Röviden – Nissan X-Trail 2.0 diesel
Mi ez? A Nissan nagyobbik kompakt SUV-jának harmadik generációs változatát eddig csak 1,6 literes dízelmotorral lehetett megvenni, de most belekerült egy kétliteres blokk is
Mit tud? 177 lóerővel már tisztességesen mozgatni a nagy bódét, akár automatával és vontatmánnyal is
Mibe kerül? A legolcsóbb változat a 9,2 milliós fokozatmentes automata, fronthajtású X-Trail, a kézi váltós 4×4-es 9,36, a 4×4-es automata 9,96 milliótól kapható. A fullos, 4×4-es, automata, hétüléses Tekna 12 milla
Kinek jó? Akik vontatni is akarnak az X-Traillel, vagy sokat mennek sztrádán, jóval dinamikusabban autózhatnak ezzel a motorral

Bigger engine, bigger adventures; nagyobb motor, nagyobb kalandok. Ezzel a felütéssel indul a harmadik generációs X-Trailhez furcsa módon csak most, a negyedik gyártási évben kínálni kezdett kétliteres dízelmotorral szerelt X-Trail sajtómappája. Jó a szöveg, de a lényeg inkább az, hogy a Nissannak, sőt, a Renault-Nissan cégcsoportnak nemigen jött be az új stratégia, mely szerint a nagyobb autókhoz (X-Trail, Espace, Talisman) is csak egy 1,6 literes dízelmotort választott a kedves vevő. Downsizing ide vagy oda, a közönség igényli a tisztességes lökettérfogatot is egy-egy nagyobb testű autó mellé.

Különösen fontos a kevésbé kihegyezett motor egy ilyen szabadidő-autó esetében. Hiszen hopp, egy automata váltó, hopp, egy összkerékhajtás, aztán akasszunk erre az egészre mondjuk egy lószállítót – szegény 1,6-os megfő az erőlködésben (előbb-utóbb szó szerint is), a tulaj pedig ott fog káromkodni, hogy a cseppet sem olcsó, szép, nagy SUV-val vánszorogni kénytelen az autópálya külső sávjában. Ezt elkerülendő, a Nissan X-Trail kapta meg elsőként a konszern új, nagy dízelét, de hamarosan üdvözölhetjük majd az új blokkot a nagyobb Renault-kban is.

Mit tud a mozdonyosabb dízellel a Nissan X-Trail? 1

Nissan X-Trail immár kétliteres dízelmotorral is

Külső

A világon semmit nem változtatott a Nissan a 2013 év vége óta gyártott X-Trailben. A kor egy kicsit már kezd látszani a gombokon, a műszeregységen, az érintőképernyő grafikája környékén is, de ez nem túl feltűnő, mert az X-Trail amúgy is egy kényelmes, tágas, de kissé elnagyolt, láthatóan amerikai ízlés szerint készített utasterű autó, kortalan dizájnnal.

Belső

Nem sokat tartó, de kényelmes székeken terpeszkedhetünk benne, nagy, könnyen megtalálható gombokat nyomkodhatunk, sok-sok pohártartónak örülhetünk. A Tekna kivitelben élvezhetünk egy egész sor olyan extrát, ami ma sem mindennapos még a kategóriában: LED-es fényszórók, motoros raktérajtó nyitás-zárás, az első-hátsó tengelyek közti nyomatékosztás grafikus megjelenítése például – ugyanakkor a múló időt jelzi, hogy se követőradaros tempomat, se aktívan kormányzó sávtartó nincs (még) az X-Trailben. Van viszont, ugye, egy új motor.

A vaskos, testes, magas, súlyos formához kellett is egy erősebb motor

A vaskos, testes, magas, súlyos formához kellett is egy erősebb motor

Motor

Az új motor nem Renault-eredetű, a Nissan fejlesztette. Láncos vezérlésű, 16 szelepes, az 1,6-os dízellel szemben a hengerekben valamivel hosszabb a löket, mint a furat. Maximális, 380 Nm nyomatékát 2000-es fordulattól adja le, a 177 lóerős csúcsteljesítmény 3750-es fordulatszámon érkezik.

Az új motor mellé vagy hatfokozatú kézi váltót és kötelezően összkerékhajtást kínál a Nissan, vagy egy fokozatmentes automatát, 4×4-gyel vagy anélkül. Előbbivel 2000, utóbbival 1650 kilogramm a vontatható (fékezett) tömeg. Az autó kézi váltóval 204, automatával 196 km/h végsebességet képes elérni.

177 lóerő, 380 Nm az új motorban

177 lóerő, 380 Nm az új motorban

Vezetés

Egy csúcskivitelű, fokozatmentes automata tesztautóval tettem meg úgy 500 kilométert, jártam vele terepen is, sztrádán is, városban is, szóval elég jól sikerült kitapasztalni az új motor képességeit. Amit sajnálok, hogy kézi váltóval nem tudtam kipróbálni az autót; a CVT érzésre elég durván lekorlátozza a motor lehetőségeit. Katalógus szerint ugyan csak 6 tized másodperccel gyorsul rosszabbul 100 km/h-ra így az X-Trail, mint a hatfokozatú kézi váltóval, de ez sokkal többnek tűnik. Valahogy olyan álmatag ez a váltó, vonakodva engedi felpörögni a motort, sokkal inkább akar nyomatékból dolgozni, mint erőből, akkor is, ha én pont nem ezt akarom. Mintha jobban tudná, mi a jó a motornak, mint én. És persze jobban is tudja.

Ez a kocsi így akkor jó, ha nem akarunk sietni vele. Ha mellőzzük a padlógázokat, egykedvűen, finoman és csendesen lehet autózni ezzel a konfigurációval. Terepen az összkerékhajtással és a virtuális differenciálzárral éppen olyan stabil, halk és rendíthetetlen, mint autópályán, idegen a karakterétől minden hebrencskedés, minden sietség, minden kapkodás.

Nissan X-Trail immár kétliteres dízelmotorral is

Nissan X-Trail immár kétliteres dízelmotorral is

A nagyon szervós, érzéketlen kormányzás és a SUV-os, puhán kényelmes rugózás (21 centis szabad magasság!) sem követeli a dinamikus autózást. Ez a kocsi így egy komfortos, nyugis, hosszú távú utazóautó, amiben immár kellően rugalmas a motor is ahhoz, hogy emelkedőkön, netán vontatmányt húzva se kelljen bosszankodni soha.

Papíron mindössze 4 tized literrel eszik többet százon automatával az X-Trail, mint kézivel. Hogy ez a difi mennyi a valóságban, még nem tudjuk, az viszont kiderült, hogy egy jóval kisebb, könnyebb, 130 lóerős, 1,6 literes dízel, kézi váltós Qashqainál mennyivel nagyobb az étvágya. Pont ugyanúgy használva, konvojban autózva 6,4 litert kért százon a Qashqai, 8,4 litert az X-Trail. A különbség reális, szavunk sem lehet!

Az utastérben nincs újítás: tágas, sok tárolóhellyel ellátott kényelmes családi autó az X-Trail

Az utastérben nincs újítás: tágas, sok tárolóhellyel ellátott kényelmes családi autó az X-Trail

Bézs belső, bőrrel egy fullos X-Trailben

Bézs belső, bőrrel egy fullos X-Trailben

Költségek

Nem volt szégyellős a Nissan, amikor beárazta az új motoros X-Trailt. Az 1,6 literes dízelhez képest Tekna (vagyis csúcs-) felszereltségben 1,7 millió forint a kétliteres dízelmotor felára (automatával, fronthajtással). Ezzel listaáron a konkurenciához képest sem olcsó a kocsi:

A 177 lovas, automata, 4×4-es X-Trail és pár vetélytársa – induló listaár, forint
Mitsubishi Outlander 2.2 D-ID Intense Plus 4×4 aut. (150 LE) 10 590 000
Skoda Kodiaq 2.0TDI Ambition DSG 4×4 (150 LE) 9 847 960
Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium 4×4 Powershift (180 LE) 10 299 000
Nissan X-Trail Acenta 2.0 diesel CVT 4×4 (177 LE) 10 790 000
Viszont egy ekkora szabadidő-autót újonnan manapság nem szokás alapkivitelben megvásárolni, a fullos Tekna kivitel pedig mindössze kb. 1,7 millió forinttal drágább a belépő Acentánál. Egy 4×4-es, automata kétliteres X-Trail tehát most csurig tömve extrákkal (automata reflektor-kapcsolástól a felülnézeti kamerán és a kétzónás automata klímán, LED-fényszórókon, navin keresztül a bőrkárpitozásig, sőt, panoráma tetőablakig), hétszemélyes kialakításban nincs 12 millió forint (11,98 egészen pontosan). Márpedig ennyi extrát némely konkurensnél nem is lehet összegereblyézni, akinél mégis, ott pedig jócskán elszáll a listaár, mire végzünk. Mire az alapáron majd’ egymillióval olcsóbb Skoda Kodiaq konfigurátorát úgy végigböködtem, hogy nagyjából a fullos X-Trail szintjére jussak, 1,2-1,3 millióval túl jártam a Nissanon.
Nem valami míves a gombok kidolgozása, de sok korszerű szolgáltatást tud a negyedik éves modell

Nem valami míves a gombok kidolgozása, de sok korszerű szolgáltatást tud a negyedik éves modell

Vagyis az X-Trail az új motorral akkor a legjobb vétel, ha a legmagasabb felszereltségben veszi meg az ember; így automatával vagy anélkül 11,4-12 millióért egy tágas, hétszemélyes, kissé darabos, de azért elegáns, szerethető nagy szabadidő-autót kap. A nagy testben immár kellően nagy szív dobog – ennek ugyan tankoláskor meg kell adni az árát, de hát ez természetes.

Értékelés

Mellette – Ellene
  • Tágas, kényelmes utastér
  • Erős motor
  • Csúcsfelszereltségben relatíve jó ár
  • Kiváló LED-lámpák a Teknában
  • Álmos karakterisztikájú CVT-váltó
  • Alapkivitelben magas ár
Hány pontot ér a tízből a 177 lovas X-Trail?
313 szavazat - átlag: 7.36 (10-ből)
Hány pontot ér a tízből a 177 lovas X-Trail?