akartak változtatni, amikor jött az új típus. A lemezek alatt sokat fejlődött a második generáció, de kívülről minden lényeges elemet megtartott, mintha csak lesimították volna a ráncait. Dimenziói is maradtak a régiek, a 4,37 méter hosszú autónál a tengelytáv 2 centiméterrel nőtt, a teljes hossz viszont csupán egy (!) milliméternyit hízott, magassága 1,4 centiméterrel lett több. 

Ez a modell már inkább a Range Rover Velar testvére, magasan húzott, keskeny lámpáival agresszívan hunyorít, a sárvédőívekben pedig brutális méretű kerekek laknak, akár 21 col méretű felnik is kerülhetnek rá 245/45 méretű abroncsokkal (a legkisebb méret 18 colos). Ezek egy ilyen méretű autón még mindig a tanulmányok hangulatát idézik, az alacsonyra húzott tetővonallal, és annak eltérő tónusával még alacsonyabbnak tűnik a kocsi, tényleg mintha egy dizájner fehér lapjáról gurult volna le. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 65

A keskeny házban lakó új LED-egységek jelentik 2024 legnagyobb újdonságát

Ezért az autó külseje tényleg szemernyit sem változott 2019 óta, a legfeltűnőbb újítás is inkább műszaki jellegű. A korábbi mátrix LED-fényszórók helyébe nagyobb felbontású pixel LED-reflektorok kerültek beépítésre.

Pazar módon világítják meg az utat az autó előtt, oldalanként 268 egyedi fényforrás dolgozik, ezek a sebességtől és az út vonalvezetésétől függő megvilágítást biztosítanak, akár 500 méteres távolságig.

A szembejövőket pedig nem zavarja az erős fény, mert az automatika egyszerre akár négy autót is kitakar, így nem vakítja el őket a fényár. A leköszönő frissítés tartalmaz még új színárnyalatokat is, a tesztautón például a korintiai bronz (Corinthian Bronze – 428 ezer forint) figyelhető meg teljes pompájában. 

Beltér

A belső viszont sokat változott a bemutató óta eltelt öt év során. 2021-ben már történt egy frissítés, amit leginkább a kormány új gombjairól lehet felismerni, de ekkor frissült a fedélzeti rendszer is. Az igazi nagy változást belül viszont a 2024-es modellév hozott. A középkonzol teljesen új, az eddigi kevés gombról is lemondtak a tervezők, a digitális-analóg, még tekerőgombokat tartalmazó klímapanelt teljesen felszámolták, új a váltógomb, és a központi kijelző is. 

Utóbbi immár 11,4 colos, a Tesla-féle dizájneleveket követve kiemelkedő, táblagépekre emlékeztető darab, amin az új generációs Pivi Pro infotainment-rendszer fut. Ennek ígérete, hogy a menüben bármit elérünk két-három mozdulattal, és tény hogy a felbontás pengeéles, a fényerő rendben van, és a grafikai megoldások is passzolnak az új minimalista stílushoz. 

Bal és jobb oldalon beragadó menüként találjuk a gyorsgombokat, itt a legfontosabb funkciók tényleg előhívhatók pár bökéssel, de azért ha a vezetéssegítő extrákat akarjuk finomhangolni, akkor mélyre kell merülni az opciók között. Összességében egy tisztességesen összerakott, gyors, és jól használható rendszert kapunk, még a klíma kezelése sem lett idegesítő a gombok teljes elhagyásával. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 66

A fedélzeti rendszerre költözött minden főbb funkció

Elöl igen kényelmes üléseket szabhatnak magukra az utasok, a hűthető-fűthető darabok állítható oldaltámasszal jól tartanak. Anyaguk még lehet valódi bőr, de már ezt is igyekszik fenntartható forrásból biztosítani a gyártó. A Land Rover anyacége a JLR az Evoque belterében kezdte el használni a természetes rostokból álló Eucalyptus textilt, míg a Kvadrat egy olyan, jó minőségű textil, melyet újrahasznosított műanyaggal párosítottak.

Ebből autósként semmit sem veszünk észre, a puha, finom tapintású anyagok, textilek nemes hatásúak, és hozzák azt, amit egy prémium típustól elvárunk, mint kidolgozásban, mind minőségben. 

A tesztautó belterét flottásan feketére konfigurálták, ez pedig nem javít a térérzeten, ahogy a vaskos oszlopok, a magasra húzott váltóalagút, a méretes volán is szűkítik az első sort. Intim luxusbunker ez, amiben az ajtó vaskosan párnázott, direkt vízszintesre vágott borításán még mindig élmény kikönyökölni.

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 67

9 sebességes automata jár hozzá, az elődmodell trükkje még a kiemelkedő tárcsa volt, de ez a generáció hagyományos kart kapott

Hátul megfelelő a térkínálat két felnőttnek, de az átlag alsó-középkategóriás szabadidő-autók között nem egy akad, ami szellősebb második sort kínál. A térérzetet nyitható panoráma üvegtető növeli, ez a 900 ezres opció viszont a magas utasoknak, és főleg a magas sofőrnek lehet problémás, mert még legalsó állásban is szinte érte a fejem a kárpitot 184 centiméteres magassággal. Erre nem mellesleg a gyári konfigurátor is figyelmeztet, érdemes szalonban, üléspróbán megnézni ezt az opciót. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 68

Prémium hangulat, és minimalizmus az utastérben

Hátul 591 liternyi, bőséges hely jut a csomagoknak, a hátsó sor 40:20:40 arányban dönthető, így pedig 1338 literrel gazdálkodhatunk. A kötelező kiegészítőket megtaláljuk itt, vannak rögzítőfülek, rugalmas tartópánt, hálóval ellátott rész, 12 voltos csatlakozó. 

Technika

A második generációs Evoque (L551) alatt a PTA (Premium Transverse Architecture – prémium keresztmotoros architektúra) platformot találjuk, amire egyaránt készül dízel, benzines, és konnektoros hibrid hajtáslámnc is. 

Már bemutatásakor ott volt több motorban a 48 voltos mild hibrid rendszer, amely a lassítás során rendszerint elvesző mozgási energiát a motorra ékszíjjal integrált indítómotor/generátor segítségével visszanyeri, majd azt a padló alatt elhelyezett akkumulátorban tárolja. 17 km/óránál kisebb sebesség esetén a motor leáll, amint a vezető a fékpedálra lép, a motorhoz 9 gangos automata váltó csatlakozik, melyet a ZF szállít.

A P300e jelzésű plug-in hibrid modellnél 14,9 kWh (11,9 kWh nettó) kapacitású akkumulátort használnak, ami a WLTP-szabvány szerint 64 km-es, a gyár szerint a valóságban 48 km-es elektromos hatótávolságot biztosít. A Range Rover Evoque felfrissített plug-in hibrid változata már villámtöltővel is táplálható (30 perc alatt 80%-os szint), a fedélzeti töltő 7 kW-os, amivel 2 óra alatt érhető el a 100%-os töltöttség.

Vezetés

A Range Rover modellpalettájáról az Evoque a leginkább városálló darab, a rövid túlnyúlások, a magas üléspozíció, a 4,37 méteres hossz ezen a terepen jön jól, a parkolás emészthetően könnyű, a külső képet több kameraállásból 360 fokban mutató parkolássegítő rendszer jól kompenzálja a hatalmas holttereket, a rossz kilátást hátra. Ilyen környezetben jön jól a mild-hibrid rásegítés, a közel két tonnás tömeg finom mozgatását teszi könnyebbé az elektromos hajtás. 

Tehát itt sem vall szégyent a dízeles Evoque, de igazán a hosszú utakon, az autópályán van elemében. Ilyenkor finoman, csendben pakolja a fokozatokat az automata váltó, minimális szélzajt enged csak be a hangszigetelés, a hatalmas kerekek gördülési zaja is kívül marad. Tündökölhet a 14 hangszórós 485 ezer forintért mért Meridian hangrendszer, ami tiszta, és erőteljes zenei élménnyel tölti be a belteret. Kiegyensúlyozott, komfortos a rugózás, a fékek pedig jól adagolható erővel, erőteljesen lassítanak. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 69

A négyhengeres dízel 204 lóerőt tud ebben a konfigurációban

A kétezer köbcentis dízelmotor stílusa a gázolajos technológia fénykorát idézi, autópálya-tempónál 2000-es fordumlat környékén dohogva hozza a 7,5-7,8 l/100 km körüli átlagfogyasztást. Hangja ilyenkor észrevehetetlen, és 430 Nm nyomatéka pont ebben az 1750-2500-as sávban elérhető. 

A vezetéssegítő rendszerek között a sávtartó automatika még régi vágású módon tényleg csak a sávban tartja a kocsit, és nem középre pozícionálva követi a kanyar ívét. Ezt már sok konkurens hozza, a navigáció alapú önálló lassításról nem is beszélve, ezen a téren már érződik, hogy koros modell az Evoque, komolyabb, az önvezetés irányába ható megoldásokat nem tud felmutatni. 

Táblafelismerő rendszer, és sebességtúllépésre figyelmeztető elektronika viszont kötelezően került az autóba, ez szerencsére a kormányra helyezett gombbal két nyomással leállítható. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 70

Lehet, hogy jó a terepképessége, de ezt a fényes, lakkozott lökhárítót kár lenne összekarcolni egy dűlőúton

Országúton érezhető az autó mozgásán a komoly tömeg, 1941 kilogramm elég meglepő egy ekkora testben, a hasonló méretű szabadidőautók általában 2-300 kilogrammal kevesebbet nyomnak a mérlegen (Volvo XC40 D4 AWD – 1772 kg). Csodák nincsenek tehát, de a széles abroncsok alacsony oldalfallal, az alapvetően feszes hangolású futómű azért segítenek fokozni az agilitást, nincs nagy oldaldőlés, és száraz aszfalton bőven van tapadás ami útra ragasztja az autót. 

A méretes volánt forgatva kevés visszajelzést tapasztalhatunk, az ideges pattogás nem a Range Rover kenyere, azt meghagyják a Porsche Macannak, és az Alfa Romeo Stelviónak. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 71

Az alapforma alig változott 2011 óta, pedig történt egy teljes generációváltás

Amiben még nagyon jó az Evoque, azt valószínűleg kevés tulajdonos használja ki. A márkanév kötelez, és ez a típus sem lett soha divatterepjáró: 21,2 centiméteres hasmagassága, 60 centiméteres gázlómélysége komolyabb akadályok leküzdésére is képessé teszi. Első terepszöge 25, a hátsó 30 fokos, tehát minden fizikai adottsága megvan a dagonyához, ráadásul ebben a Terrain Response 2 rendszer is segít. A vezérlés a kiválasztott üzemmód alapján a talajhoz legmegfelelőbb módon, a maximális tapadást biztosítva osztja el a nyomatékot. 

Költségek

Jelenleg 18,4 millió forintért kapunk belépőt a Range Rover világába a 160 lóerős háromhengeres benzines alapmodell megvásárlásával, a dízel négy hengerrel, de hasonló 163 lóerős csúcsteljesítménnyel már 20,3 millió forint, a 204 lóerős kivitel pedig 21,8 millióról indul. Erre az extrákkal bármikor rá lehet pakolni még tízmilliót, az Autobiography felszereltség már 31 056 000 Ft. 

A Range Rover Evoque és vetélytársai – Listaár, forint
AUDI Q3 SPORTBACK S LINE 40 TDI QUATTRO (200 LE) 19 089 750
LEXUS NX 350H (BENZINES HIBRID, 242 LE) 19 100 000
MERCEDES GLA 220 D 4MATIC (190 LE) 18 368 000
RANGE ROVER EVOQUE D200 R-DYNAMIC S (204 LE) 21 866 000

Közeli konkurens a szintén korosodó Volvo XC40-es, amihez viszont már nincs dízelmotor. A benzines mild-hibrid 160 lóerővel 14,5 millió forint, a BMW X1 pedig 163 lóerős dízelmotorral, összkerékhajtással 17,6 millió forintos árról indul. 

Idén ezt veszi a tehetős autós, ha egyéniséget akar 72

Értékelés

A Range Rover Evoque még leköszönő modellként, a vélhetően utolsó frissítés után is érdekes színfoltja a kínálatnak. Lehet, hogy a vezetéssegítő extrák terén, konnektivitásban már akadnak modernebb megoldások, de az új fedélzeti rendszer működésére nem lehet panasz, gyors, letisztult, és sokat ad az összképhez.

Ahhoz az összképhez, aminek még mindig vaskos részét adja a jó terepjáró képesség, és az angol arisztokraták világát idéző prémium hangulat. A kiforrott dízelmotor is jó pontja az autónak, ehhez a konstrukcióhoz még mindig ez lehet a legjózanabb, élhető hajtáslánc. 

Mellette – Ellene
 
  • Mai napig ütős forma
  • Prémium anyaghasználat
  • Dinamikus  és takarékos dízelmotor
  • Kitűnő terepjáró képesség
 
  • Korlátozott kilátás hátra
  • Modern vezetéssegítő funkciók hiánya
Hány pontot érdemel a 2019 óta szinte változatlan Range Rover Evoque?
átlag
7.09
szavazat
301
Hány pontot érdemel a 2019 óta szinte változatlan Range Rover Evoque?