Röviden – Ford Ka+
Mi ez? A Ford megfizethetőnek mondott kisautója, rövid távon öt személynek is megfelelő helykínálattal, jó vezetési élménnyel
Mit tud? Méretéhez képest tágas utasteret nyújt elfogadható áron
Mibe kerül? Itthon csak az erősebb, jobban felszerelt modell lesz kapható 3 649 000 forintért
Kinek jó? Akinek tágas kisautó kell városi használatra
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 1
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 2

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 14
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 15
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 16
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 17
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 18
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 19
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 20
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 21
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 22
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 23
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 24
Fotó megosztása:

Néhány napja a Ford németországi központjában jártunk, ahol a Ford kisautóira vonatkozó terveivel ismerkedtünk meg. Megmutatták az új Ka+ modellt, amely teljesen más autó, mint amire számítanánk a korábbi, aranyos elődök után. A Fiattal közös háromajtós forma már a múlté, a Ka+ kizárólag ötajtós kivitelben lesz elérhető a jövőben. A döntés oka rendkívül egyszerű: a vásárlóknak egyre kevesebb az igénye a háromajtós modellekre, és ezzel egyre kevésbé éri meg gyártani azokat. A helyszínen prezentáló JATO-munkatárs szerint a háromajtósok részesedése a legnagyobb darabszámban épített kisautó – a Fiesta – esetében 16 százalék körül mozgott a tavalyi évben, míg a 2000-es években közel az eladások felét tette ki a sportosabb karosszériájú modell.

Ezzel szemben a kisautók szegmense tovább erősödik, így az ötajtós Ka+ megjelenése is logikus. Ami azt illeti, lehetett is számítani az európai bevezetésre, mivel a dél-amerikai és indiai piacokon már korábban bemutatták – amit most az európai igényeknek megfelelően átalakítottak.

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 25
Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 26

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól

Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 24
Fotó megosztása:

De kinek szánják?

Mert ott van ugyebár a Fiesta. Mint megtudtuk, a következő generációra valamivel feljebb pozicionálja a Ka+ miatt a Fiestát a Ford, de erről nem sokat hallottunk, ahogyan az elképzelt és egyelőre nagyon titkos formatervet is csak egy rövid időre pillanthattuk meg a prezentáció keretében.

Közben ez történik a Fiestával

A következő, még igényesebb modell érkezéséig is van változás a Fiesta háza táján – és főleg a sportos tempót és megjelenést szeretők lesznek boldogak. 7 390 000 forintos áron már elérhető a Fiesta ST200, amely a 182 lóerő helyett kereken 200 lóerős, bővebb itt olvasható róla. A másik újdonság az ST Line felszereltségi szint megjelenése, amely optikailag az ST modellre emlékeztet, sőt még egy feszes futómű is jár hozzá. Erről is írtunk már egy korábbi cikkünkben.

FordST-Line_2016_fiesta-3-4_back

A Ka+ modellt ezzel szemben egy könnyen megfizethető, olcsón fenntartható kisautónak szánja a Ford – és leginkább három fő tulajdonságnak szerették volna, ha megfelel fizikailag. Legyen tágas, keltsem minőségi benyomást, és legyen ugyanolyan jó vezetni azt, mint a Fiestát.  Mivel csak egy kiállított példányt tapogathattunk meg, utóbbiról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, ellenben ez az első kettőről igen.

A Ka+ tényleg meglepően tágas, pedig kicsivel rövidebb az alapként szolgáló Fiestánál. A 3929 milliméteres hosszúság négy centiméterrel marad el attól, magassága viszont meghaladja azt 29 milliméterrel (1524 mm).  A valóságban – kis kerekítéssel – tehát egy magasított Fiesta a Ka+, amely így olyan fejteret kínál a hátsó sorban is, amiben kényelmesen lehet utazni 190 centiméteres magassággal. A lábtér pedig úgy is kellemes, hogy közben az első sorban egy hasonló méretű utas támasztja az anyósülést.  A praktikusságot fokozza a használható méretű, 270 literes csomagtér, plusz az a 21 tárolórekesz, amit az autóban rejtettek el.

A minőségérzetről annyit, hogy az nem olcsóautós szint, de azért mégis látszik, hogy a Fiestát véletlenül sem akarták beérni, és itt főleg a formatervre gondolunk.

2016Ford_KaPlus_Interior_10Ellenfél az új Suzukinak a Fordtól 31

Itthon csak a drágábbik motorral jön

Annak ellenére, hogy a Ka+ elvileg egy olcsó autónak szánt modell – ezt jelzi, hogy a gyár a Kia Rio és a Dacia Sandero modelleket jelölte meg legfőbb konkurensként -,  itthon csak a drágábbik, erősebb motoros kivitelt fogják majd árulni.  A két említett konkurens mellett a szintén új, és szintén Indiából érkező Suzuki Baleno is említésre méltó konkurens, akárcsak a Škoda Fabia, a Hyundai i20 és hasonló hosszúságú kisautók – amelyeket a Ford magasságban általában mind túlszárnyal.

A Ka+ 1,2 literes motorjaiból a 70 lóerőset nem, csak a 85 lóerős verziót lehet majd Magyarországon megvásárolni 3 649 000 forintos alapáron. Ezért az árért már a felszereltség sem lesz fapados: lesz elektromosan mozgatható ablak és tükör, hat légzsák, ködfényszóró, manuális klíma, multimédia-rendszer, és a MyKey nevű rendszer, ami főleg a gyerekes tulajoknak jó, mert ezzel korlátozható a végsebesség, az audiorendszer hangereje, valamint megakadályozhatja az autó biztonsági rendszereinek kikapcsolását.

A Ka+ néhány hét múlva rendelhető, de ez első darabok október környékén érkeznek csak az indai gyártóüzemből.

Hogy tetszik az új ötajtós Ka+?
244 szavazat - átlag: 5.80 (10-ből)
Hogy tetszik az új ötajtós Ka+?