Röviden – Volkswagen Touareg 536, 2018
Mi ez? Pozsonyban gyártott, ötüléses nagy terepjáró V6-os dízel és benzines, később V8-as TDI-motorral, esetleg konnektorról tölthető akkus hibridként is. 3,5 t vontatható tömeg.
Mit tud? Belül a dupla nagyképernyős kezelőfelület a fő újdonság, van temérdek vezetéstámogató rendszer, de a mennyei kényelem a fő erénye.
Mibe kerül? 17,8 millió forinttól konfigurálható az Elegance és az Atmosphere, a sportosabb R-Line legalább 19,2 millió forintos autó. A fontosabb extrákkal egy Touareg 22 millió Ft listaáron.
Kinek jó? Azoknak jó, akik valamennyi modern vezetőtámogató berendezést a fedélzeten akarnak tudni vagy egyszerűen a kényelem és a nyugalom oázisát keresik e sártekén.

Ha most két sort van időd elolvasni a harmadik generációs Volkswagen Touaregről, annyit tudj róla, hogy szinte gyűjteményes kiadása annak, amit az autóipar 2018-ban kínálni tud. Elolvasni se lesz gyors, mire képes ez a prémiummárkákkal küzdő csúcsmodell, de tényleg nem hétköznapi, ami benne rejlik.

Külső

Kategóriáján belül a Touareg nem lesajnált rokon a csóró oldalágról. Sosem volt olcsó, mégis elkelt belőle majdnem egymillió darab 2002 óta, ezért a designerek az 536 kódjelű harmadik nemzedékkel sem feszegették a kereteket. Az autó elődei formavilágán belül fejlődött tovább, a 2010-ben bemutatottnál ténylegesen is alacsonyabb, hosszabb és szélesebb modell jóval szélesebbnek hat és főleg hátulnézetből lendületesebb az eddiginél.

Impozáns termete alapján nem lett volna muszáj ennyire kirúzsozni krómmal, az én szememnek sok a foncsorozás az orron. Ám Kína a legfontosabb felvevőpiac, ahol a vastagabban felhordott csillogást látják szépnek a vevők.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 1

A dizájnban nincs vészes agresszió, mégis meg tudja teremteni annak illúzióját, hogy ezzel aztán átgázolhatsz mindenen. A tekintélyes formát sikerült összebékíteni az áramlástan sajátosságaival: a 2018-as VW Touareg alaktényezője 0,32, míg egy Škoda Karoq 4×4 a 150 lóerős TDI-motorral 0,361-es karosszériát feszít a menetszélnek.

Belső

Digitális nagyszínpad fogad az új Touaregben. A vezető előtti 12 hüvelykes a TFT-kijelző, amely az Audi TT harmadik generációja óta terjed a Volkswagen-konszern különféle autóiban a Polótól a Karoqig, nem meglepetés. A mellette lévő annál inkább, ugyanis extraként a szintén új fokozatválasztó kar felett 15” képátlójú, fekvő érintőképernyő csillog az enyhén hajlított üvegfelület mögött. A hangutasítások mellett egyes funkciókra mozdulatvezérléssel is hatni lehet, de utóbbiról sem a prezentációból, sem a 47 oldalas sajtóanyagból nem derült ki semmi érdemleges.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 151

Fent az alapverzió hagyományos műszerekkel és a kisebbik középső kijelzővel, vakkapcsolókkal. Lent az Innovision Cockpit látható a maga pompájában

Mivel a középkonzol a vezető felé fordul, a két monitor egymással szögben áll. A kettő közötti rés kifejezetten csúnya és feltűnő, ez a folytonossági hiány a belső tér egyetlen elrontott részlete. A csempéket lenyomva tartva személyre szabhatjuk a saját kezdőképernyőnket. A menüvel egy napot lehetne bíbelődni, annyi mindent tud az autó, de aki egy okostelefonnal bánni tud, gyorsan ráérezhet az Innovision használatára. A legfontosabb funkciókat a háztáji videóban megmutatjuk, részletesebb gyári videókat ebben az anyagban találtok az új Volkswagen Touaregről.

a videó a hirdetés után indul

Aki nem veszi meg a digitális műszerfalat és a nagy központi kijelzőt, a 9,2 hüvelykes középső monitor alá hagyományos nyomógombokat kap a hőmérséklet-szabályozáshoz és a hátra feláras, elöl széria ülésfűtéshez. Ebben az esetben a műszerfalon mutatós sebességmérőt és fordulatszámmérőt látni, az egészet nagy műanyag keret veszi körbe, pár vakkapcsolóval a széleken. A központi hangerőszabályzó mindenképp adott, ez az a fénylő gyűrű az üzemmódválasztó és a légrugózás forgókapcsolója előtt.

Hétszemélyes Touareg nincs, szemben a Q7-tel. Amerikának 5+2 üléssel ott van az MQB-alapú Atlas, amely a Közel-Keleten, Oroszországban és Kínában Teramont néven fut, igazodva a hamarosan a T-Cross-szal kiegészülő T-Roc-Tiguan-Touareg sorhoz. Nem mintha a csomagtérben ne lenne hely a két padlóba csukható ülésnek, is, mert az eddig is hatalmas, 697 literes csomagtartó mostantól 810 literes.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 152

Csúnya a rés kijelzők között. A kettő szögben találkozik, a 15 collos üvege enyhén ívelt

Pár apró részletben az autó összeszerelése nem volt meggyőző. A műanyag sárvédőív elállt az egyik keréknél, a megfordítható csomagtérszőnyeg szegése pár centis szakaszon elengedett és a hátsó ajtók hézaga nem volt teljesen egyenletes. Mi valószínűleg előszériás autókat vezettünk, az ügyfélautók kiszállításáig ezek a bakik korrigálhatók, ami elvárható a Volkswagen csúcsmodelljétől, a márka egyetlen autójától, amely közvetlenül a prémiummárkákkal száll harcba.

Technika

Elődjénél 7,7 centivel hosszabb, 4,4-gyel szélesebb és 0,7-tel alacsonyabb az új, tehát 4878x1984x1702 mm a három fő mérete. A tengelytáv 2894 mm. Az autó fémrészeinek 48 százaléka alumínium, a másik 52 nagyszilárdságú acél, ezzel 106 kilót sikerült leadni és 5 kilóval két tonna alatt marad a 286 lóerős TDI Touareg tömege. Az első lengőkarok mindig kovácsolt alumíniumból készülnek, a hátsók alapesetben acélból, de légrugózást véve itt is kovácsolt alumíniumból.

MLB: a Q7 a vezérürü

A Touareg hagyományosan közös technikát használ a Porsche Cayenne-nel, ebből sejthető az arzenál, amiből dolgoztak a fejlesztők. Most a Q7 az elsődleges donor, mert az Audi határozta meg az MLB-t, a moduláris hosszmotoros építőkészletet, amihez a Cayenne és a méregdrága Bentley Bentayga is igazodik. A Touareghez a tervezők bármit levehettek a polcról, ami a testvérmodellekben van, így az opcionális négykerék-kormányzást is.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 153

Feláras a légrugózás, az összkerékkormányzással együtt nem pénz érte 737 870 forint

37 kilométer/óránál vált a rendszer, addig legfeljebb 5 fokkal az elsőkkel ellentétesen fordulnak el a hátsó kerekek, javítva a fordulékonyságot. Nagyobb sebességnél kisebb szögben és az elsőkkel azonos irányba fordítja őket az aktuátor, hogy előzéskor sávot váltva vagy hirtelen kikerüléskor stabilabb legyen az autó. A rendszerről találtok fotót a képgalériában.

48 voltos dőlés-kiegyenlítés

Akárcsak az Audi SQ7 esetében, a kettéosztott kanyarstabilizátorok feleit elöl és hátul is összeköti egy karvastagságú villanymotor. A keresztstabilizátorok elfordításával, azaz egymásnak feszítésével csökkenthető a karosszéria billenése. Mivel egy ekkora test oldaldőlésének mérsékléséhez bődületes nyomatékkal kell csavarni az első és a hátsó kanyarstabilizátor-részeket, a villanymotorok 48 voltosak. Az elektromos energiát szuperkondenzátorok (villámgyorsan újratölthető és lemeríthető töltéstárolók) biztosítják.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 154

A középső villanymotor feszíti egymásnak az osztott kanyarstabilizátor két felét, mérsékelve az oldaldőlést kanyarban

Hajtáslánc

Kezdetben Európában a háromliteres TDI V6 lesz elérhető kétféle teljesítményszinttel. Az egyik 231 lóerős, 500 Nm nyomatékkal, a kipróbált autó 286 lóerős, nyomatéka 600 Nm. Őszre lehet rajtkész a 421 lóerős, 900 Nm-es V8 TDI. A tankolni szeretőknek szól a 3.0 TSI, 340 lóerővel és 450 Nm forgatónyomatékkal. A Kínában fontos szerepet játszó, 367 lóerős rendszerteljesítményű, konnektorról tölthető akkus hibrid átvétele bizonytalan, de eljuthat Európába.

Kézi váltó nincs, duplakuplungos automatika sem. Szerencsére minden Touareg megkapja a nyolcfokozatú, hidrodinamikus nyomatékváltós automatát. A 4Motion név itt rendes quattro-hajtást fed három, középen nyomatékérzékelő differenciálművel. A középső kiegyenlítőmű maximum a nyomaték 70 százalékát irányíthatja az első és 80 százalékát a hátsó kerekekre.

Éjjellátó és csodalámpa

Az emissziós csalássorozatért Európában meg sem büntetett Volkswagen most veti be először az infravörös éjjellátó berendezést. A Nightvison képes 300 m távolságról kiemelni az élőlényeket a vezető előtti digitális felületre és arra  is jó, hogy álló helyzetben ámuljunk a hadiiparból átvett csodán, hőképeket nézve az elhaladó autókról, biciklistákról.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 155

596 900 forintos extra az éjjellátó berendezés. Az élőlények testhőjét érzékeli akár 300 méterről és kiemeli az állatokat és embereket a műszerfalon

Sokkal többet tehet biztonságunkért az überhightech mátrix LED-fényszóró, amely mind fotonágyúként, brutális fényerejével, mind az előttünk haladók vagy a szemből érkezők kitakarásának pontosságával a mai autóipar legjobbjai között van. Beszállítóként a Hella megérdemli, hogy megemlítsük a nevét.

Oldalanként 128 LED világít az első fényszórókban. A tompított fényt 48, a távfényt 27 fénykibocsátó dióda adja, hét az az autó előtti terület megvilágításáé, három a kanyarfényé lekanyarodáskor, a többi a menetfényé, a helyzetjelzőé és az irányjelzőé.

A rendszer visszaveszi felül a nagy jelzőtáblákra jutó fénykévét, hogy ne vakítsa a vezetőt, előzéskor jobban megvilágítja az autó melletti területet, esős úton mérsékli a tükröződésből fakadó önvakítást, városban széles fénykévét ad és persze széthasítja az éj fekete palástját a távfénnyel városon kívül. A vezérlés többek között a kormányszög, a sebesség, a videokamera jeleinek és a térképadatbázis használatával kalkulálja ki, hová mennyi fényt vessen.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 156

Oldalanként 128 elektronikusan vezérelt LED adja a Mátrix-LED fényszóró álomszerű fényét

Elég bekapcsolni a távfényt és az autó mindig tompítja a reflektort, ha más jármű vagy település ezt szükségessé teszi. A falvak, városok felismerését segíti a frontkamera, amely a világosabb környezetből tudja, hogy lakott területre értünk.

Nincs már terepváltó és hátsó diffizár

Új irány a terepjáró-potenciál butulása. Az elődhöz a Terrain Tech-csomagban volt rendes terepáttétel és hátsó differenciálzár a középső mellé, ami az újhoz már nem rendelhető. Az átlagembert a harmadik generáció tudása is megijesztené terepen, de autóbuziként hiányzik, hogy már ez a német konszern sem tolja túl a technikát, vége a vastagon overengineered Touaregeknek, amilyen az első kettő volt.

A felező és a hátsó zár kihagyását a súlycsökkentés és a 10 százalék alatti rendelési ráta egyformán indokolta. A 204 470 forintos offroad-csomagra azért érdemes áldozni, mert ebben van a 75-ről 90 literre bővített tank és a 24 literes AdBlue-adaléktartály. Alapáron csak 12 liter karbamidoldatot visz magával az autó, ami körülbelül 6000-8000 kilométerre elegendő.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 157

Nincs már hátsó differenciálzár, sem terepfokozat az offroad-csomagban. A butítás oka, hogy nagyon kevés ügyfél rendelte meg a komoly terepjárók kellékeit

Alsó védelem mindenképp jár, de a mostani terepcsomagot megrendelve erősebb a haspáncél, védelmet kap a hűtő, masszívabb az alsó műanyag porvédőburkolat, védett a tank és plusz két vontatási  pont is jár az autóhoz, egymás rántóköteles mentéséhez. A szett része az offroad-menetprogram külön programozással homokban kalandozó arab vevőknek illetve egyéni beállítási lehetőségekkel. Légrugózás esetén a kanyarstabilizátorok kvázi kikötésével a kerekek jelentős artikulációra képesek, viszonylag sokáig követik a talaj egyenetlenségeit, hogy ne szökjön el a hajtóerő a levegőbe emelkedő keréken.

Légrugó: 11 centis játéktér

Légrugózást rendelve felfelé 70, lefelé 40 milliméter a játéktér. Terepen 2,5 vagy 7 centi emelhető a karosszérián, így mély árkok vagy masszív kőtömbök nehezebben ejtenek kárt az autóban és 25-ről 31 fokra javul a terepszög elöl és hátul. A gázlómélység az acélrugós modellek 49 centimétere helyett 57 centi, ami tisztes eredmény egy eredendően aszfaltutakra tervezett SUV-tól.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 158

A légrugózás képes 2,5 vagy 7 centivel a terephez emelni az autót, sztrádán 1,5 és 2,5 centis lépcsőkben csökkenthető az autó hasmagassága. Rakodáskor az alaphelyzetnél 4 centivel lejjebb engedhető a kocsi fara

Autópályán, 120 felett a kiindulási helyzethez képest automatikusan 1,5-2,5 centit süllyed a hasmagasság. Álló helyzetben, rakodáshoz összesen négy centivel mélyebbre engedhető az autó hasa a belső téri forgókapcsolóval vagy a csomagtérben elhelyezett gombbal, ahonnan a vonóhorog is motorosan kifordítható. Fékezett utánfutóval a maximális vontatható tömeg maradt 3,5 tonna, amihez rettentő acélokat konstruáltak az autó farába, akárcsak a Cayenne esetében. A vontatás fontos küldetés, a németországi tulajok 60 százaléka húz utánfutót, tolatáskor a manőverezésben a Passatból ismert Trailer Assist segít sokat azoknak, akiknek nincs a vérében a szerelvény irányítása. További adatok és részletek ebben a cikkben.

Vezetés

Tulajdonképpen az új Volkswagen Touareg alapárához hozzá kell csapni 737 870 forintot a légrugózásért, amiben az összkerékkormányzás is benne van. A kettő hatása minden megtett méteren meghatározó az autóban. A hátsó kerekek kormányzásával 11,19 méterre csökken a fordulókör 12,19-ről. Ez pont elég ahhoz, hogy az autó nyolcból nyolcszor elforduljon ott, ahol érzésre el nem férhet. A váratlan fordulékonyság nagyon  megszépíti a mindennapokat, mert az utak jórészt parkolóhelyre beállással kezdődnek és végződnek.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 159

Pihentető messzire utazni vele. Nagyon csendes és kényelmes autó, a 90 literesre bővíthet tankkal és a 100 kilométeren a számítógép szerint 8-9 literes átlagfogyasztással tankolni is ritkán kell

A Touareggel utazni pihentető. A kényelem közel van a luxusautókéhoz, amit aláhúz az első és a hátsó ajtók szervozárása is (körbe 196 850 forintért). Ez igazán elegáns részlet és látványosan kiemeli a Touareget a hasonló méretű, de más irányultságú terepjárók közül, amilyen a Hyundai Santa Fe, a Kia Sportage vagy a Mitsubishi Outlander.

A testes prémium terepjárókkal ellentétben a Touareg eredendően agressziószegény autó, nem arra ösztönöz, hogy átgázolj mindenen. Békéje magabiztos fölényből fakad. A V6-os dízel 1200-2000 között békés pulzusszámmal viszi az autót. Annyira megkérdőjelezhetetlen nyugalmat áraszt, mintha az autó állna és a világ suhanna körülütötte. A bevált hathengeres az eddig 580 helyett 600 Nm forgatónyomatékot présel a sebességváltóba,a maximális teljesítmény 262 helyett 286 lóerő.

Ha nekifeszül a surrogó V6, a Touareg 6,1 mp alatt százon van, végsebessége 235 km/óra, amire a légrugózás a légellenállást csökkentő ültetéssel 3 km/órát rá tud tenni. Ezek a számok kiválóak a kategóriában. A Mercedes-Benz GLE 350d ideje 258 lóerővel, de 620 Nm nyomatékkal 7,1 mp, az autó 225-ig gyorsul. A V10-es Touareg R50 TDI a maga 350 lóerejével, 850 Nm nyomatékával és persze 2,6 tonnás ólomsúlyával 6,7 mp alatt érte el a százat és 235-t ment.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 160

Van itt minden: ennyire sokfélfe vezetőtámogató rendszer jár vagy rendelhető

Ha tehát kell, a Volkswagen Touareg 3,0 V6 TDI igazán gyors tud lenni, de a tervezők, nagyon okosan, egyáltalán nem törekedek sportosan viselkedő valamit csinálni az 1995 kilós terepjáróból. A dőléskiegyenlítés inkább kényelmi tényező, mert a kanyarstabilizátorok egymásnak feszítésével finom rugózás mellett is jól tolerálható szintre csökkenthető az imbolygás, amikor az alpesi országúton megfeledkezel arról, miben is ülsz. Ez a terepjáró flott, de sosem harcias, erélyes, de nem erőszakos.

Felárért a légkondicionálás négyzónás, tehát hátul is oldalanként állítható, ahol a 60:40 arányban, 16 centis sínen csúsztatható és három fokozatban állítható háttámlájú üléseken a kényelem csak azért nem egyedülálló, mert elöl nyolcféle masszázsprogram és fejlett ülésklimatizálás kényezteti a vonatkozó extrákra áldozó gazdit és utasát.

Egyéni (Individual) üzemmódban a légkondicionálás intenzitására, az automatikus fényszóróvezérlés, a sebességtartó automatika, a motor, a kormányzás és a futómű karakterisztikájára hathat a vezető. Ezen belül a futóműnek ugyanúgy Normal, Comfort és Sport állása van, mint egyébként, csak így egy gombnyomással lekérhetők a ritkán párosított paraméterek, például kakas gázreakció és a beállított sebességre intenzíven visszagyorsító adaptív tempomat a legkényelmesebb rugózási beállítással.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 161

Fent az Elegance visszafogottab, középen az Atmosphere melegebb hangulatú, alul az R-Line műszerfala

Kipróbálva az új Volkswagen Touareget, a vezetést lassan rábízhatjuk a számítógépre is. Az autó a navigáció adataiból tudja, hogy hol, milyen sebességkorlátozás érvényes, ezért a tábla vonalához már a limitig lelassítva érkezik. A korlátozást a táblafelismerés is jelzi, ehhez is igazodhat a haladás. Mivel a kocsiban a funkciók tömegéhez képest kevés időt tudtunk eltölteni, egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a limit felüllőhető-e valamennyivel, pl. 15 km/óráig, mint a G30-as BMW-ben és gázadáson kívül hogyan lehet kiiktatni.

A sávtartó deaktiválásáról a prezentáción is szó volt. Mivel az Euro NCAP megköveteli a biztonsági berendezések állandó aktiválását a motor beindításakor, a kormányzásba beavatkozó sávtartó is alapértelmezésben éber. Csakhogy a szoftver ritkán rajzolná ugyanazt az ívet, mint én és idegesítő folyamatosan ott érezni egy kezet a volánon, mintha a nájloningbe izzadt oktató folyamatosan ellentartana.

A kameraalapú rendszert a terelővonalak kopása és a kanyarodósávok nyílása is össze tudja zavarni, így a harmonikus utazás előfeltétele kiiktatni a kormány bal küllőjén, a hangerőszabályzó felettigombbal belépve a vezetési segédrendszerek menüjébe és kikattintva a pipát a neve mellől. Ez a naponta többször ismétlődő feladat megérdemelt volna külön kapcsolót. Enyhe íveken a sávtartó bekanyarodik az eszméletét vesztő vagy a rendszert próbálgató vezető helyett, de amíg élsz és ott vagy, inkább zavaró.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 162

A béke szigete a halk és nagyon finoman (lég)rugózó új Touareg a nyolcféle masszírozást kínáló, klimatizálható első ülésekkel

Amikor egy körforgalomhoz nagy rössel érkező teherautóról tényleg azt hittük, hogy nem fog elsőbbséget adni, az autó magától fékezett. Dugóban, ha rövid a megállás, a Touareg nagyon kényelmesen elindul a sorral, önállóan kormányozva tartja a sávot és 60-ig magától fékez és gyorsít a menetoszloppal.

Költségek

Kicsit csúszik a szállítás, ezért pár hetet még várni kell hazánkban az első autókra. A bemutatóra elkísért bennünket Dalnoki Balázs Volkswagen-márkaigazgató, aki 100-150 autó értékesítését tartja reálisnak idén a márka csúcsmodelljéből.

Az új Volkswagen Touareg csak nyolcfokozatú automatikus sebességváltóval és állandó összkerékhajtással kapható Atmosphere, Elegance és R-Line kivitelben. Előbbi kettő hangulatvilágot jelöl és 17 797 350 forintos listaárral fillérre ugyanannyiba kerülnek, a sportos R-Line indulója 19 174 030 Ft.

Nagyszínpad – Vezettük az új Volkswagen Touareget 163

Háromféle kivitel van: fent a lakályosabb belső terű Atmosphere, mögötte a hűvösebb Elegance, lent a sportosabbra vett R-Line

Az Atmosphere az otthonosabb, barátságosabb verzió natúrhatású dió- vagy kőrisfabetétekkel, az Elegance technoidabb belül a szálcsiszolt alumínium dekorációval, hidegebb színekkel. Jó volt felfedezni a vadász zöld fényezésű tesztautóban a zöld bőrkárpitot. Az R-Line a többiek 18-as kereke helyett rögtön 19-es felnit kap, felárért az összes új Touareghez rendelhető 21 collos könnyűfém felni is.

Gyalogos és táblafelismerés, automatikus városi vészfékezés, sávtartó illetve 210-ig működő, állóra fékező távolságtartó tempomat tartozik a szériafelszereltséghez. A beépített internetkapcsolat küldi tovább a jármű állapotát vagy riaszt balesetkor. Adott az első keresztirányú forgalomfigyelés is, ami segít elsőbbségadáskor, ha két teherautó vagy házfal eltakarja a főút forgalmát. A motoros csomagtérfedél-mozgatásért 236 220 forintot kell kipengetni, a kulcsnélküli nyitás felára csomagban a láblendítésre nyíló csomagtérfedéllel 490 220 Ft. A 230 voltos, földelt dugaljat is befogadó konnektor viszont igazi sonderangebot 38 100 forintért.

Aki eddig csak azért vett Infiniti QX70-et, Lexus RX-et vagy Volvo XC90-est, hogy ne Audi-Merci-Béemvé legyen, az új Touareggel igazán vonzó alternatívára lelhet. Amit ma az autóipar nyújtani tud, az nagy biztonsággal belerendelhető az új Volkswagen Touaregbe, amely műszaki fejlettségével bármely prémiumtermék ellenében megállja a helyét és nem áraszt magából agressziót.

Mellette – Ellene
 • 810 literes csomagtartó
 • Teljes vezetőtámogató arzenál
 • Harmonikus dízelmotor
 • Luxusautós kényelem
 • Felárért vonzó extrák
 • Fejlett, légrugós futómű dőlés-kiegyenlítéssel
 • Tágas, jól variálható utastér
 • Remek klímakomfort
 • Az elődénél valamivel gyengébb a minőségérzet
 • Egyelőre szűk motorválaszték
 • Egyáltalán nem való sportos vezetőknek
 • Nincs belőle 5+2 üléses