Röviden – Škoda Scala 1,0 TSI Ambition
Mi ez? Az Octavia alá besoroló kompakt autó a Skodától, kizárólag elsőkerék-hajtással, a tesztautó esetében kézi váltóval, háromhengeres, 115 lóerős motorral, a középső felszereltségi szinten.
Mit tud? Kicsit lélektelen autó, de jól szolgál a mindennapokban, városban és hosszú utakon is kitesz magáért.
Mennyibe kerül?
Listaáron 5 499 650 forinttól kapható a Scala 1,0 TSI 95 lóerővel, a legtöbbe a DSG-váltós 1,6 TDI Style kerül 8,1 milliós árával. A tesztelt Ambition indulóára a 115 lóerős háromhengeres benzinessel 6 175 290 Ft, újonnan a tesztautó listaára 6 308 230 Ft volt.
Kinek jó? Univerzálisan bevethető, családi használatra is kellően tágas autót kereső embereknek, például a FIAT Tipo, az Opel Astra, a Renault Mégane és temérdek más kompakt autó alternatívájaként..

Ambition felszereltségi szinten, kevés extrával, a 95 és a 150 lóerős közötti benzines motorral teszteltük a Škoda Scalát. Egy józan autó tesztjével kívánunk mindenkinek kiadós regenerációt a szilveszteri mámor kiheveréséhez!

Külső

Škodásan markáns az emblémára kifutó (onnan induló) domborítás a motorházfedélen, ami éppolyan alapeleme a márka formavilágának, mint a hullámzástól mentesre, egy lendülettel meghúzott Lichtkante a karosszéria oldalán. Ez a fénytörő él a maga egyenességével stabilitást sugall, azt a hatást erősíti meg a Scaláról, hogy négy kerékkel áll a földön. (Ami persze minden autóra igaz, a gravitáció nagy úr.)

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 1
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 2

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 42
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 43
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 44
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 45
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 46
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 47
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 48
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 49
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 50
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 51
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 52
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 53
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 54
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 55
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 56
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 57
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 58
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 59
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 60
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 61
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 62
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 63
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 64
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 65
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 66
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 67
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 68
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 69
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 70
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 71
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 72
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 73
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 74
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 75
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 76
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 77
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 78
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 79
Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 80
Fotó megosztása:

Méretével pont a kategória közepébe tartozik. Hossza 4362, szélessége 1793, magassága 1471 mm. A tengelytáv 2649 milliméter. Ebben a kivitelben hiányzik a csomagtérablakról és az ablakkeretek aljáról a krómdíszítés. Az Emotion vagy Image-csomaggal ellátott, sikkesebb Scalákon a sötétített hátsó szélvédőüveg lefuthat a rendszámkeret fölé, akárcsak a Rapid Spacebacken, de ez nem olyan hiány, amitől összeizzadod a párnacihát. A hátsó lámpa mindig LED-es, de a futófényes irányjelző feláras tétel volna, csak a Style-on széria.

Alapáron 16 hüvelykes könnyűfém felnik járnak az Ambitionhöz, ami helyett a tesztautón lévő 17-es vagy akár 18-as is rendelhető, de a gumi szélessége mindhárommal 205 mm marad. A kamu kipufogónyílások helyén a műanyag fedelet ki sem vágják, a valódi cső a lökhárító mögött szerénykedik. Hátul a szóközökkel sok helyet foglaló Š K O D A felirat helyettesíti az emblémát.

Belső tér

Ebben a sötét színben komor és barátságtalan a belső tér, nagyon kellenek bele a feláras bordó dekorcsíkok, amelyek a hátsó ajtókat is feldobják. A felhasznált anyagok rendben vannak, az alapos összeszereléssel tisztességes a minőségérzet.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 81

Nagyon tágas a hely, rendelhető oldallégzsák és középső levegőbefúvás is jut a hátsó utasoknak

Azért a Scalán látszik a spórolás, például az ajtókban lévő rakodóhelyeknek nincs szövetbélelése, az ajtónyitáskor láthatóvá váló fényvisszaverő, piros prizma is elég szimpla, a motorházfedél felemelésében nem segít teleszkóp és alapáron a hátsó ajtókban nincsenek hangszórók.

Viszont deréktámasz és magasságállítás az első utasüléshez is van, a kétfokozatú ülésfűtés hatásos és gyors. A középső felszereltségi szinten már rendelhető lenne a digitális műszeregység, de nem hiányzott. A motorolaj hőmérsékletét a menüből ki lehet keresni.

Elvileg 31 okos részletmegoldást számolhatunk össze a Škoda Scalákban, de ezek egy része felszereltségfüggő. Aki elkerüli az Active kivitelt, itt is megkapja a márka legkedvesebb figyelmességét, az esernyőt a vezető ajtajában, de a gondoskodás más téren is alapos a tesztelt Škoda Scala 1,0 TSI-ben.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 82

Elöl és hátul is lehet USB-C töltő, de az átmenet éveire jobb megoldás volna egy új és egy régi. A minőségérzettel és az anyagokkal nincs baj, a bordó dekorcsík jót tesz, megéri a felárát

Könnyű betölteni az ablakmosó-folyadékot a kinyitva tölcsérré alakuló gumikupakkal, az egyik pohártartó aljában lévő gumibütykökbe az üveget beleszorítva egy kézzel nyitható az arany gyömbér, a belső világítás feláras LED-jei elöl és hátul is jó erős fényt adnak.

A tesztautóból ez kimaradt, de okos választás a családi csomag, benne a Fordnál látott, előugró ajtóélvédőkkel, megfordítható, gumi/szövet csomagtérpadlóval és letörölhető műbőrborítással az első ülések hátulján. Értékes extra a hátsó oldallégzsák.

Hátul igazán kényelmes a Scala. A kartámasz jó magasságba hajlik ki, az ajtó mögötti műanyag oldalborításban kis bemélyedés van a könyöknek, ha hárman szorulnának össze. A lábtér a kifejezetten tágas, a kellemes hőmérséklet megteremtésében nagyon fontos a hátsó levegőbefúvás térdmagasságban.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 83

Alapáras a hátsó elektomos ablakemelő, de a Scala Ambition felszereltsége szegényes. Hangszóró csak az első ajtókban van, a hátsók extraként rendelhetők

Csomagterével a kategória élére ugrott a Scala, mesze átlagon felüli érték a 467-1410 literes térfogat, van hová akasztani a szatyrokat, vannak oldalfachok, ügyes a háló a kalaptartó alján és alul valódi, 16-os pótkereket találtunk. A többféle magasságban rögzíthető raktérpadló a tesztautóból kimaradt, érdemes megrendelni. egyedül az üléslehajtás igénytelen, mert csak a támla hasal rá az ülőlapra, a bővített raktér ferde és a közepén lépcső marad.

Technika

Mintegy 9 centiméterrel szélesebb elődjénél a Škoda Scala, de továbbra is a konszern kisautós padlólemezére épül, nem arra, amire például a mostani és az új Octavia, a Golf VII és VIII. Alapja az MQB A0 padlólemez az Ibizából és a Polóból, de a rá épített autót méretben feltornászva, ameddig lehet.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 84

Pálca támasztja ki a motorházfedelet. A háromhengeres, 12 szelepes benzinesből van 95 lóerős is, de a 115 lóerős sokkal jobb és váltója nem öt-, hanem hatfokozatú

Ebből fakad a csatolt hosszlengőkaros, nem független hátsó futómű és az összkerékhajtás hiánya is. Feláras az adaptív lengéscsillapítás, sportos és normál állással. A sima kerékfelfüggesztéshez rendelhető rossz út csomag, megerősített futóművel és elég jelentős emeléssel, a sportfutómű pedig 1,5 centis ültetést jelent. A 0,29-ről induló alaktényezőjű Škoda Scala torziós merevsége körülbelül 20 százalékkal jobb a Rapid Spacebackénél.

A középső kapcsolópanelen csak az alapjárati motorleállító automatikát lehet kikapcsolni, de a Scala valódi értékeit épp az mutatja meg, hogy ez a tesztautó nincs megtömve extrákkal, mint a Rácz Tamás tesztjében látott 1,5 TSI DSG. Akinek fontosak ezek a dolgok, rendelhet motoros csomagtérnyitást, menő LED-es, adaptív fényszórót, világos bőrkárpitozást, motoros vezetőülés-állítást, 10,25” átmérőjű digitális óracsoportot és hátsó ülésfűtést.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 85

Elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros a futómű. Az MQB A0 padlólemez legnagyobb méretű autója a Scala

Vezetés

Aki konyít az autókhoz, beülés után azonnal érezte a motor rezgéseiből, hogy háromhengeres. A remegés jól kivehető és megszokható ugyan, de lehetne jobb a motor rezgéscsillapítása. A közvetlen befecskendezéses motor 115 lóereje és a 2000-3500-as percenkénti fordulatszámon állandó 200 Nm forgatónyomaték elég a Scalához.

Telerámolt autóban sem kapitulált a 999 köbcentis háromhengeres, ha csak két embert visz, egészen fürge vele az autó. Két lélektanilag fontos értéket is hoz, mert ha csak 1 km/órával is, de 200 felett van a végsebessége és 0-100 km/óra közötti gyorsulása két tizeddel belül tud maradni a 10 másodpercen.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 86

Mindössze 1135 kilóról indul ez a motorváltozat, jó érték az 500 kilogramm feletti terhelhetőség. Kellően fürge a 115 lóerős motorral, 9,8 mp a gyorsulása 0-ról 100 km/órás sebességre

Jó érzés, hogy a mechanikus kézifékkel és a kézi sebességváltóval mindig a helyzet urának érezheted magadat. A felső fokozatokba betalálva a váltókar enyhén megakadt, de az áttételezés kellően hosszú sztrádára és a fokozatok elosztása is harmonikus. 130-nál autópályán a Scala nem zajos és szépen fut egyenesen ennél jóval nagyobb sebességnél is.

A budai oldalon járva nagyon idegesítő volt és az alsó középkategóriában abszolút érthetetlen, hogyan maradhat ki egy mai kompakt autó felszereltségéből a visszagurulás-gátló. A tesztelt Scala a pedálról lelépve nem segített a vezetőnek a féknyomás megtartásával az elindulásban. A konfigurátor szerint ez a tétel 27 940 forintba kerül egy olyan autóhoz, amibe adaptív tempomat rendelhető.

Háztáji videó az ablakmosótartály ügyes betöltőnyílásáról

a videó a hirdetés után indul

Pár lépésben kikapcsolható a Lane Assist, ami jól is van így, mert a sávban tartás zavaró agresszivitással tart ellen a kormánnyal, miközben megpróbálja az autót a sáv középvonalában tartani. Az autó harmóniájának nem tesz jót a 17-es felni, mert a 205/50 R17-es gumikkal közepesre romlik a rugózási kényelem a Scalában, de összességében szépen fut.

Költségek

Az Active, Ambition és Style kivitelek közül a tesztautó a középső, 115 lóerős motorja is a középutat képviseli a 95 lóerős verzió és a 150 lóerős, négyhengeres 1,5 TSI között. Városban az 1,0 TSi 7,4-8,1 liter között fogyasztott, hosszabb utakon autópályán 6,1 literből kijött, országúton ennél is kevesebből.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 87

400 ezer Ft központi kedvezmény vonható le a tesztelt verzió 6,2 millió forintos listaárából. Nálunk 5,6 és 8,1 liter/100 km között mozgott a fogyasztása

399 999 Ft kedvezmény vonható le a 115 lóerős benzines 6,1 milliós listaárából. Információink szerint az importőr még 300 000 forinttal megtámogatta az 1,5 TSI értékesítését, ez a pluszkedvezmény azonban nem vonatkozik az 1,0 TSI-re. Mindenesetre ez a lépés vonzóvá teszi a négyhengerest, amely jóval kulturáltabban működő motor és pár decivel fogyaszt csak többet.

Értékelés

Nincsenek benne lélekemelő megoldások, egetverő újítások, de az autókkal szemben adódó kérdések legtöbbjére a Škoda Scala jó választ ad ezzel a motorral. Nem mindenben ér fel a kompakt autók élbolyához, de apróbb és fontosabb vonásaiban is jól megcsinált autó, az ablaktörlők szép törlésképétől a tágas belső téren át a takarékos és életképes motorig.

Bár a háromhengeres benzinessel igazán praktikus darab, mégis nehéz sora van itthon. A Kamiq divatosabb nála, a kifutó Octavia pedig alig több pénzért nyújt jóval többet. Ha kifut a harmadik generáció, változik a felállás, mert nagyobb, fejlettebb és átalakuló felszereltségű utóda jóval többe kerülhet, mint az utolsó hónapjait élő modell. A törtszemű Octavia eltűnésével több levegő marad a Scalának és itthon is megtalálhatja a helyét ez a színjózan családi autó.

Teszt: Škoda Scala 1,0 TSI Ambition – Földközelben 88

Manuális váltó, valódi kézifék: a Lane Assist száműzése után a Scalában ura lehetsz a helyzetnek. Sajnos a sávban tartó minden motorindításkor aktiválódik, ezt így kívánja az Euro NCAP értékelési rendszere

Mellette – Ellene
 
  • Ötletes, átgondolt belső tér
  • Tágas utas- és csomagtér
  • Kedvező fogyasztás
  • Jó első ülések és üléshelyzet
  • Könnyen kiismerhető funkciók, kezelőszervek
  • Tisztességes menetteljesítmények
 
  • Komor utastér
  • Határozottan kivehető rezgések a motorból
  • Feláras a visszagurulás-gátló
  • Közepes rugózási kényelem (17-es felnivel)
Hogy tetszik a Škoda Scala ebben a verzióban?
átlag
5.57
szavazat
1641
Hogy tetszik a Škoda Scala ebben a verzióban?