Röviden – DS 7 Crossback e-tense 4×4
Mi ez? A DS a PSA 2014 óta létező luxusmárkája, ez pedig a jelenleg kéttagú kínálat csúcsa, a kompakt szabadidő-autó 300 lóerős hibrid hajtással
Mit tud? Francia megközelítéssel, kívül kevésbé radikális, belül egészen egyedi megoldásokkal, és luxusrészletekkel teletömött, tágas SUV
Mibe kerül? A DS 7 árlistája 10 990 000 forinttól indul,  a csúcsverzió viszont ennek majd a duplája, 21,6 millió forint
Kinek jó? Akik imádják a csodálkozó pillantásokat, és egy olyan családi SUV-t szeretnének, amiről rengeteget lehet mesélni, a pénz nem számít jeligére

Merészet húztak a franciák 2014-ben, amikor a DS modelleket az anyacégről leválasztva egy új prémiummárka építésébe fogtak. A DS mint típus legendás volt, de időben már nagyon messze van, a modern, még Citroën névvel árult DS-sorozat pedig nem hozott olyan átütő sikert, hogy emlékezetes legyen.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 1
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 2

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 31
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 32
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 33
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 34
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 35
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 36
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 37
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 38
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 39
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 40
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 41
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 42
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 43
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 44
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 45
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 46
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 47
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 48
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 49
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 50
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 51
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 52
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 53
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 54
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 55
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 56
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 57
DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 58
Fotó megosztása:

A vásárlókat így a nulláról indulva, harsány, lényegre törő és terjengő luxusszagot árasztó stílussal szólítják meg. Legalábbis erről árulkodik a jelenlegi (itthon elérhető) DS-kínálat csúcsa, a DS7 Crossback E-Tense 4×4, ami hosszú, nemesi neve mellett tényleg tud pár különleges, érdekes jellemvonást villantani. 

Ráadásul ez a zöld rendszámos, plug-in hibrid úgymond a jövő hírnökének is tekinthető, hiszen 2025-re elektromos luxusmárkává akarják gyúrni a DS-t, ami kizárólag hibrid vagy akkumulátoros elektromos járműveket gyárt majd.

DS-gyorstalpaló, honnan a kurta név?

Az egykori ikonikus modell, az ötvenéves Istennő (a francia déesse szóból) neve adja az új márka gyökereit, ami a prémium hangulat mellett valami mást akar képviselni. A konvencióktól eltérő, művészi látásmódot, olyan guruló víziót, ami a használhatóságot bátrabban szorítja háttérbe, ha a formaterv azt kívánja. Ez a folyamat nem a márkaalapítással kezdődött, a jelzés 2009-ben jelent meg a Citroën modelleken, majd a DS 3, DS 4, DS5 a ráncfelvarrások során Citroën nevet elhagyva alakult át szimplán DS-szé néhány éve.

Külső

A 4573 milliméter hosszú, tükrök nélkül 1906 mm széles és 1625 mm magas DS7 méretei alapján egy jól megtermett, kompakt szabadidőautó. Kategóriájában elöl áll a tornasorban, nagyobb, mint a Volkswagen Tiguan, az Audi Q3 vagy épp a SEAT Ateca. Pufók mivoltát nem is próbálja elrejteni, a gömbölyű, vaskos ívekből épített forma miatt még terebélyesebbnek tűnik a karosszéria. Mondatni van tekintélye, csakhogy emellé nem kapott markáns, messziről is könnyen megjegyezhető karosszériaformát, oldalról, hátulról nézve bármi lehetne az elmúlt tíz évből.

Sőt, a konkurensek igyekeznek már szögletesebb, tisztább bakancsformát villantani, a DS viszont az  előző generációs SUV-sziluettet követi. Ezt a hatást több apróbb trükkel próbálják ellensúlyozni, és szinte mindent egy lapra, a frontrészre tettek fel. 

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 59

Kívülről átlagos SUV formát mutat a DS7 rengeteg krómmal

Itt süti el a DS7 a látvány legjavát, a full-LED fényszórók például tényleg páratlanok, a kétszer három modul 180 fokot fordulva áll helyzetbe indításkor, és ez a sötét garázsban az átlag autókhoz mérten valódi lézershow. A hűtőrács Audikat megszégyenítő méretű, gigantikus DS logóval, a kerete pedig a Mazdákra emlékeztető krómszárny, csak még több tollal, még több krómmal. Krómhatású keret csillog az ablakok körül is, és hátul a gyémántrácsozattal térhatást keltő féklámpák mellett szintén fényesen csillogó sáv fut végig. A krómhalmozás netovábbja pedig a hátsó lámpák DS feliratú lezárása, ennél már tényleg nem bír el többet ez az átlag-SUV-test. 

A legjobb pedig az egészben, hogy felismerhetetlen. Az átlagautós nem tudja hová tenni a stilizált DS feliratot, csak kutat a fejében, és végül kérdez. A tulaj pedig válaszolhat, büszkén felfedve a luxusmárka gyökereit, a különlegesség mibenlétét.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 60

A csodás LED-lámpa minden felszereltségnél plusz extra, 580 ezer forintért

Belső

Kívülről átlagos szabadidő-autót látunk, pár érdekes részlettel megszórva, belül viszont elszabadulhatott a tervezők fantáziája. A PSA-csoport változtathatatlan tucatalkatrészein túl mindent átformáltak, amit csak tudtak. A légbeömlők apró piramisként emelkednek a műszerfal két szélén, az utas előtti rész puha, steppeltbőr-hatású borítást kapott, a fénypont pedig a középen megbújó analóg óra. A B.R.M csodája, az induláskor nyöszörögve előgördülő giccses kis dísz, amit szerintem a DS tervezői sem gondoltak komolyan. Ez inkább egy kikacsintás, de valahogy mégis derűs, szeretni való részlet, talán pont a túljásztottsága miatt. 

A Rivoli névvel árult belső felszereltség bőrüléseit viszont már komolyan vehetjük, széles, a szó jó értelmében fotelszerűen kényelmes darabok, masszázsfunkcióval. Ezek nem a hátdokotorok által tesztelt, utolsó párnáig grammra kimért kőkemény ülések, inkább a tespedést, ernyedést engedő, masszív ülőhelyek. 

A vezető előtt kialakított avantgarde térben két teljesen megszokott kijelzőt építettek be, mindkettőt az autóiparban már legelterjedtebbnek számító 12,3 colos méretben. A méret mellett a működés is hozza a 2020-ban elvárt szintet, az animációk folyamatosak, alapvetően gördülékenyen történik minden, kapcsolódhat az androidos, vagy iOS operációs rendszerrel szerelt telefon, és van vezeték nélküli töltés is. 

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 61

A minden indításkor zümmögve kiforduló analóg óra megragadja a figyelmet

Bár a grafikai megoldások egyediek, és a nyolcvanas évek sci-fi filmjeit idéző hangulatban, rombuszokba szedve kapunk minden információt, a felszín alatt ez a Peugeot 508-3008-5008, Citroën C5 Aircross fedélzeti rendszere. 

Ez pedig magával hozza az egyedi logikával felépített menürendszert, amit enyhén szólva is szokni kell. A kijelzők fényerejét külön játék lehetne megtalálni, a klíma kezelése pedig félig fizikai gombokkal, félig a virtuális menüben történik, és hogy miért pont a gyakrabban használt befújási irány-, hőmérséklet-állítás került több bökésnyi távolságra, az rejtély. 

Az elektromos ablakok kapcsolói a váltó mellé kerültek középre, és a motorindító is ezen a sávon, csak az óra alatt található. Egyik sem megszokott, de csak elsőre fura, és nyilván élvezhető helyzet, amikor valaki beül, és nem talál semmit, a tulajdonos pedig a titkok birtokában avathatja be, hogy ez bizony egy DS, francia különlegesség, ehhez érteni kell, ezt értékelni kell. Nem tucatáru.

Anyagait tekintve vegyes a DS7 Crossback által hozott színvonal. A bőrrel nagyvonalúan bántak, bőven jutott belőle mindenhova, a kidolgozás, összeszerelés minősége is megüti a mércét, az izzadságszagúan fémszerűvé formált műanyag elemekből, valamint a mindenhol visszaköszönő cirkalmas gyémántmintázatból viszont lehetne kevesebb, mert az néha több. 

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 62

A motorindító fent középen trónol, az elektromos ablakok kapcsolói középre kerültek

Térdvonalban az olcsóbb, kemény műanyagok dominálnak, a 410 ezer forintért mért 14 hangszórós Focal hifi-rendszer viszont fémrácsos hangszórókat kapott és bitang jól szól. Nem kérdés, melyik fontosabb.

A térkínálat elöl mesés, szellősen elfér az akár hűthető-fűthető ülések két utasa, és ez hátul sincs másként. A lábtér több mint elég, a padló teljesen sík, így gyakorlatilag keresztbe tett lábbal is ülhetünk, és ez a hatás még fokozható is. Hátul az ajtón lévő gombokkal a két részre osztott ülések háttámlájának dőlésszögével lehet játszani 23 és 32 fokos dőlésszög között fokozatmentesen. 

A DS7 Crossback csomagtere sem okoz csalódást, az óriási ötödik ajtót villanymotor tárja fel, és akár az előző generációs Opel Insignia Tourer esetén, itt is az egész “hátfal” emelkedik, lámpástól, mindenestől. Ezzel kitűnően pakolható, jól megközelíthető rakteret kapunk, ami alapból 555 literes, a hátsó üléssor ledöntésével pedig 1745 literig bővíthető. A sík padló alatti rekeszben a töltőkábel fészkel, de egyéb érdekes trükköt már nem tartogat a farrész, pedig valamilyen rögzítési rendszer, ötletes tároló elférhetett volna.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 63

A térkínálat a második sorban is kiemelkedő, a padló sík, három ember is elfér

Technika

A PSA-cégcsoport EMP-2 alapjára épített autóba egy ütős hibrid hajtáslánc került, amiben a villanyhajtás már tényleg nem csak egy kiegészítő, rásegítő egység, hanem inkább a benzinmotor méltó párja. Pontosabban párjai, mert az 1,6 literes, 200 lóerős turbós benzinmotor mellé két elektromos motor került, az egyik az első, a másik a hátsó tengelyt hatja, egyenként 110 lóerővel. 

A rendszer összteljesítménye mégsem 200+110+110, a hibrid matek szerint 300 lóerőt tud a DS7 Crossback e-tense 4×4, ami Sport módban elérhető, 520 Nm nyomatékkal egyetemben. A villanymotorok 13,2 kWh-s akkumulátorból nyerik az energiát, ami papíron 50 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 64

Az 1,6 literes turbómotor már nem a fő, legerősebb része a hajtásláncnak, a két villanyos egység felveszi vele a versenyt

Vezetés

Lehet ágálni a hibridek, villanyautók térhódítása ellen, de az biztos, hogy rég volt ekkora izgalmas fordulat az autóiparban, amit az átlag autós is a érez a mindennapokban. Tíz éve még nem létezett egy ilyen menetteljesítményre képes, ennyire nehéz, nagy autó, amivel akár 1-2 literes átlagfogyasztással is megtehetünk száz kilométert. 

A DS7 Crossback e-tense felszereltségtől függően 250-300 kilogrammal nehezebb a mezei 1,6 literes benzinesnél, de a hibrid hajtáslánc miatt sokkal-sokkal kellemesebb élmény vezetni. Ilyen simán, álló helyzetből sem a benzines, sem a dízel kivitel nem tudna kilőni, még akkor sem, ha ugyanúgy háromszáz lóerős. Itt pedig nem csak a nyers számokra gondolok, mert a DS7 Crossback 5,9 másodperces százas gyorsulása nem áll példa nélkül. Inkább a magabiztosság, a folyamatos gyorsulás érzete emeli ki a tömegből, a nyolcfokozatú automata váltóval és a két villanymotorral úgy oszlik el a több forrásból érkező nyomaték, hogy nincs hullámvölgy, torpanás, csak elegáns suhanás.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 65

Nincs manuális üzemmód a nyolcsebességes váltónál

Ettől még nem lesz sportos az autó, ez inkább megnyugtató erőfölény, ami jól jön több közlekedési szituációban. Mert ahogy a széles ülések, úgy a futómű is inkább kényelemre van hangolva, a DS7 Crossback hosszútávfutó, és nem célja lefárasztani minket rázkódással, zajjal, és túl sok információval az útfelületről. Ebben szerepe van az egyedi, folyamatosan változó, aktív felfüggesztésnek, ami a szélvédőbe helyezett kamera képe alapján, az útviszonyokat figyelve változtat a csillapításon.

Élettelenül könnyű a kormányzás is, de a komfortos futómű miatt felesleges is lenne egy közvetlen, feszes kormányérzet, csak idegesen billegő hajót csinálna ebből a harmonikusan, lágyan ringó egységből. A hibrideknél általában érdekes a fékpedál érzete a visszatöltés miatt, de a DS7 Crossback e-tense esetén alig észrevehető a váltás a visszatöltési szakasz és az üzemi fék között, progresszív, fokozatosan erősödő a fékhatás. 

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 66

A kompakt SUV kategóriába sorolódik, de felfelé lóg ki a tömegből, utastere tágas

Érdekesség még, hogy a váltónak nincs manuális üzemmódja, sem a váltókarról, sem a kormány mögül nem tudjuk magunk kapcsolni a fokozatokat. Így a kanyargós országutakra is inkább benzinspóroló csorgással kell készülni a 300 lóerő kihasználása helyett. 

Ez a nyugodt vonulás áll jól az autónak, a zajszigetelés példás, ebben a DS mindenképp kiemelkedik az anyacég kínálatából, a benzinmotor pedig tényleg csak mellékszereplő az indulástól számított 30-50 kilométeren keresztül, mivel elektromosan akár 135 km/órás sebességre is felgyorsíthatunk.

Töltés

Ha a benzinkútra fáradunk, akkor 42 liternyi fosszilis tüzelőanyagot vehetünk magunkhoz, ez 20 literrel kevesebb, mint az egyszerű benzines esetén. Van mellé viszont 13,2 kWh kapacitású akkumulátorunk, amit akár otthon, átlagos 220 voltos, 8 amper áramerősségű konnektoron is tele tudunk tölteni egy éjszaka (7-8 óra) alatt a Type-2-es gyári kábellel. Ezzel és 45 forintos otthoni tarifával számolva 450-600 forintból tölthetjük tele az akkupakkot, amivel ideális esetben tényleg hozható a 45-50 kilométernyi elektromos mobilitás.

A 32 amperes fedélzeti töltőnek hála egy nagyobb teljesítményű, 22 kW-os töltőponton ez a mutatvány már két óra alatt kivitelezhető.

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 67

Otthoni konnektorról egy éjszaka alatt feltölthető az akkumulátor, DC villámtöltés nincs, ezt tényleg a külvárosi ingázásra találták ki

A fogyasztás ennek fényében széles határok között változhat. Kellemes nyári időben, országúton sikerült megközelíteni az 50 kilométeres elektromos hatótávot, 46 kilométer után kapcsolt be a benzinmotor, ami téli időben természetesen sokkal hamarabb megtörténik, főleg, ha nem akarjuk fűtésre elpazarolni az akkumulátorban tárolt energiát. 

Az elektromos fogyasztás az autó által kiírtak szerint 16-20 kWh körül alakul, ami száz kilométeres úton elérhető a csodásan hangzó 1,5-2 literes benzinfogyasztás. (Csakhogy a bruttó 13,2 kWh-os akksival 100 kilométert 500-1200 forintból tud megtenni az autó, ha otthon töltjük, ami 2,7-3,3 liter benzin árának felel meg, ha fizetős nyilvános töltőn, ennél sokkal több is lehet – a szerk.). Ha egyhuzamban többet, 150-200 kilométert megyünk az autóval, vagyis az 50 kilométer elektromos hatótáv után, beindul a benzinmotor, akkor az átlag garantáltan felkúszik a 6-7 liter/100 km tartományba, de ez még mindig kifejezetten jó érték egy közel kéttonnás, 300 lóerős autótól. 

Költségek

Az egyedi előadás és a hangzatos francia elnevezések tömege magas ártartományba lökik a DS7 hibrid verzióját. Ezzel a hajtáslánccal 16 190 000 forint a kezdő listaár, de a luxus csimbarasszóival felaggatott tesztautó, a Rivoli inspirációs beltérrel, Prestige felszereltséggel már 21 670 000 forintot ér. 

Ezért viszont megkapunk szinte minden technikai, biztonsági extrát, van aktív holttérfigyelő és sávtartó asszisztens, kibővített táblafelismerő rendszer, fáradtságra figyelmeztető rendszer, éjjellátó kamera, kiforduló óra és LED-lámpatestek, földre vetített DS feliratú kísérőfény. 

DS7 hibrid: Franciakrémes, rengeteg habbal 68

Ezekkel az apró részletekkel próbál többet adni a konkurenciánál a DS7, a típusjelzést is megcifrázták

Értékelés

Érdekes csomag a DS7, főleg ezzel a hibrid hajtással. Míg kisebb motorral a tágas utastér és pár érdekes megoldás tudja igazolni az árat, addig a csúcsverzió már olyan árszintre emelkedik, ahol tényleg minden részletnek különlegességet kell sugároznia. 

A DS7 Crossback e-tense 4×4 és vetélytársai – Listaár, forint
DS7 Crossback e-tense 4×4 (300 LE, 50 km hatótáv) 16 790 000 Ft
Volvo XC60 plug-in hibrid (340 LE, 39 km hatótáv) 18 390 000 Ft
Ford Kuga (225 LE, 72 km hatótáv) 12 880 000 Ft
BMW X3 xDrive30e (292 LE, 43-51 km hatótáv) 17 757 000 Ft

Ez pedig a brosúrákat lapozgatva megvan, ennyi fantázianevet egy kiadványban sem olvashatunk, a vásárló tényleg azt érezheti, hogy egy zárt, különc párizsi klubba kaphat belépőt. Mert hiába jönnek a BMW/Mercedes/Audi-tulajdonosok a végletekig tökéletesített beltérrel, a célszerű luxussal, amikor a DS7 “haute couture” belterében “Clous de Paris” mintázat borítja az üléseket. Megizzadt érte, mindent bevetett, de a DS7 Crossback e-tense tényleg különleges autó a kategóriájában, és talán azon túl is.

Mellette – Ellene
 
  • Egyedi dizájnmegoldások
  • Tágas beltér
  • Meglepően jó gyorsulás
  • Rengeteg extra
 
  • Meglepő belső mellé átlagos külső
  • Hibrid-hajtáslánc magas felára
Hány pontot érdemel a különc francia szabadidő hibird?
átlag
7.12
szavazat
435
Hány pontot érdemel a különc francia szabadidő hibird?