Röviden – Toyota RAV4 2,0 Dynamic Force Multidrive S AWD Executive
Mi ez? Az 1994-től létező Toyota RAV4-es 2018 őszén bemutatott, ötödik generációs modellje, amit most kétliteres benzinmotorral próbáltunk
Mit tud? Izgalmas formájú, jól használható tágas autó összkerék-hajtással, de nehezen szerethető motor-váltó párosítással
Mibe kerül? A Toyota RAV4-es árlistája 8,2 milliótól indul, a tesztben szereplő modell alapára pedig 12,4 millió forint
Kinek jó? Ha megbízható, divatos megjelenésű, tágas szabadidő-autóra vágysz, de a vezetésben nem keresel túl sok élményt, akkor ezzel nem jársz rosszul

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 1

1994-es bemutatkozásakor még csupán egy vicces megjelenésű, szerethető játékautónak tűnt a Toyota RAV4-es, ami 25 évvel később már egy komoly megjelenésű, kényelmes és tágas családi autóvá nőtte ki magát, miközben kategóriájának egyik legnépszerűbb modelljévé vált. Legutóbb 2018-ban változott nagyot, ekkor engedték el a gömbölyded szopott-gombóc formát és váltottak szögletesebb, férfiasabb dizájnra. Szerencsére.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 2
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 3

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 48
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 49
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 50
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 51
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 52
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 53
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 54
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 55
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 56
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 57
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 58
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 59
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 60
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 61
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 62
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 63
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 64
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 65
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 66
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 67
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 68
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 69
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 70
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 71
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 72
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 73
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 74
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 75
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 76
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 77
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 78
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 79
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 80
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 81
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 82
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 83
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 84
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 85
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 86
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 87
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 88
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 89
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 90
Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 91
Fotó megosztása:

Külső

Hiába lett a kisebb túlnyúlások miatt – elöl 5, hátul 30 milliméterrel csökkentek – hajszálnyit rövidebb az új RAV4-es,  az ezzel párhuzamosan 3 cm-rel megnövelt, 2690 mm-es tengelytáv miatt mégis tágasabb lett a belseje, aminek leginkább a hátsó utasok örülhetnek, mert így még több hely jut a lábaiknak. Hála a márkánál hangoztatott új iránynak, miszerint nem akarnak többé unalmas Toyotákat gyártani, az új RAV4-es egész izgalmas külsőt kapott.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 92

Jól áll neki a visszafogott krómhasználat

A 4,6 méter hosszú, 1855 mm széles és 1685 magas kasztni férfias lett, amit a bajusszerűen lefittyenő szélű hűtőmaszk is hangsúlyoz. Szemből az alapáras LED-es fényszórók, és az egyedinek szánt nappalifény érdemel még említést, illetve a hűtőmaszk rácsozatának mintája is érdekes. Oldalról a masszív műanyag betétektől látszik komolyabbnak az autó, az érzéssel adagolt króm betétek pedig egy kis eleganciát is adnak az összképhez.

Belső

Nagy szerencse, hogy maradt még ötlet, energia a belső kialakításához is, bár valószínűleg sokat hozzátesz az otthonos, barátságos hangulathoz, hogy nem koromfekete a belső, hanem világosbarna bőrkárpit került szinte mindenhova. Ahova nem, ott maradt a fekete. Az anyagok kellemes tapintásúak, teljesen logikusan rendezték el a kezelőszerveket, amelyek használata is egyszerű.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 93

Nemcsak a világos szín teszi, a RAV4 belseje óriási

Óriási tekerőgombot kapott a klímavezérlő, amit vastag, szokatlan tapintású gumibevonat véd. Pont ugyanilyen került az ajtóbehúzó kapaszkodó belsejére is, ami biztos fogást ad, de egyúttal elgondolkodtat, hogy pár év fogdosás után megbontja-e majd az anyag szerkezetét a rákerült kézkrém, vagy bármi más szennyeződés, vagy marad stabil a felület. Elnézve a fényképezőgépeken, objektíveken használt hasonló anyagokat én a megnyúlásra, porladásra tippelnék, de ne legyen igazam.

A klímakonzol alatt az ülésfűtés és ülésszellőztetés kapcsolói találhatóak, alatta pedig indukciós telefontöltő felület. Ezen kívül USB csatlakozóval is gazdagon ellátták az autót, elöl egy USB csatlakozó és egy Aux bemenet található a középkonzolon, kettő USB töltőpont a könyöklőben, és a hátsó sorba is jutott két darab, egész tisztességes, 2,1 amperes maximális töltőárammal.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 94

Csend, rend fegyelem, átlátható, logikus minden kezelőszerv elhelyezése

A menet közben nélkülözhetetlen cuccokat az ajtózsebbe, könyöklőbe, kesztyűtartóba lehet elpakolni, de van keskeny, nyitott polcocska is, amire elképzelésem sincs, mit lehet rakni, de tagadhatatlan, hogy jól néz ki, pláne, hogy fura bordó színt kapott az ezt borító műanyag. Helykínálata pazar, az állítható dőlésszögű hátsó ülésekben még 190 centis magassággal is nagyon lazán elférni, a fejtér és a lábtér is hatalmas. A hátsó ajtó viszont nyílhatna tágabban is.

Műszerfala két nagyobb félkör alakú műszerből áll, amelyek egyike a motor-fordulatszámot mutatja, míg a másik a hűtőfolyadék hőmérsékletéről, illetve a benzinszintről tájékoztat. Közöttük változtatható információtartalmú kijelző került, többek között ez mutatja az aktuális sebességet is.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 95

Zavaró, hogy a csomagtartó tartalma is tükröződik a kamera-alapú visszapillantóban

Van még egy mókás hülyeség is az autóban, ez pedig a kamera-alapú belső visszapillantó. Ennek akkor veheti hasznát a vezető, ha teljesen telepakolja a csomagtartót, és nem lát hátra semmit. A semminél valószínűleg jobb, de több sebből vérzik a koncepció. Például amellett, hogy ha tényleg tele van a csomagtartó, akkor bezavarnak a hátsó üvegen tükröződő fények, még az is kellemetlen, hogy míg a hagyományos tükörben lévő képet messze látjuk, addig a kameraképet mutató kijelző alig 30-40 centire van a szemünktől és hosszú távon nagyon nem mindegy, hogy minden alkalommal újra kell-e fókuszálni az útról közelre, vagy sem. Szóval bármennyire is klassz, modern dolognak tűnik, nem az igazi. De szerencsére kikapcsolható a villanytükör, és hagyományosként is használható.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 96

Ledöntve szinte teljesen sík felületre pakolhatjuk a rakományt

Csomagtartója alapállásban 580 liternyi csomag elnyelésére képes, a hátsó ülések háttámláit lefektetve pedig 1690 literesre növelhető a szállítási kapacitás. Hátul túl sok ötletet nem találni, ügyes rögzítőrendszer, praktikus apróság nem jutott a csomagtartóba, mindössze egyetlen hálós oldalzseb, és egy 12 voltos csatlakozó az összes extra. Illetve még valami, a kiszerelt csomagtérroló elrejthető a csomagtartó mélyén, ahol pótkerék helyett csupán defektjavító készlet lapít.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 97

Na, végre valami jó. A kiszerelt csomagtérrolónak van saját helye

A motoros csomagtartóajtó-mozgatás viszont fájóan lassú, és nyitásnál nem mindig teljesen egyértelmű, hogy akkor most végre elindul-e a folyamat, vagy nem. Viszont kényelmes, hogy hozzá sem kell érni, ha nyitni, csukni akarjuk.

Technika

Toyota RAV4-es jelenleg csak benzines és hibrid hajtással kapható. A motorválaszték sem zavarba ejtő, van 2,0 és 2,5 literes változat és kész. A kétliteres változat 175 lóerős, míg a hibrid lehet 218, és 222 lóerős is, az erősebb az összkerékhajtású változatokhoz jár. Váltóból hatfokozatú manuális, CVT és eCVT is létezik, a tesztelt járgányban sima CVT dolgozik, nagyjából úgy, mint amit várunk tőle.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 98

175 lóerős a kétliteres benzinmotor

Sok, főleg városi felhasználásra tervezett szabadidő-autótól eltérően, a RAV4-es elsőkerék-hajtás mellett Haldex-kuplungos, összkerekes kivitelben is készül, és hogy erről a vezető se feledkezzen meg, a váltó melletti forgókapcsolóval különféle terepbeállítások között is válogathat, és lejtmenetvezérlő is segít, ha a garázslejárónál félelmetesebb terepre tévednének vele.

Vezetés

A CVT váltóval kombinált benzinmotor sosem tartozott a világ legizgalmasabb dolgai közé, és ez ebben az autóban sincs másként. Lehet, hogy elméletben ez nagyon jó páros, vezetni viszont rettentően lehangoló. ECO módban, 40-es percenkénti pulzussal, nyálat csorgatva még csak-csak, de ha hirtelen meg kéne lódulni, akkor jön a CVT-s üvöltés, miközben az égvilágon nem történik semmi, egyszerűen valahol elszivárog a 175 lóerő egy tekintélyes része. Sport módban már valamivel életszerűbb vele a közlekedés, de még mindig messze van attól, amiben bárki örömét lelné. Autópályán, óra szerint 130-nál, ECO módban leheletnyivel 2000-es fordulat fölött forog a motor, Sport módban úgy 3000 körül. Ilyenkor az amúgy 9-10 liter körüli városi fogyasztást gyorsan le lehet 7 liter körülire faragni, miközben csendben, kényelemben lehet vele kiautózni a világból.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 99

Három mutatós műszer közé került a TFT monitor

Futóműve már jóval kellemesebb, az öszkerékhajtás ellenére is inkább aszfaltra való, ahol a magas karosszériát is könnyen, pontosan lehet vele irányítani. Jó belőle a kilátás is, vékonyak az oszlopok, és sík a motorháztető, és ha kell, a tolatókamera is besegít a törésmentes manőverezésbe.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 100

Kamera csücsül a hatalmas Toyota embléma alatt

Vezetőtámogató eszközök közül a távolságtartó tempomat és az aktív sávtartó, ami átlagos használat mellett is hasznos lehet. Az adaptív sebességtartó remekül működik, aránylag gyorsan reagál indulásnál is, és nem tart fél kilométeres, indokolatlanul nagy követési távolságot, illetve jól kezeli az előzési szándékot is. Sávtartója már nem működik ennyire finoman, hanem inkább csak jobbra-balra csalinkázik a két felfestés között, aztán ha úgy érzi, nem kapaszkodik a vezető a kormányba, egyszer csak duzzogva kikapcsol. Persze néha az is előfordul, hogy egy barátságos ívű kanyarban szépen nekitámaszkodik a külső ív felfestésének és nagyon civilizáltan követi a kanyar ívét. De sajnos nem ez a jellemző.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 101

Sok sok fekete műanyag védi a kasztnit

Fogyasztása közel 700 kilométeres út alatt 7,1 liter lett, de ez roppant spórolós üzemmódban jött össze, amiben 200 kilométer 120-as autópályás autózás mellett főként kényelmes országutas szakaszok voltak, minimális városi araszolással. A reális fogyasztás ennél valószínűleg érezhetően több.

Költségek

A Toyota RAV4 árlistája 8,190,000 Ft-tól indul, amiért a 2,0 literes, 174 lóerős benzinmotoros változatot lehet elvinni, hatfokozatú kézi váltóval. 9,790,000 forint a legolcsóbb hibrid változat ára, 2,5 literes motorral, elsőkerék-hajtással, míg az összkerekes hibrid ára 10,590,000 forinttól indul és 13,290,000 forintnál ér véget. A vételárat még néhány extrával tovább lehet hizlalni, például a hófehéren kívül az összes többi szín 165, vagy 300 ezer forintos felárat jelent, és különféle csomagok is rendelhetők.

Szuperképesség nélkül: Toyota RAV4 teszt 102

Különféle terepprogramok is beállíthatóak a forgókapcsolóval és van lejtmenetvezérlő is

Toyota RAV4 2,0 és konkurensei – Listaár, forint
Opel GrandlandX 1,6 Ultimate aut. (180 LE) 10 920 000
Mazda CX5 Revolution top AWD aut. (194 LE) 12 130 000
Toyota RAV4 2,0 AWD Multidrive Executive (175 LE) 12 390 000
VW Tiguan Highline BMT 2.0 TSI DSG 4Motion (190LE) 12 161 100

Értékelés

A tavaly megújult, ötödik generációs Toyota RAV4 vonzó külsejével, praktikusan és élhetően berendezett, tágas utasterével, néhány hülyeségtől eltekintve jó használhatóságával, a megbízhatóság ígéretével észszerű választás lehet a kategóriában. Azonban nem véletlen, hogy a sima benzinesnél jóval népszerűbb a hibrid változat, amely nemcsak érezhetően takarékosabb, hanem még vezetni is sokkal élvezetesebb.

Mellette – Ellene
  • Vállalható, izgalmas forma
  • Roppant tágas, komfortos utastér
  • Klassz berendezés
  • Okos extrák
  • Utálatos CVT
  • Városban fájdalmas fogyasztás
  • Lassú motoros csomagtartónyitás
  • Buta csomagtartó

Szavazás

Hány pontot adnál a benzines, összkerekes Toyota RAV4-nek?
átlag
6.87
szavazat
674
Hány pontot adnál a benzines, összkerekes Toyota RAV4-nek?