Röviden – Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
Mi ez? A Panamera második generációjának csúcsváltozata, V8-as blokk köré épült plug-in hibrid
Mit tud? Szinte mindent: erős és gyors, tágas és kényelmes, és még csak nem is fogyaszt sokat
Mibe kerül? 30,7 millió forinttól indul a modell, a képeken látható tesztjármű immár 84,5 millió forint
Kinek jó? Bárkit boldoggá tenne a ma kapható személyautók egyik királya

Viszonyításként startoljunk a magyar autóbolondok talán legnépszerűbb poszterautójával, a sportkocsis kívánságlistáik szinte örök első helyezettjének über adataival.

Az M3-as BMW legfrissebb limuzinja – igen, a hódarcú – jelenleg 480 lóerős, 4,2 másodperc a százas sprintje, a gyári korlátozás kiiktatása után akár 290 km/órával is képes száguldani ez a mérnöki remekmű. Kétség kívül a magyar utak véres kezű vadásza, ám szerencsés maroknyi tulajdonosának mégis azt ajánlanánk, gyorsan pöckölje fel az indexkart, és húzódjon félre a sztráda belső sávjából, ha felbukkan a tükörben a számok valódi királya: 700 lóerővel, 3,2 másodperces gyorsulással, 320-as végsebességgel.

Igen, tudjuk, ez már az M5 mérete, de onnan nézve is felfoghatatlan és kihasználhatatlan: hétszáz lóerős ez a Panamera. Szemerkélő esőben, közel a fagyponthoz raktuk zsebre a kulcsát.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 1

Nyomokban felfedezhető benne a 911 legendás alakja.

Külső

A Vezess olvasóinak tájékozott kemény magja tudja, hogy Varga Péternek hívják a Porsche külső dizájnért felelős csapatának vezetőjét. Legutóbbi találkozásunkkor éppen a Panamera második generációjának formai kihívásairól beszélgettünk vele a legtöbbet a hivatalos interjú elindulása előtt. Ez a dizájn az ő gyermeke. Adott volt tervezői számára a feladat, az előd hátsó helykínálatának megőrzése mellett megszüntetni a bágyadt malacfarra emlékeztető hátsót.

Méretei ellenére sokkal könnyedebb az 5049 mm hosszú, tükrök nélkül 1937 mm széles, 1427 mm lapos, és 2950 mm tengelytávú kaszni az elődjénél, de a mérlegen brutálisan sokat nyom most is. „Kéttonásnak” szoktuk csúfolni gazdagék oviba járós óriás SUV-jait, nos, kérem, ez a sportkocsinak látszó tárgy sofőr nélkül 2450 kilogramm! Önnel együtt már bőven 2,5 tonna felett jár, a nagymamával a jobb egyben…, de inkább ne adjuk össze tovább, ha tízezer személyautóból egyetlen a közelében jár a tömegének, az csakis a víkendház méretű GLS lehet Lagzi Lajcsival a volánnál.

 

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 2

A hivatalos kategórianév szerint ötajtós sportkupé, a nem hivatalos elnevezés az alázókocsi. Valójában utazólimuzin

Pedig mennyi könnyűfém van benne! A vázszerkezet nagyja mellett a kaszni oldalelemeit, az ajtókat, a motorház-fedelet, a tetőt és a csomagtérajtót is alumíniumból préselték, valamint az elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink felfüggesztést. Csak hát a hibridséggel járó akksik hájas kilói, meg a bombabiztos stabilitást adó rengeteg merevítés tömege, és persze az ülésmasszázs apró motorjainak a súlya. Péterék munkájának talán a legnagyobb érdeme éppen ez: a tömegnövekedés ellenére egyszerre légiesebb és terpeszkedőbb az első generációnál, sokkal stabilabbnak látszik annál. Nagyban segítik a forma befogadását – és szintén maszkulinok – a 21 colos óriásfelnik, amelyek mögött ezen a szinten alapból jár a karbon-kerámia féktárcsa.

Belső

Aki emlékszik még dr. Wendelin Wiedking egykori Porsche-vezérre, annak az 50 millió eurós végkielégítéssel járó (ezt is érdemes átszámolni forintba) csúnya bukása mellett a topmenedzser daliás termete is beugorhat. A 194 centi körüli egykori ceo ahányszor fotózó újságírót látott a Panamera 2009-es premierturnéja bármelyik állomásán, azonnal bepattant hátra. Széttárta kezét, lábát, tessék, ez egy valódi Porsche az S-osztályos Mercedes kényelmével. Még én is elférek, pedig egyetemistaként kosaraztam. Annak idején szétszedték őt a márka hardcore rajongói a Cayenne és a Panamera piacra dobásáért, ma már tudjuk, hogy dicstelen kirúgása ellenére ő mentette meg, és emelte sosem látott pénzügyi magasságba a Porschét.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 3

Már majdnem túl sok ennyi barna

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 4

A legtöbben valószínűleg ebben a vezetési módban használják

Miután magunkra csuktuk az adott esetben szervómotorok segítségével záródó ajtót, kezdjük mi is hátul: ennél nagyobb láb- és fejtérre felnőtt utasoknak nincs szükségük. A legnagyobb tánctér, ami sportkocsiban ma létezik, tízen éve nem képes senki hasonlóra. Az Aston Martin Rapide stílusosabb ugyan, de merő szenvedés hátra bepréselődni, az FF-ként induló Ferrari GTC4 Lussóról pedig hiányzik plusz két ajtó, a Maserati Quattroporte szedán, mások a riválisai. Hatalmas kezelőpanellel lehet játszadozni a két hátsó kagylóülés között, innen is irányítható a négyzónás klíma, a music center, és persze mozgathatók a fotelek, de még a navi is beállítható.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 5

Az Isofix csatlakozóját érthetetlen módon szerelték, szenvedés volt berakni a gyerekülést

Természetesen elöl még jobb, a sofőrülést igazi márkaklasszikus elemek veszik körbe. A bal oldali gyújtáskapcsoló, középen a teljesen digitális központi műszerfal öt kerek kijelzőre oszlik, középen a fordulatszámmérővel. Ami ebben az autóban olykor haladás közben is nullát mutat, jó a tipp, amikor kizárólag a villanymotor mozgatja az óriást.

Csodásan illik a csokibelső a külső kék fényezéshez, nyilvánvalóan más szintű anyagokkal és összeszerelési minőséggel kényeztet a Panamera, mint az egyre inkább riválisává váló Model S puritán, és az árához képest elszomorító színvonalú Model S (vagy bármilyen Tesla) enteriőrje. Itt precízek az illesztések, finom a bőr, még a tetőkárpit is puha tapintású. Némi plusz pénzért Porsche-logók kerültek a fokozatválasztótól a könyöklőig több helyre.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 6

403 liter, mínusz 20 a csatlakozós táska miatt. Kérdés, ki mennyit tölti

Technika

A 2020-as frissítés rárakott még egy villával a szénásszekérre: 680 lóerőről 700 lett a rendszer összteljesítménye, 3,4 másodperc helyett immár 3,2 a százas gyorsulás, 310-ről 320-ra emelkedett a csúcssebesség, és még a tisztán elektromosan megtehető táv is nőtt valamelyest, papíron ez most 50 kilométer. Ami ugye – még szintén papíralapon kommunikálunk – csökkentette a fogyasztást is, ami, hát, khm, hivatalosan 2,7 liter 100 kilométeren. Csókoltatunk, WLTP!

Természetesen a hajtáslánc alapja egy hosszában beépített, 3996 köbcentis, a kínai adószabályok miatt ennél semmiképpen nem nagyobb V8-as. Önmagában 571 lóerős a benzines motor, a nyomatéka 2100-4500/perc között 770 Nm, amit tovább erősít a nyolcfokozatú automatával egybeépített, 136 lóerős és önmagában 400 Nm nyomatékú villanymotor. A rendszer együttes, maximális nyomatéka 870 Nm.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 7

Ízlésesen becsomagolták a közvetlen befecskendezésű V8-ast, amelyet kettős megfúvású turbó tölt

Vezetés

A fagypont körüli éjszaka után is alapból az E-Power nevű villanyos módban indul a sportzakós szörny, némán és nyugodtan kanyarog, de senkinek ne legyen kétsége, elektromos autóként használva is Porsche. 400 Nm, sose felejtsük, ráadásul 140 km/órás tempóig képes olajszármazék elégetése nélkül felgyorsulni. Az 50-es hatótávot viszont nagyon nem tudja télen, inkább 35-40 kilométerre képes, aztán vége a zöldségnek.

Igazán érdekes hibridként használni az autót, pláne Budapest belső, dugós belvárosában, ahol lámpától lámpáig tart az idegőrlő araszolgatás. Egykori Prius-tulajdonosként előhozta belőlem a spórbajnokot, zseniális, hogy simán lehet vele éppen úgy közlekedni, ahogyan a Toyota full-hibridjeivel szokás: tojás a gázpedál alatt, tizedek figyelgetése a kijelzőn. Finoman váltogatja a villanymotor és a V8 használatát, utóbbi meglehetős csendben mozgatja a sofőrrel együtt bő 2,5 tonnát. A nagykörúti villamosra várakozók észre sem veszik, hogy tőlük két méterre beröffen egy 571 lóerős, négyezres blokk. Kimondottan törekedtem rá, hogy lemerült akksival, hibrid módban minél többet közlekedjek vele a város zsúfolt közepén, mert izgatott, mennyit fogyaszt így. A végeredmény 11 liter lett. Ilyen teljesítményszintnél és ekkora tömegnél ez közel jár a hihetetlenhez. Jó pár hasonló méretű, ámde sokkal könnyebb, és harmad ilyen erejű modellt tudnék sorolni ennél nagyobb fogyasztással ezen körülmények között.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 8

Az idei frissítés kívül új LED lámpákat hozott

Kanyargós vidéki utakon nyilván még nagyobb, egészen más csoda a csúcs-Panamera. Húsz-huszonöt különféle Porsche vezetése után pontosan tudom, hogy ez a márka fantasztikusan ügyes pilótát varázsol minden közepesen rutinos autósból. A Turbo S E-Hybrid is, húúú, de még mennyire! A stopper szerint a legjobb 911-esek gyorsulását tudja, ami érzetre nyilván más a plusz egy tonna miatt, de szintúgy letaglózó. A legvagányabb mégis a kanyarstabilitása, habár a szemerkélő eső miatt a feszegethető határok közelebb voltak a teszt idején, könnyű volt a szédülés közelébe hozni a jobb egyben szállított utasokat. Nedves aszfalton ugyan tizedmásodpercekre el-el tudják veszíteni tapadásukat a hátul 315 széles Pirelli Winter Sottozero 3 abroncsok, hiába kerülnek darabonként 140 ezer forintba. Ám az elektronika továbbra is sztárként hord a tenyerén, bármennyire is tesztelgeted a határokat, elképesztő magabiztossággal feszül be minden kanyarba az összkerékhajtás és a futómű.

És még onnan is van tovább: három szinten csökkentheted a jármű magasságát, amivel párhuzamosan keményedik a felfüggesztés, aztán ott a Sport Chrono csomag… Bő 80 millió forintért megunhatatlan játékszer.

Mit tud egy 700 lóerős Porsche Budapest belvárosában? 9

Gombnyomásra és sebességtől függően is nyílhat a négy pozíciót kínáló hátsó szárny

Értékelés

Rákattintok a mai árfolyamra, egészen pontosan 84 542 804 forint a kettő az egyben Porsche. Éles sportkocsi, és kényelmes, halk (erőltetett menetben túlságosan is) utazólimuzin. Mindkettőben parádés. A biztosítása, gumizása, szervizeltetése nyilván horror-költség az átlagautós számára, de ő nem is kerül soha olyan helyzetbe, hogy ez a kérdés foglalkoztassa, miközben a 700 lóerős csoda üzemanyagköltsége meglepően szimpatikus.

Emlékszem, egyszer úgy vettem át egy V8-as Camaro kulcsát, hogy „városban 40 liter a fogyasztása, erre készülj”. A Panamera Turbo S E-Hybrid kétszer akkora csúcsteljesítménnyel negyedannyit kér. És nagyjából feleannyit, mint az az M3-as BMW, amelyet csettintésre lenyom a sztrádán, vagy éppen egy lámpa után, bárhol, és természetesen igaz ez a méretben inkább konkurens M5-re is.

Vitathatatlanul a ma kapható személyautók egyik királya, sajnos mint a társai, ő is maroknyi polgár kiváltsága. A KSH szerint az átlag nettó ma 260 ezer forint, ha 325 hónapig kibírod kaja nélkül, és mindet félrerakod, már a tiéd lehet.

Mellette – Ellene
 
  • Dinamika, stabilitás
  • Hajtáslánc
  • Helykínálat, kényelem
  • A jármű minden porcikáját átható minőség
  • Fogyasztás 
  • Zöld rendszám
 
  • Az ára
  • Nem tudja a gyári elektromos hatótávot
  • Élesen használva hiányzik a nyers hang
Pontozni fotelből is lehet. Ránézésre mennyit ér?
673 szavazat - átlag: 7.81 (10-ből)
Pontozni fotelből is lehet. Ránézésre mennyit ér?