Röviden – VW Touran

Mi ez?

Kompakt egyterű új, nagyobb padlólemezen
Mit tud?Tágas, kényelmes, praktikus – akár hét személynek is
Mibe kerül?Még nem tudni, de nagyjából 5,5 milliótól indul majd
Kiknek jó? Akik egy mindenre alkalmas autót szeretnének

Miért jó a Touran? A Volkswagen Touran azért jó, mert elférnek benne a gyerekek és a motyóik, és hétvégén még a bringákat is belezsúfolhatjuk – mondták a sajtótájékoztatón lejátszott kisfilmben a gondosan felöltöztetett, boldog párkapcsolatban élő vásárlónak beállított színészek.

Ez a szájbarágós elmesélés nem tűnik sokkal hitelesebbnek így 2015-ben, mint Vágási Feri informatikai kalandjai, de attól még igaz. A Sportsvan-nél érezhetően nagyobb, hétszemélyesként is kapható kompakt egyterű valóban kiváló választás a hétköznapokra, praktikuma mellett használhatóbb méretű, mint a Sharan vagy a batár nagy Transporter egyterű. Ha egy VW-t kellene választani, akkor ez volna a leglogikusabb választás a palettáról.

Alaphelyzetben ötszemélyes, a plusz két ülés feláras

A teljesen megújult Tourannak nincs könnyű dolga a sikeres előd után (amely benne volt Európa három legnépszerűbb modellje között saját kategóriában), de a fejlődés mégis jelentősnek tűnik. A Németországban No.1-nak számító MPV-ből a 2003-as bemutató óta 1,9 millió darab kelt el világszerte, és az új modell sem lesz elveszett a termékkínálatban – ez már most borítékolható. 

A VW legnagyobb fegyvere mostanában a modelljei közt egyre terjedő keresztmotoros, moduláris padlólemez, amelyet most a Touran is megkapott. Az eredmény egy hosszabb (4527 mm), szélesebb, tágasabb és 6 mm-rel alacsonyabb autó, amely a kategória legnagyobb csomagterét tudhatja magáénak: plafonig pakolva 1040 literes öt üléssel, a hétszemélyes kivitelekben pedig 917 literes a padlóba hajtogatott harmadik sor esetén.

Fejlődés vagy megszorítás?

Az utastér praktikuma, használhatósága és variálhatósága példaértékű, holott visszalépésnek is tűnhetne, hogy az ülések már nem szedhetőek ki az előddel ellentétben. A nehéz ülések egyenkénti eltávolítása viszont még férfiként sem volt feltétlenül egyszerű feladat, így az új modell a síkba hajtogatható ülések mellett döntött. Érdekesség, hogy ezzel együtt szinte ugyanakkora a maximális méret, mint eddig volt, az 1980 literes térfogat mindössze 9 liter visszalépést jelent, miközben másodpercek alatt izzadás nélkül rendelkezésre áll a tér: így pedig máris jelentős előrelépésről beszélhetünk. Ráadásul az öt- és hétüléses felállásban az új Touran csomagtartója a nagyobb.

Automatikusan előrecsúszik, könnyű beszállni a hátsó sorba

A második sor ülései 20 centiméter hosszú sínen tologathatók (egyesével), a háttámla dőlésszöge három pozícióban változtatható. Az Isofix-csatlakozóval szintén ellátott harmadik sorban 54 mm-rel nőtt a lábtér, 13-mal a fejtér; és mivel a második sori ülések előredöntve előre is csúsznak, a be- és kiszállás is egyszerűbb. Ezzel együtt a harmadik sorban felnőttek szállítása nem javasolt, mert a fejtér mellett még így is elég szűkös a lábtér, legalábbis, ha a második sorban ülőket hagyjuk kényelmesen utazni.  

A vezető és hat utasa sok apróságot hozhat magával az útra, a Volkswagen szorgos dolgozói összesen 47 helyet számoltak össze, ahová pakolhatjuk kisebb-nagyobb dolgainkat – ez már bőven elég ahhoz, hogy évek múlva is találjunk rég elveszettnek hitt tárgyakat a kocsi mélyén.

Ismerős technika és kezelhetőség

A Touran utasterében kiemelkedő újdonságot ne keressünk, gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, miben is ülünk valójában, annyira hasonlít a Golfhoz. Talán az opciós, háromzónás légkondicionáló árulkodik a Pure Air felirattal a középkonzolon, amely egy új szűrőrendszernek hála, még hatékonyabban tisztítja a levegőt, így a pollenek, spórák és egyéb allergén anyagok okozta bajoktól nem kell tartanunk odabent.
 

Állítólag 47 különböző rekesz van a Touran utasterében

A vezetői asszisztensek tárháza is bővült, szinte mindent tud a Touran, ami házon belül rendelkezésre áll. Magától vészfékez városban, tartja a sávot és a sebességet is dugóban, felkészíti a rendszereket az ütközésre, és magától állóra fékez, ha megtörtént a baj. Most először a trélerrel való tolatást segítő asszisztens is elérhető, amivel gyerekjáték a manőverezés egy nagyobb utánfutóval vagy lakókocsival is. Androidos vagy iPhone telefonunkat összekötve a médiarendszerrel akár Google Mapsszel is navigálhatunk, de ennél is nagyobb újdonság, hogy akár egy GoPro kamerával is összepárosítható a VW, amely a központi kijelzőn ad képet a hátul ülő rosszaságokról, amint megálláshoz közelít az egyterű.

Erősebb, takarékosabb, csendesebb

Hogy milyen vezetni az új Tourant? Ahogyan a laposabb visszafogottan dinamikusabb benyomást keltő karosszéria sem tüzel fel igazán, a választható három benzines és három dízelmotor sem tépi le a fejünket, hiába lett fürgébb az egyterű. Utóbbi a kicsivel erősebb motoroknak és az akár 62 kilogrammos súlycsökkentésnek is köszönhető, aminek az akár 19 százalékos fogyasztáscsökkenéshez is köze van.

Három benzines és három dízel közül lehet választani

A 150 lóerős, kétliteres dízelt és az ugyanilyen erős 1.4 TSI benzinest próbálhattuk a menetpróbán, amelyik egyike sem csábít száguldásra, de bőségesen elegendő tartalékkal bír mindegyik egy-egy előzéshez. Az opciós adaptív felfüggesztés nagyon szépen nyeli az úthibákat, és ami igazán feltűnő: autópálya-tempónál is extrém halk a Touran, így semmi sem gátolja a beszélgetést. Ha mégis ilyen gondunk lenne, egy mikrofon segítségével hátrafordulás nélkül is könnyen eljuttathatjuk mondandónkat a hátul ülőknek.
MotorkínálatTeljesítmény/nyomaték     
Touran 1.2 TSI 110 LE/175 Nm
Touran 1.4 TSI150 LE/250 Nm
Touran 1.6 TDI 110 LE/250 Nm
Touran 2.0 TDI   150 LE/340 Nm

Később jön a 180 lóerős benzines és a 190 lóerős dízel

A kipróbált Touranokat mind adaptív futóművel szerelték, aki biztosra akar menni, nem ezen spórol majd. Finoman, szépen, kényelmesen rugózik vele az egyterű, de egy-egy dinamikusabb kanyartól sem ijed meg. Érdekesség, hogy az 1,2 literes TSI motort leszámítva a kézi váltó mellett a hat- és hétfokozatú, dupla kuplungos váltó is választható a motorokhoz. A kevesebb sebességi fokozattal bíró szerkezetben olajban futnak a tárcsák, míg a hetes váltó a száraz DSG, amely dugóban araszoláskor képes apró rángatásokban megnyilvánulni.

Az új Volkswagen Touran szeptember-október környékén érkezik Magyarországra, a pontos árakra még három hetet várni kell az importőr szerint, de várhatóan nem változik számottevő mértékben az elődhöz képest.

Mellette – Ellene
  • A korábbinál is tágasabb
  • Síkba dönthető ülések
  • Könnyű beszállás a harmadik sorba
  • Modern médiarendszer
  • Alacsony menetzaj
  • A VW-kínálatba túlságosan beolvad
  • Továbbra is szűkös harmadik sor
  • Unalmas belső tér
  • Visszafogott külső

Értékeld 1-10-es skálán

680 szavazat - átlag: 6.8 (10-ből)

Értékeld 1-10-es skálán