Röviden – DS 4
Mi ez? A Citroënből kivált DS márka kompakt ötajtós modellje, némi crossoveres beütéssel.
Mit tud? Látványos megoldásokkal lenyűgözni, prémiumhangulatot kelteni, ízlést formálni külsejével és belsejével egyaránt.
Mibe kerül? 9,69 millió forintért már kapható DS 4 130 lóerős benzinmotorral. A legolcsóbb plug-in hibridért 13,49 milliót kérnek, csúcsfelszereltséggel az ára 16,59 millióig növekszik.
Kinek jó? Akik vágynak a prémium-életérzésre, adnak a külsőségekre, de nem kérnek abból a prémiummegközelítésből, melyet más márkák képviselnek.

A budapesti DS Store-ban bemutatták a hazai sajtónak a DS 4-et. A Vezess olvasói számára már nem teljesen ismeretlen a Citroënből kivált francia prémiummárka modellje, köszönhetően Hamvas Tamás kollégám írásának, de a puding próbája mégiscsak az evés. A macaron is szépen néz ki, de csak keveset tartunk közülük igazán finomnak.

De vajon elindul-e világhódító útjára a DS 4, ahogy azt a macaron tette a 2010-es években? Közös pontokat egyébként találunk a mandulás habcsók és a négykerekű között: a sütemény már 6-7 évszázada elkezdett kialakulni, ahogy a DS is létezett már 6-7 évtizeddel ezelőtt, igaz, ekkor még modellnév volt. Új erőre mindkét francia exportcikk az előző évtizedben kapott, ám előbbi lépéselőnybe került.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 1
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 2

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 55
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 56
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 57
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 58
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 59
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 60
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 61
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 62
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 63
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 64
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 65
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 66
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 67
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 68
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 69
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 70
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 71
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 72
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 73
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 74
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 75
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 76
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 77
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 78
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 79
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 80
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 81
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 82
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 83
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 84
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 85
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 86
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 87
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 88
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 89
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 90
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 91
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 92
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 93
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 94
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 95
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 96
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 97
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 98
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 99
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 100
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 101
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 102
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 103
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 104
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 105
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 106
Fotó megosztása:

Külső

A DS 4-nél az első hűha-faktor a külsőhöz kapcsolható. Először is felejtsük el a hagyományos színeket: ez az autó Magyarországon például rézarany színben kapható majd felár nélkül. A 4400 mm hosszú, 1866 mm széles és 1470 mm magas kocsi méreteit tekintve nem passzírozható be egyértelműen a kompakt ötajtósok közé, bőven átlagon felüli szélessége és közel 19 cm-es hasmagassága teret enged neki a crossoverek játszóterén is. Rá is adta a játszós ruhát a DS a 4-esre a Cross verzióval, melyen több a fényezetlen fekete elem, emellett tetősíneket és a kivitelhez tervezett 19 colos felniket is találunk.

Még ennél is tud nagyobb lábon élni az autó: 20 colos a legnagyobb elérhető felni a kínálatból, ez kategóriarekord is egyben. Jót tesz ez azonban az összképnek, melyet számos részlet feldob. Rögtön egy gyémántmintás hűtőráccsal indul az autó, melyen van króm bőséggel, de nincs túltolva. Szemünk óhatatlanul is leköveti a fényszórót, 98 LED-ből álló, L alakú nappali menetfény felett a mátrix LED fényszóróval. Az autó oldalán végigfutó vonalakról az ajtóba süllyedő kilincsek terelik el a figyelmet, melyek közeledésünkre előbújnak.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 107

A színes tető optikailag magasítja az autót a Cross verziónál, jobban hasonlít így egy crossoverre

Büszke a DS a 4-es fenekére, a hátsó, piramisszerűen felépített hátfalat gyakran mutogatják hivatalos platformjaikon. Ebben a szekcióban érdemes nyitott szemmel nézelődni: a C-oszlop DS-emblémája mellett a meredek, sötétített hátsó szélvédő oldalsó részeibe lézergravírozott DS mintázat került, a hátsó lámpatest pedig megkoronázza a látványt. Mindeközben pedig elsiklottunk a fekete tető mellett, mely a hátsó szélvédővel vizuálisan szinte egybeolvad. Az összképet nemrég díjazták is: január 25-én a Nemzetközi Automobil Fesztivál 2022 legszebb szériaautójának a DS 4-et választotta.

A zöld rendszámon felül a plug-in hibrideket a csomagtérajtón látható E-Tense felirat, illetve a motorháztető elején lévő emblémában szereplő E betű különbözteti meg a hagyományos erőforrással szerelt változatoktól. Van sportosabb megjelenésű DS 4 is, bár a dinamikusabb vonalat képviselő Performance Line a hazai márkaigazgató szerint is bevallottan inkább a külcsínről szól. Megjelenése karakteresebb, férfiasabb, kevesebb krómmal, több sötét elemmel kívül-belül.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 108

Ha egy kicsit tovább fut magasabban a tető íve, több fejtér maradhatott volna hátul

Belső

Maradjunk is a Performance Line kivitelnél, mely teljes Alcantara-belsővel és autónként eltérő,  egyedi kormánnyal üdvözli sofőrjét. Utóbbi a kovácsolt karbonbetétnek köszönhető, melynek mintázata gyakorlatilag megismételhetetlen, így sosem látunk két teljesen egyező Performance Line-kormányt.

Teljesen mást kapunk, ha átülünk bármelyik másik kivitelű DS 4-be. A színek, az anyagok, a hangulat egyetlen autón belül annyit tud változni, hogy már itt kezdjük elhinni, hogy tényleg valami olyat tettek le az asztalra a franciák, ami több helyen is megállhatja a helyét, egyetlen autót sikerült többféle személyiséggel felruházni.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 109

Kovácsolt karbon kormánybetét, minden autóban egyedi mintájú. A karbonszálakat összezúzzák, a megfelelő formájúra préselik, miközben gyantát adnak hozzá

Beszállva a szalonban kiállított autóba az első dolog, ami feltűnt, az a csend volt. A helyiségben szóló hangosabb zenéből alig hallatszott be valami az autóba, remek hangszigetelést kapott a kocsi. Már-már meditálni is lehetne az elektromosan állítható, szellőztethető és masszázsfunkcióval is rendelkező ülésekben elhelyezkedve. Finom és puha anyagok állnak körülöttünk kontrasztban a valódi, kemény fémekkel, de találni faberakást is.

Olyan megoldásokat látunk, amin önmagában képes elidőzni az ember, az ajtóba helyezett, illetve középre szinte elrejtett a szellőzők például engem abszolút megvettek. Rengeteg elem kézzel készült, mindezek optimalizálásába pedig nem sajnáltak időt és pénzt. Csak egy példa: a barna bőrkárpit díszvarrásán két évig dolgoztak, hogy ne csak szép, de tartós is maradjon. Megérkeztünk, ezt a szintet lehet prémiumnak nevezni.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 110

3 kijelző a képen

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 111

Szellőztethető masszázsülésekkel is kérhető

Sofőrként 3+1 kijelzővel találkozik az ember. A műszeregység teljesen digitális, de alig pillantottam rá vezetés közben a plusz egy miatt, ami nem más, mint a head up display. Ide minden fontos infót kivetít a DS 4 a sebességtől kezdve a navigációs utasításokon át a hallgatott zenéig, mindezt kényelmes magasságban. A HUD képe, melyet érzésre nagyjából 3-4 méterre vetít elénk az autó, még világos háttér előtt is jól olvasható. Mindig a látótérben van, csak rá kell fókuszálnunk a szemünkkel, az útról nem kell levenni a tekintetet.

A középső nagy érintőképernyő 10 colos, minőségére nem lehet panasz, az innen elérhető DS Iris System pedig úgy működik, mint egy telefonos operációs rendszer: be lehet állítani, mi legyen a képernyőkön, ujjhúzással lehet lapozni, teljesen személyre szabható. A fokozatválasztó előtti harmadik érintőképernyő neve DS Smart Touch: itt semmi izgalmas nem jelenik meg, ez egy 5 colos, gesztusvezérléssel működő beviteli eszköz.

Hosszan érintve megnyílik a középső kijelzőn egy gyorselérési menü, ahonnan hat, általunk programozott funkciót érhetünk el kizárólag a lenti kis kijelzőt birizgálva. Ilyen funkció lehet egy bizonyos személy felhívása, a kedvenc rádióadó bekapcsolása vagy a navigáció elindítása. A hazai márkaigazgató szerint egy-két hónap és jön a frissítés, ekkor már a kézírást is felismeri a rendszer, így például az útvonaltervezés is könnyebb lehet.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 112

Rejtett szellőző a főképernyő alatt, egy sorral lejjebb az indítógomb és a parkolófék kioldója

A kényelem és a minőség tehát mindenek előtt, elöl és hátul is. Közel 180 centis magasságomra állított vezetőülés mögött rendben elfértem, a fejtérrel a magasabbra növőknek lehet gondja. Praktikus rekeszekből nincs hiány, a középkonzolon kettő is van: az előrébb lévőben vezeték nélküli telefontöltési lehetőséggel és pohártartóval, a kartámasz alatt mélyebben USB-csatlakozóval. Okos megoldás a kábelkivezetés az előtte található részen, így a telefont nem kell a töltőkábellel együtt begyűrni a dobozba. A DS 4 csomagtere 430 literes, a plug-in hibrid E-Tense változaté 390 liter, bővíthetőségének felső határa ledöntött hátsó üléssorral 1240 liter.

Technika

A DS épp egy elektromos átállás előtt áll: 2024-től már csak villanyautókat készítenek majd, köztük elektromos 4-essel, de addig azt leszámítva mindent adnak. A motorok ismertek, találkoztunk már az 1,5 literes, 130 lóerős BlueHDI turbódízellel és a három turbós benzinmotorral is (három henger, 1,2 l, 130 LE; négy henger, 1,6 l, 180/225 LE). Hibrid megoldásukhoz a 180 lóerős benzinmotort 110 lóerős villanymotorral kombinálták, a rendszer összteljesítménye 225 lóerő, melyhez 360 Nm nyomaték társul. Tisztán elektromos üzemmódban a WLTP-adatok szerint 55 km a hatótáv, de a téli hűvös időben a 30-35 km-es érték áll közelebb a valósághoz. A sebességváltó minden esetben egy nyolcfokozatú automata, Aisin-gyártmány.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 113

A hibrid rendszer összteljesítménye 225 LE

Futóműve elöl MacPherson, hátul pedig hagyományos csatolt lengőkaros, hidraulikus lengéscsillapítókkal. Fontos szerep jut azonban az autóra szerelt kameráknak, ha van aktív felfüggesztésünk: 50 méterre előretekintve pásztázza folyamatosan az utat kátyúk és hibák után kutatva. A látottak alapján a fedélzeti rendszer a megfelelő mértékben puhítja a futóművet a lengéscsillapító hangolásával.

A biztonsági rendszerek közül még kiemelkedik az éjjellátó, mely 200 méterre előre érzékel minden melegvérű élőlényt, az autó pedig jelzi, ha egy bringás vagy épp egy szarvas található előttünk. Ez, illetve az úttapogató kamera is olyan extráknak számítanak, melyek a kategóriában elvétve fordulnak elő, a DS igyekszik hangsúlyozni a válaszható felszereltségekkel, hogy tényleg prémiumszinten gondolkoznak. Kellemes meglepetés, hogy a Cross kivitel nem csak külsőségekkel jár, ehhez a változathoz rendelhető lejtmenetvezérlő is.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 114

Ez a kamera pásztázza az utat, majd küldi az infókat az aktív felfüggesztés felé

Vezetés

Szűken mért kóstolót kaphattunk csak a DS 4-ből, a rendelkezésre álló idő gyakorlatilag tényleg csak az egymásnak bemutatkozásra volt elég. De majd a teszt során többet is megtudunk! A továbbfejlesztett EMP2 platformra immár kompromisszumok nélkül építkezhetett a DS és a 4-esbe vadiúj futó- és kormánymű került. Alig néhány kilométernyi tapasztalat alapján is elmondhatom, hogy a változásoktól nem kell kiemelkedő dolgokat várni vezetési szinten, sem pozitív, sem negatív tekintetben. Lehet vele tempósabban közlekedni, ha akar az ember, de pontosan tudja mindenki, hogy ezt az autót nem feltétlenül az ilyen élmények keresésére találták ki.

Ellenben szívesen elgurulok vele a város egyik feléből a másikba akár tisztán elektromos üzemmódban, viszonylagos csendben, miközben egy podcastot hallgatok. Vagy leautózom vidékre az autópályán, beállítom a tempomatot és egy jó mixet bömböltetek a 690 W-os, 14 hangszórós Focal hangrendszeren.

Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 115

Nem lehet panasz a kijelző minőségére

Van pár megszokást igénylő apróság is a DS 4-ben. Ilyen az elektromos ablakemelők kérdése, melyek gombjaihoz kissé fel kell nyúlni az ajtó pereméhez, hiába ülünk komfortosnak mondható magasságban. A parkolófék kioldógombja a teljesen középen lévő indítógombtól balra került, elvében pedig követi a hagyományos kézifékkar működési mechanikáját, csak épp szembe velem. Számomra kissé furcsa volt ugyanazt a mozdulatot a megszokott hatásért egy másik irányba megtenni. Az utolsó kis, a rövidke próba során észrevett érdekesség az irányjelző működéséhez kapcsolódik: egy kanyar bevétele után, amikor a bajuszkapcsoló már visszaugrott a helyére, a lámpa még egyszer kattant/villant egyet.

Költségek

9,69 millió forintért kínálják a legolcsóbb DS 4-et, ebben a 130 lóerős 1,2-es benzinmotor dolgozik. Talán a legfontosabb hogy ennyi pénzért a legkisebb, Bastille fantázianevű felszereltségi csomag részeként szinte minden biztonsági segédeszközt megkapunk, leszámítva a tolatóradart és -kamerát, az adaptív tempomatot és a holttérfigyelőt. A többi pénz főleg a beltér berendezésére megy el: mind a Trocadero, mind a csúcsot jelentő Rivoli változatoknál más és más a kárpitozás, melyeket még meg lehet spékelni a Cross verzióval.

Hibrid erőforrással a DS 4 13,49 millió forinttól elérhető, a csúcsmodellért pedig (DS 4 E-Tense Cross Rivoli) 16,59 millió forintot kérnek.

A DS 4 és vetélytársai – Listaár, forint
Audi A3 Sportback 30 TFSI (110 LE) 8 645 000
Mercedes-Benz A160 (109 LE) 9 536 000
DS 4 (130 LE) 9 690 000
BMW 118i (136 LE) 10 562 000
Megjött Magyarországra a nagyravágyó francia autó 116

2022 legszebb szériaautójának választották

Értékelés

Ahogy a fenti listán látszik, árban is próbálja magát a prémiummárkák környékére pozicionálni magát a DS. Külsőségek alapján joggal tehetik ezt, a 4-es egy minőségi terméknek ígérkezik, nálam megugrották a bevezetőben emlegetett lécet. El tudom képzelni, hogy néhány év múlva, vélhetően már villanyautóként olyan világsikerként emlegetjük, mint a macaront. Kérdéses azonban, hogy mennyire fog a francia megközelítés a magyar közönségnek tetszeni, ahol az összképet még árnyalja a DS relatív ismeretlensége is. Saját terveikhez képest egyelőre jól áll a márka: a 2022-es évre 110 eladott autóval terveznek, de 30-ra már megérkezett a rendelés még a hazai bemutató előtt.

Mellette – Ellene
 
  • Prémium-életérzés
  • Kényelem
  • Jó minőségű anyagok változatos használata
  • Kiváló zajszigetelés
  • Biztonsági rendszerek sokasága alapáron is
 
  • Jellegtelen vezetési élmény
  • Kapcsolók helyzetéből adódó sajátosságok
  • Szokatlan irányjelző-működés

Szavazás

Hány pontot adnál az itthon bemutatkozó DS 4-nek?
1095 szavazat - átlag: 7.40 (10-ből)
Hány pontot adnál az itthon bemutatkozó DS 4-nek?