Röviden – Citroën ë-C4 Shine Plus
Mi ez? Crossoverré áttervezett kompakt autó, a Citroën C4 harmadik generációja, elsőkerék-hajtással, háromféle benzines, kétféle dízel- és a tesztautó esetében elektromos motorral.
Mit tud? Egyedül a kényelme emeli ki az alsó középkategória átlagából, de hangulata is megfoghatja az egyedibb kocsit kereső embereket.
Mibe kerül? Listaáron 100 lóerős benzines motorral 5 990 000 Ft a belépőszint, a 110 lóerős dízellel 7 599 000 Ft, 136 lóerős elektromossal 13 230 000 Ft. A tesztelt modellé 14 990 000 Ft. Állami támogatással és akciós áron 8 830 000 Ft-tól kapható az ë-C4 Feel Light.
Kinek jó? Eredeti, a konvencióktól egészséges távolságot tartó, de egzaltált vonásoktól mentes villanyautót keresőknek, ha elég két töltés között a 230-310 km hatótáv.

Évekig hiányzott a Citroën kínálatából egy kompakt autó, mert a C4 Cactus túl primitív volt erre a szerepre. A Citroën eredeti crossoverrel tért vissza az alsó középkategóriába, az újdonságból a Citroën ë-C4 érkezett először tesztre, 15 milliós listaáron.

Külső

Mintha a Citroën új öntudatra ébredt volna, mostani autói végre jól megkülönböztethetők a konkurens modellektől. Ezt a magabiztosságot a C4 is kisugározza. Külseje nem biztos, hogy tetszeni fog, de legalább karakteres és valamilyen, nem egy simára nyalt autó, amiről lerí az alibizés.

Villanyautóban a franciák a jók? 1

Ez is ugyanolyan picit magas autó, mint az Audi Q2, a Cupra Formentor, a Subaru XV vagy a Toyota C-HR, de közülük csak a Citroënből van elektromos verzió. 195/60 R18 a kerékméret, ami jó a tesztelt Citroën ë-C4 kiállásának, de csekély maradhat a gördülési ellenállás, ami a hatótávolság miatt fontos.

Mivel elsőre nem biztos, hogy mindenkinek megvan, melyik lámpa mit is csinál, vegyük végig: Orrán az emblémából induló ívek legfelül a nappali menetfény csíkjaiban végződnek, alatta van a tompított fényszóró. Eggyel lejjebb belül az irányjelző villog, külső pozícióban a reflektor adja a távfényt. A legalsó a ködfényszóró.

Hosszúsága 4355 mm, szélessége 1800 mm és a villanymotorosnak 1520 mm magas a karosszériája. A benzines és a dízel új C4 fél centiméterrel magasabb az ë-C4-nél. Az autó 31 féle színkombinációban rendelhető. A farkialakítás miatt a látótérbe mindig belóg a hátsó légterelő, ami pont annyira zavaró, mint az Audi A2-ben vagy a Honda CR-Z-ben.

Villanyautóban a franciák a jók? 99

Tetszett a karakteres formaterv, de a látótérbe mindig belóg a hátsó légterelő

Belső tér

Egy francia autógyártónak tudnia kell, mennyire fontos egy autóban a Vie á bord, az élet a fedélzeten. A Citroën ë-C4 a tesztre kapott Shine Plus csúcskivitelben megfelel ennek az elvárásnak. Látványra és tapintásra is kellemes anyagok vesznek körül benne, szép felületekkel. A Citroën ë-C4 részleteiben és az összkép alapján is dekoratív, szép utasterű autó. A hatféle belső hangulat közül a metropolitan kék a legkedvesebb a szemünknek.

Nagy ötlet a műszerfalba integrált táblagéprögzítés, ráadásul a masinát egy fiók várja, amiben A4-es papírok is elférnek. Egészséges arányban megmaradtak valódi gombok és kapcsolók, nem kell mindenért a 10” képátlójú érintőképernyőt nyomkodni.

Villanyautóban a franciák a jók? 100

Dekoratív, szép utasterű autó. A hatféle belső hangulat közül ez a metropolitan kék

Tőle balra a műszeregység elég szimpla, nézetben és megjelenítésben túl kevés variációt enged. Így csak egy, a klasszikus műszereknél olcsóbbnak ható megoldás, nincsenek funkcionális többletértékei a hagyományos óráknál. Okos részlet az USB-A és az USB-C csatlakozók bevetése, a régebbiből és az újabból is van egy-egy mindkét üléssorban, amit megtold hogy elérhető a drót nélküli, indukciós telefontöltés.

Nagyon idegesítő, hogy megérkezéskor a motort leállítva elnémul a rádió és szégyen, hogy egy listaáron 15 milliós autó létezhet úgy, hogy nincs a hátsó utasok lábához hátravezetve a fűtőlevegő az első ülések alatt. A klímakomfortnak jót tesz viszont az első ülések közötti két levegőkilépő rostély.

Villanyautóban a franciák a jók? 101

Nincs hátravezetve lábhoz a fűtés, de van középen két levegőkilépő és kényelmes kartámasz

2670 mm a tengelytávolság, ami átlagos a kompakt autók között, de már elég tágas utasteret enged. A hátsó térkínálattal elégedettek voltunk, a lábtér egész uras, a fejnek jutó hely annak elég, aki nem nő túl magasra.

A csomagtér éppúgy 380 literes, mint a dízel és a benzines modelleké. Az 1250 literes térfogat is azonos lehajtott hátsó üléstámlákkal. A csomagtérben a padló alatt van hely a két töltőkábelnek, a 230 voltos széria, a Type2-est viszont a Citroën képes 65 000 forintos extraként számlázni. Ez baráti ár lenne a 16 amperes Mennekes-kábelért, de ne legyen már feláras egy akciós áron 12 090 000 forintról induló autóhoz.

Technika

Háromfázisú szinkron villanymotor hajtja az első kerekeket, egyfokozatú lassító áttétellel. A 400 voltos névleges feszültség a mai standardnak felel meg, a motor időleges csúcsteljesítménye 100 kW, 136 lóerő. Az akkucsomag folyadéktemperálású, hűthető-fűthető és bruttó 50 kilowattórás. Ebből a WLTP-norma szerint 350 km hatótávolság jön ki. A töltésről külön blokkban írunk a vezetés után.

Ebben az autóban nem Panhard-rúddal kitámasztott merev tengelyes hátsó futómű van, mint az elektromos Mokkában vagy a villany 208-ban, hanem a gyári leírás szerint csatolt hosszlengőkaros felfüggesztés, mint a többi C4-ben. Ami kevés a burkolat alól kilátszik, ezt támasztja alá. A fordulókör átmérője mindig 10,9 méter a C4-ben, az autóhoz csak 16 és 18 hüvelykes kerékszett érhető el. Az acélfelni a kisebb a belépőmodellhez, a többié könnyűfém és 18-as.

Villanyautóban a franciák a jók? 102

Teljesen sima az alvázburkolat. Alatta az akku bruttó 50 kilowattórás

Újkori Citroën-sajátosság a hidraulikus ütközőbakokkal működő, a végpontokon való durva felütéstől az utasokat megkímélő futómű. Az Advanced Comfort futóműben a lengéscsillapítás kényelmesre hangolható, mert a lengéscsillapítók útjának végén mechanikusan, keményen bekoppanó ütközőbakok helyett hidraulikus-progresszív határolás a végpont.

150 km/óra a végsebesség, ennyit enged a szisztéma, elkerülendő a hatótáv gyors elillanását. A gyorsulásérzet mást mond, de 9,7 másodperccel az elektromos C4 ér fel a leglassabban százra a C4-ek közül. A 110  lóerős 1,5 HDi dízel is megelőzi két tizeddel, a 130 lóerős benzinesek ideje kézi váltóval 8,9, automatikussal 9,4 mp.

Vezetés

Bárhová indultunk, az utazást keretbe foglalta az idegesítően hosszan nyomva tartandó indító/leállító gomb. Parkolásnál meggyűlt a bajunk az irányváltóval is: a fék nyomva tartása ellenére néha nem sikerült D-ből R-be vagy visszafelé kapcsolnunk és többször megijesztett az ellenkező irányba induló autó. Nézni kell a kijelzőt és akkor nincs meglepetés.

Ha már megy, a Citroën ë-C4 kifinomult, nagyon kulturált és szerethető autó. Diffúz kormányérzete, túlkönnyített kormánya nem támogatja vele gyors kanyarokat, amire pedig az alacsony súlyponttal a csak 195-ös gumik ellenére is képes.

Villanyautóban a franciák a jók? 103

Marasztaló kényelme miatt az elektromos C4 nem csupán városi autó

Paradox módon épp ez a hatótávgondokkal küzdő villanyautó bizonyult igazán megnyerő utazóautónak. A Citroën ë-C4 rendkívül halkan suhan, de nem úgy csendes, mint egy elektromos Hyundai Kona, amiben motorzúgás tényleg nincs, de a kerékzaj agyzsibbasztó 100 felett. A tesztelt Citroën ë-C4 komfortja példaértékű, amiben a gondos zajszigetelés mellett értékes összetevő az ülések kényelme és a kiugróan jó rugózás.

Kár ezt az utazásélményt minduntalan megtorpedózni a gyári navigációval, ami 2021-ben, egy listaáron 15 millió forintos autóban képes olyan magyartalansággal célra vezetni, hogy „Után 200 méterrel forduljon balra”. Szerencsére van AndroidAuto és CarPlay, így a telefonon futó navigáció megjeleníthető a középső kijelzőn.

Villanyautóban a franciák a jók? 104

Hamarosan megjelenik összehasonlító tesztünk, amiben a Citroën ë-C4 az elektromos Opel Mokkával, 2008-as Peugeot-val és a Kia Niróval mérkőzik. Fotó: Hamvas Tamás

80-109-136 lóerős lépcsőkbe hívható le a motor teljesítménye Eco, normál és sport üzemmódban. A maximális nyomaték 260 Nm, fürge sprintekkel megoldhatók a besorolások, sportba átváltva az országúti előzések is. Az áram-visszatermelésnek összesen két fokozata van, a fokozottabb rekuperációs B állás nem egypedálos vezetés. Aki ezt keresi, annak a C4-é félmegoldás, de nekem többet ér kényelemben, hogy az autó kússzon dugóban a fékről lelépve. Hatékonynak tűnik a rekuperáció, legalábbis hegyre felmenve, majd onnan legurulva majdnem oda vagy pont oda visszatér a hatótávígéret, ahonnan esni kezdett a kaptató miatt.

Éjjel országúton autózva áldottam a reflektor fényerejét a LED-es fényszóróban, a távfény-automatika pont van annyira gyors, hogy ne kézzel kapcsoljam vissza a refit, hanem inkább megvárjam. Az óvatosabb stratégia pihentetőbb annál, amit egy Yaris csinált, sűrűn fel-le kapcsolgatva a távfényszórót az M2-n.

Villanyautóban a franciák a jók? 105

12,2 és 22,6 kW/100 km között mozgott a fogyasztás. Tesztátlagunk, ritkán használva a klímaberendezést, 15,5 kilowattóra/100 km lett. Fotó: Hamvas Tamás

Normálisan működtek a gyorsforgalmi utas vezetőtámogató csomagban (Highway Driver Assist) összefogott vezetőtámogató berendezések, így hasznukat vettük. Az állóra fékező adaptív tempomat rutinosan fékez-gyorsít, a kormányzás nem kacsázik faltól-falig, képes a sáv középvonalában tartani az autót, ha kihagyunk bármi miatt.

Töltés, hatótávolság

Teljes töltöttséggel 326-330 km volt a legtöbb, amit az autó hatótávként kiírt. Ez kedvező is lenne, de Budapestet elhagyva a Citroën ë-C4 ebből végül csak 230-270 kilométert tudott valóra váltani. Csak városban, és amikor nem kell se fűteni, se hűteni, 300-310 km megvalósítható a kellő önmérséklettel és egyenletes gurulással. A mai villanyautók között ezek tisztességes számok.

Jelentős ingadozásokra képes a kijelzett hatótáv, ami sosem jó, ha valamiből eleve kevés van a megszokotthoz képest. Még akkor is nagy néha a kilengés, ha előtte hasonló sebességgel és körülmények között mentünk már 350 kilométert. Ezzel néha megijeszt, máskor megajándékoz.

Négy km-nyi maradék hatótávot még kiírt az autó, utána váltott vízszintes vonalkákra a becslés a műszeregységben. Lemerült akkuval a navigáció automatikusan felajánlotta a környékbeli töltőket, ez okos és hasznos funkció.

Villanyautóban a franciák a jók? 106

Négy km-nyi maradék hatótávot még kiírt az autó, utána váltott vízszintes vonalkákra a becslés a műszeregységben. Nem volt jelzés teknősbéka-üzemmódról, de eszembe sem volt nyomni a gázt

Erősen túlzónak tűntek az autó fogyasztását ismerve a töltés közben kiírt hatótáv-növekedési adatok. Nem tűnt életszerűnek, hogy a töltési veszteséggel együtt az 50 kW-os egyenáramú gyorstöltőn 342 km-nyi töltés diffundáljon az akkuba egy óra alatt.

24 kW-os DC-töltőn lógva 35 százalékos töltöttségénél óránként 164-170 km hatótávnövekedés között ugrált a kijelző, amit 60 százalékig feltöltve visszavett óránként 156-ra. Ez nekem nem jön ki, ha 16 kWh/100 km az átlagfogyasztás és nem számolunk a töltési veszteséggel, akkor is csak 150 km lehetne gyarapodás 24 kW-tal töltve, de lehet, hogy én számolok rosszul.

Mivel a tesztelt Citroën ë-C4 hatásos akkutemperálást nyújt, a DC-villámtöltés 100 kW-tal zúdíthatja az áramot az akkumulátorba és ez az érték nem csak úgy felvillan a grafikonon, a PSA és az Opel villanyautói tényleg gyorsan tudnak tölteni.

Villanyautóban a franciák a jók? 107

Kimaradt a tesztautóból a 11 kW-os, háromfázisú váltóáramú töltő, aminek csupán 95 000 Ft a felára. Alapáron 7,4 kW-os ás egyfázisú a töltője

Váltóáramú töltőn a hatótáv-gyarapodás sebességéből (és a narancssárga helyett fekete, 16 amperes Type2-es kábelből) látható, hogy a tesztautóból kimaradt a 11 kW-os töltési opció, aminek 95 000 Ft a felára. Nemcsak kimaradt, de hiányzott is, mert nagyon igényelné a hazai nyilvános töltőinfrastruktúra.

Egy óra és 44 perc alatt E-Mobi közterületi töltőről 12,155 kilowattórányi áram csörgedezett az akkumulátorba, mert így a töltőoszlop 22 kW-jának az autó csak a harmadát veheti fel. Nagyon megéri a 11 kW-os fedélzeti töltőberendezés a felárát, mert így a bevásárlások, filmszínház-látogatások során érdemibb árammennyiséget lehet az autóba juttatni.

Villanyautóban a franciák a jók? 108

Itthon sokfelé még 400 kilométert is nehéz megtenni egy napon belül villanyautóval a gyér töltőhálózat és a végül csekélynek bizonyuló hatótáv miatt

Fogyasztás, költségek

Falvak között, egyenletes 80-90-tel gurulva a fedélzeti számítógép szerint a siklás 12,2 kWh áramot igényel 100 km-re, ennyi a tesztünkön mért minimumfogyasztás. A maximum autópályán 22,6 kWh volt 100-on, 130-at tartva hegyen-völgyön. Városban 14-15 kWh a reális.

Tesztátlagunk mintegy 700 km alapján, ritkán használva a klímaberendezést 15,5 kilowattóra/100 km lett, ami az autó kényelméhez, belső méreteihez képest kedvező fogyasztás. A pillanatnyifogyasztás-mérő őszintétlen, 50 kWh/100 km a legfelső érték, amit hajlandó kiírni, a gyorsításkor ennél sokkal súlyosabb értékeket szemérmesen kibekkeli, végig 50-et mutatva.

14 990 000 Ft a Shine Plus kivitel alapára, amiből 400 000 Ft a központi kedvezmény. Az 1,5 milliós állami támogatással a tesztelt modell 13 090 00 forintba kerül. A Feel, a Feel Light és a Feel Plus verziók árát – 1,9-2,24 milliós magánügyfél-kedvezménnyel – az importőr és a márkakereskedők levitték a 12 milliós határ alá, így az adófizetők 2,5 millió forintját bezsákolva 8 830 000 Ft és 9 490 000 forint közötti áron hazavihető ez a három verzió, ha a tulajdonos sikeresen pályázik majd a támogatásra.

160 000 km vagy 8 év a garancia az akkumulátorra, ami a kapacitás 70 százalékának megőrzésére vonatkozik.

A Citroën ë-C4 Shine Plus – Listaár, forint
Citroën ë-C4 Shine Plus (136 LE) 14 990 000
Kia e-Niro 39 kWh Gold (139 LE) 12 749 000
Mazda MX-30 Vintage Plus (143 LE) 10 990 900
Opel Mokka-e e-Ultimate (136 LE) 14 490 000
Villanyautóban a franciák a jók? 109

Dízel és benzines motorral is kapható a C4. 9,7 másodperccel az elektromos gyorsul leglassabban 0-ról 100 km/órára, pedig fürgének hat

Értékelés

Kényelemorientált vevőknek vonzó lesz a finoman sikló és igazán halk Citroën ë-C4. Igényes utasterével feledtetni tudja haragunkat pár kretén részletmegoldása miatt. A mai villanyautó-mezőnyben színvonalas a tölthetősége és elfogadható a hatótávja, de a megtehető kilométerek számát pontosabban kellene becsülnie.

Mellette – Ellene
 
 • Karakteres forma
 • Gyors villámtölthetőség (max. 100 kW)
 • Csekély felárért 11 kW-os AC-töltés
 • Igen alacsony zajszint
 • Kényelmes rugózás
 • Dekoratív belső tér
 • Igényes belső részletmegoldások
 • 380 literes csomagtér
 • Gazdag felszereltség
 
 • A kilátást rontó hátsó légterelő
 • Műszálas kormányérzet
 • Bizonytalan hatótávbecslés
 • Kelletlen indítógomb
 • Hatótávjához képest magas ár
 • Extra a Type2-es töltőkábel
 • Egyféle akku és teljesítmény
Dízel, benzines, villanyos: hogy tetszik a Citroën C4?
átlag
6.27
szavazat
280
Dízel, benzines, villanyos: hogy tetszik a Citroën C4?