Röviden – Hyundai i30 N Performance
Mi ez? A Hyundai kompaktjának első igazán sportos változata, az i30 N.
Mit tud? Amit egy nagyra nőtt játékautónak tudnia kell.
Mibe kerül? 250 lóerővel 8,5 millióról indul az i30 N, az igazán jóra, a 275 lovas Performance csomagosra még 750 ezer forintot minimum áldozni kell.
Kinek jó? Ha használható, de izgalmas és erős kompaktra vágysz, ennél nem találsz jobbat.

Versenyautó, anya! Versenyautó!  – csüngött egy kissrác a játszótér kerítésén és hevesen mutogatott a telimatricázott, babakék Hyundaira. Nem járt túl messze az igazságtól, hiszen az i30 N hangos, ebben a formában feltűnő és még gyors is. Tehát a megállapítás teljesen indokolt. Más kérdés, hogy mivé fajultak a hot hatch-ek – tudják, az izmos kompaktok – idő közben. Negyven éve 100 lovas, 900 kilós autócskák voltak, most meg telispoilerezett szörnyetegek, felszabadult örömködés helyett pedig tizedekkel verik egymást agyon a Nürburgringen. Hála az égnek a Hyundai i30 N nem ilyen.

Külső

Eredeti formájában nem túl izgalmas megjelenésű autó a Hyundai i30-as. A legkülönfélébb helyekről eltanult részleteivel, teljesen szokványos arányaival tökéletesen belesimul a városi forgalom dögunalmas közlekedő edényei közé. Nem így az i30 N, ami pont annyit kapott a dizájnosztagtól, amennyire díszíteni kell az ilyesmit.

Fejtegethetnénk, hogy mégis miféle szín ez. A koreaiak Performance Blue-nak hívják ezt a pasztelles égszínkéket, de ne szépítsük, ez valójában mindenkinek csak babakék marad. Feltűnő és vagány, így el sem tudtam képzelni rá más színt. Amíg meg nem láttam a pirosat, abban is erősen ajánlott. Sötét betéteket kaptak a lámpák, így máris elszántabb a LED-es fényszórók tekintete. Csak ne lenne párás mindkettő szüntelenül.

Kisördög a válladon 1
Kisördög a válladon 2

Kisördög a válladon

Kisördög a válladon

Kisördög a válladon 34
Kisördög a válladon 35
Kisördög a válladon 36
Kisördög a válladon 37
Kisördög a válladon 38
Kisördög a válladon 39
Kisördög a válladon 40
Kisördög a válladon 41
Kisördög a válladon 42
Kisördög a válladon 43
Kisördög a válladon 44
Kisördög a válladon 45
Kisördög a válladon 46
Kisördög a válladon 47
Kisördög a válladon 48
Kisördög a válladon 49
Kisördög a válladon 50
Kisördög a válladon 51
Kisördög a válladon 52
Kisördög a válladon 53
Kisördög a válladon 54
Kisördög a válladon 55
Kisördög a válladon 56
Kisördög a válladon 57
Kisördög a válladon 58
Kisördög a válladon 59
Kisördög a válladon 60
Kisördög a válladon 61
Kisördög a válladon 62
Kisördög a válladon 63
Kisördög a válladon 64
Fotó megosztása:
Kisördög a válladon 65

4335 mm hosszú, 1795 mm széles, 1451 mm magas autó a Hyundai i30 N 2650 mm-es tengelytávval

Minden plusz elem rajta őszinte, matt fekete műanyag, némi piros kontúrral, mert ugye ami piros, az sportos. Körbeöltöztették klassz kis splitterrel, hetyke szoknyáscska fut végig az ajtók alatt, a fenekén pedig valami diffúzorféleség meg két határozott kidörgő. Király a tetőspolier is, leginkább a háromszög alakú féklámpa miatt akad meg rajta a szem.

Hogy befejezett legyen a mű, az egészet ráültették diszkréten egy szett 19 colos felnire, amik mögött kikandikálnak az N logós, piros féknyergek. A hűtőrácstól a csomagtérajtóig mindenhol szereplő N betű alapvetően a Namjangban lévő fejlesztőközpontra utal, de a marketingesek kitalálták, hogy ez a karakter hasonlít a versenypályák sikánjára is. Meg a Nürburgring kezdőbetűjére is – kísértetiesen.

Belső

Annyira nagyszerű karakter a Hyundai i30 N, hogy kivételesen az sem érdekel, hogy a beltér olyan, mintha a takarítónéni rajzolta volna. Rém sivár, tele van olyan műanyaggal, ami nagyjából tíz éve volt elfogadható. Szerencsére ezekhez nem feltétlenül kell hozzányúlni, a többi meg egészen patent. A vezető állítható laphosszúságú sportülése remek kompromisszum a mindennapi használhatóság és a megőrülés támogatása között. Tart rendesen combtól vállig és hamar beállítható.

Kiváló az ergonómia, a leglényegesebb dolgok elérhetőek a kormányról, az üzemmódválasztót is beleértve. Az ülés- és kormányfűtés, valamint a stop-start gombját a váltó mellé tették, így télen csak végig kell zongorázni rajta. A klímapanelen kívül minden más a 8 colos érintőképernyőn van, a navigációtól a multimédián át a legkülönfélébb beállításokig. Kínál Apple Carplay-t és Android Autót is. A középkonzol aljában vezeték nélkül etethetők az okostelefonok.

Kisördög a válladon 66

Alapvetően unalmas a beltér, de hamar megtelik önfeled vihogással

Kisördög a válladon 67

Hurrá, rendes kézifékkar!

Négyen persze ebben is elférnek, de hátul már végképp nem túl vidám a környezet. Sehol egy közérzetjavító szellőző vagy bármi. Cserébe az ülőlap és a támla is kényelmes szögben áll, így négyen komfortosan utazhatnak a fedélzeten.

395 literes csomagtartóba lehet tölteni a motyókat és ide rejtették az egyik leginkább árulkodó extrát, mégpedig a hátsó toronymerevítőt. Nem holmi díszítés ez, hanem tényleg növeli a karosszéria merevségét. Bármit is műveljen, a Hyundai i30 N nagyon egyben lévő holminak érződik.

Technika

Szokványos a képlet, a Hyundai i30 N-be is 2 literes, négyhengeres motort pakoltak, természetesen turbóval, de a kategóriatársakénál valamivel kisebb ménessel. Ideális esetben 275 lóval, 353 Nm nyomatékkal. Túltöltéssel még 4 lóerő és 25 Nm bukkan elő.

MacPherson az első futómű és nincs benne semmi trükk annak érdekében, hogy csökkentsék a hajtási befolyást, mint mondjuk a Renault Megane RS vagy a Civic Type R esetében, de ezek az izmos elsőkerekesek jóval komolyabban is veszik már magukat. Ez legyen az ő bajuk. Hátul igényes független, multilink felfüggesztés van alatta.

Kisördög a válladon 68

275 lóerő jön ki a turbós négyhengeresből

Kisördög a válladon 69

Piros féknyergek, mert az sportos

Vezetés

Morgósan indul az i30 N, hidegen még sárga fény kúszik a fordulatszámmérőre, hogy még a legtürelmetlenebb eszement se rúgja neki, amikor nem kéne. Normál módban kicsit sprőd, de teljesen élhető, erősnek érződő, de nem tolakodó autó. Nem kényszerít súlyos kompromisszumra a használata, 2000 környékén váltogatva tök élhető marad. De ebben pont annyi móka van, mint a mosogatásban.

Ezért van benne egy szintén babakék zászlós gomb a kormányon. Az N módot akár indítás előtt is aktiválhatjuk, amennyiben felvállaljuk a huligánságot és akkor őrületes robajjal ébred fel a Hyundai. Van egy N Custom is, ez szabadon konfigurálható és állati jó játék. A menüben rábökünk az N logóra, ott pedig minden paraméter állítható a motortól a kipufogón át egészen az aktív lengéscsillapítós futóműig, még a menetstabilizáló engedékenysége is. Nagy boszorkányság, hogy valóban érezhető a változás.

Kisördög a válladon 70

6,1 alatt van 100-on

Kisördög a válladon 71

Olajhőfok és turbónyomás is a műszeregységen

Kemény, röfögő, hörgő, csattogó, harapós jószág lesz az i30 N pár másodperc alatt. Amikor már kellően hevült volt a kipufogó és először próbáltam belőle valami törvénytelen hangot kifacsarni… na, az meglepő volt! El nem tudom képzelni, hogy tolták át ezt az egészet egy EU-s normán, de nem is érdekel. Szürreálisan hangos.

Rém szórakoztató volt a gyorsulásmérővel szerencsétlenkedni a tapadásmentes télben, így természetesen lehetetlen volt hozni a gyári 6,1 másodpercet. De nem is ez a lényeg, hanem a show. Akad még itt köridőt mérő stopper és G-erőket mutató grafikon is. Az óracsoport közepére is lehívhatók olyan információk, mint az olajhőmérséklet és a turbónyomás. Látszik, hogy akik a Hyundai i30 N-t tervezték, tudják, milyen jóízűen autózni és ehhez mindent szerettek is volna megadni. Például egy rendes kéziféket.

Kisördög a válladon 72

250 km/óra a végsebessége

Kisördög a válladon 73

N mód konfigurálható mindennel

6000-nél adja le a 275 lóerőt, de a 353 Nm már úgy 1500-tól megvan, így aztán élesre állítva már 4000-től érezhető a nagy tűzerő és mellé persze törvénytelen hangok társulnak. Szinte lehetetlen normálisan közlekedni egy ilyen huligánnal. Erős és minden résbe befér, ráadásul igen stabil is, amivel nem túl szimpatikus tettekre buzdít. Gázra úgy cibálja a kormányt, hogy bármelyik ketrecharcos elismerően nyilatkozna róla. Szóval kapaszkodni kell.

Legjobb elem az elektronikusan vezérelt differenciálmű, ami igazán szűk kanyarokban is úgy húz rá az ívre, hogy az már varázslat. Közben épp annyira bólint rá az első ívbelső kerékre és pont úgy löttyen meg a feneke, hogy az ne legyen elrettentő. Plusz hallani a sperr mechanikus zajait. Nagyszerű minden, ami a vezetéshez kell, így a kormányzás nagyon precíz, közvetlen és váratlanul kommunikatív, a futómű a megfelelően felkeményítve alig dől valamicskét. Ó, és a váltó! Hatos kézi, remek kapcsolhatósággal, pont jó átjárással a fokozatok között. Hozzá van rev match, vagyis visszagangoláskor automatikusan löki a gázfröccsöt. Nagy mókamester!

Költségek

8,5 millió forintról indul a Hyundai i30 N, és mielőtt még bármi mást bepipálnánk az opciós listán, engedjük előretolakodni a sorban a Performance csomagot 750 ezerért, mert különben az egésznek semmi értelme nincsen. Nem is a pluszba kapott 25 lóerő a lényeg, hanem a nagyobb fékek, a Pirelli P Zero gumik és a legfontosabb tétel: az aktív differenciálmű. Nélküle ez csak egy erős koreai kompakt, nem több. Ezek után jöhet a zseniális babakék 40 ezerért és a hátsó toronymerevítő 50-ért.

Egyaránt 35 ezer forintot kérnek a vezeték nélküli töltőért és a sötétített üvegezésért, 45 ezer a sebességkorlátozásokat felismerő rendszer, de egy ilyen autóban ez valóságos bűn. 295 ezerért panoráma-üvegtetőn át árad be a fény, de ez csak plusz súly. Nem véletlenül nincs benne a vezetés örömére kitalált Michelisz pakkban, ami egyébként 900 ezerért világi ajánlat. Még olyan extrák is jutnak bele, mint az ülés- és kormányfűtés.

A Hyundai i30 N Performance és vetélytársai – Listaár, forint
Hyundai i30 N Performance (275 LE) 9 249 000
Renault Megane RS (280 LE) 9 299 000
Honda Civic Type R (320 LE) 11 749 000

Értékelés

Kisördög a válladon 74

A legszórakoztatóbb kompakt egy babakék Hyundai, ki gondolta volna?

Rögtön az első alkalommal visszahozta a Hyundai i30 N azt, amiről valóban szólnia kéne a gyúrós kompaktoknak. Kellően puhítható ahhoz, hogy ne fájjon vele munkába menni, egy gombnyomásra pedig kellően kemény ahhoz, hogy élvezetes legyen a versenypályán. Igazából nem is ez a lényeg, hanem az a frenetikus show, amit a kedvenc szakaszaidon művel. Ha az élmény számít meg a vigyorgással töltött percek, meg se nézz mást!

Mellette – Ellene
  • Menőn néz ki
  • Király hajtáslánc
  • Jó hangos kipufogó
  • Szórakoztató N mód
  • Méltatlan műanyagok
  • Istenverte kék műszerfalvilágítás
  • Fazékhangú hifi
Hogy tetszik a mérges Hyundai i30 N? Értékeld!
506 szavazat - átlag: 8.42 (10-ből)
Hogy tetszik a mérges Hyundai i30 N? Értékeld!