Röviden – Lexus NX200t

Mi ez?

A Toyota prémiummárkájának első turbós benzinese  
Mit tud? Kellemes, és főleg olcsóbb alternatívát kínálni a német luxusmodellek helyett
Mibe kerül? Alapára 11,9 millió forint, összkerékhajtással és minden földi jóval, a csúcsmodell 18,4 millió
Kinek jó?  Aki megfizethető, mégis prémium szabadidő-autót keres
A Lexus legfiatalabb szabadidő-autójába tavaly októberben szagolhattunk be első körben, az NX300h formájában, a japán gyártó pedig azóta elkészült legelső turbón keresztül lélegző benzinmotorjával, ami az NX-ben debütál. Ezt a modellt próbálhattuk ki Dél-Franciaország szerpentinjein a hétvégén.

Külső/belső

Külsőre ugyanazt a tátott szájú, agresszív ragadozót köszönthettük, mint amit 2014-ben már kipróbáltunk, de hála az égnek az utastér sem változott: finoman elegáns anyaghasználat és precíz összeszerelés szaga terjeng a levegőben. 
Külön kiemelném a tapipadot, amivel az LCD-kijelző menüjében tudunk navigálni: az egyik legjobban kezelhető ilyen szerkezet, amivel autóban eddig találkoztam. Az F-sport fűthető kormányát pedig öröm markolni, bár kevesebb visszajelzést ad a sofőrnek, mint azt szeretnénk.
Merész húzás volt a forma a japán gyártótól, de bejött, jól fogy az NX, de kíváncsiak vagyunk milyen hamar fárad ki a dizájn.

Merész húzás volt a forma a japán gyártótól, de bejött, jól fogy az NX, de kíváncsiak vagyunk milyen hamar fárad ki a dizájn.

Az NX éles dizájnja igencsak megosztotta az autósvilágot, de a számok azt igazolják, hogy a japán vállalat 19-re húzott lapot, és bejött a 21: világszerte szépen fogy a kompakt szabadidő-autó, a Lexus palettáján belül pedig igazi telitalálat.
Magyarországon a 2014-ben eladott 202 darab Lexusból 51 volt NX, úgy, hogy a modellt októberben vezették be! Idén pedig már 53-nál jár a széria. Maga a gyártó sem kalkulált ekkora népszerűséggel, amit jól bizonyít, hogy az itthon befutó rendeléseket már csak augusztusi átadással tudják teljesíteni.
Letisztult és nem nincs túlzsúfolva, minden egyértelmű. Az F-sport kormányát öröm markolni, bár kevesebb visszajelzést ad, mint azt szeretnénk.

Letisztult és nem nincs túlzsúfolva, minden egyértelmű. Az F-sport kormányát öröm markolni, bár kevesebb visszajelzést ad, mint azt szeretnénk.

Persze még így is messze vannak a három német prémiumgyártótól (BMW, Audi, Mercedes), de világviszonylatban a negyedik helyen állnak eladások tekintetében, és ha ebben az irányba haladnak tovább, egyre nagyobb szeletet hasíthatnak maguknak a szegmensből. A Lexust a Volvo követi a sorban.

Nem csupán a turbómotor új

A kettős megfúvású turbófeltöltővel kombinált 2.0 literes benzinmotor 238 lóerős teljesítménye, illetve 350 Nm-es nyomatéka mindenre elég a hétköznapokon, és 7,1 másodperces 100 km/órára gyorsulással a versenytársak mellett sem kell szégyenkeznie. Turbólyukat egyáltalán nem érezni, magas fordulaton a hanghatással sincs gond, négyhengeres létére szépen muzsikál a motor, ami inkább zavaró, az a szélzaj autópálya-tempónál.
Egy tökéletes világban itt következne az a rész, mikor azt mondaná az egyszeri újságíró, hogy nem tud belekötni az új benzines konstrukcióba, de sajnos nem csupán a motor új, hanem a hatfokozatú automata is, ami megöli a bulit.
Szemből egy tátott szájú, agresszív ragadozóval nézünk farkasszemet. A nappali menetfényt rejtő lámpatest zseniális.

Szemből egy tátott szájú, agresszív ragadozóval nézünk farkasszemet. A nappali menetfényt rejtő lámpatest zseniális.

Nem csak lassú, de a bólogató kutya is szépen dolgozna a kalaptartón a fokozatok kapcsolása közben, ami meglehetősen rapszodikus. Sokszor nem volt megfelelő összhang a gázreakció és a visszaváltások között, és néha a felfelé kapcsolás is túl hamar történt, ami előzéskor lehet igen kellemetlen. 
Az NX bármennyire is sportosan néz ki – pláne az F-Sport – a helyén kell kezelni, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez nem egy sportkocsi, de az autó nem is hagy minket megfeledkezni róla.
Íme a kétliteres motor, amit turbóval fűszereztek - 238 lóerő és 350 Nm lakozik benne.

Íme a kétliteres motor, amit turbóval fűszereztek – 238 lóerő és 350 Nm lakozik benne.

A futómű azonban rendben van – még jó, hiszen ugyanaz a csapat finomhangolta az F-Sport futóművet, amely az LFA szupersportkocsi és a nagy teljesítményű RC F kupé fejlesztését végezte -, igazodik a formához, nem annyira lágy, mint például az RX-ben, Sport+ módban akár merészebb kanyarvételeket is bevállalhatunk, a határokat viszont jobb nem feszegetni. Főleg a hirtelen irány- és súlypontváltásokat nem tolerálja túlzottan az NX, de egy 2350 kilogramm össztömegű SUV-nak ezt simán elnézzük.
Hátul bőséges a hely, a BMW X4-ben kevésbé volt kényelemes magam mögé ülni.

Hátul bőséges a hely, a BMW X4-ben kevésbé volt kényelemes magam mögé ülni.

A vegyes fogyasztás gyári érték szerint 7,9 liter/100 km (állandó öszkerékhajtással), a valóságban ez inkább másfél literrel több, ami az autó formáját és tömegét figyelembe véve egész jó érték, viszont a szűk szerpentinekkel fűszerezett francia hegyekben 14-15 liter környékén vert tanyát a mutató.

Magyar viszonylatban

A hazai márkakereskedésekben (mind a kettőben) 11,9 millióról indul a turbósított változat, ami alapból megkap olyan extrákat, amit német konkurensei súlyos felárakért mérnek. Ilyen például az összkerékhajtás, a riasztó, a kulcs nélküli indítás, a Buetooth/USB csatlakozási lehetőségek, 8 légzsák és egy komplett biztonsági csomag (VDIM, VSC, HAC, EPS, EBD). 
Sajnos be kell érnünk a négyhengeres motor hangjával, mert ez a króm kipufogóvég csupán dísz.

Sajnos be kell érnünk a négyhengeres motor hangjával, mert ez a króm kipufogóvég csupán dísz.

Az általunk tesztelt F-Sport kivitel Magyarországon 16,2 millió forintba kerül, a Luxury Panoramic nevű csúcsmodellért pedig 18,45 milliót kérnek. A Q5-X3-GLK hármas ugyanezt jó 2 millióval többért kínálja.

Konkurensek
 Listaárak 
Audi Q5 2.0 TFSI quattro aut. (225LE)                                         13 964 500
BMW X3 xDrive28i AT (245LE)                                         13 828 000
Mercedes GLK 250 4Matic (211LE) 13 704 150

Nem mondom, hogy minden idők konstrukciója lett a turbós Lexus, de első próbálkozásra egyáltalán nem rossz, év végére pedig az is kiderül, hogy fogják-e annyira szeretni a vásárlók, mint a hibridet, amiben egyelőre verhetetlen a Toyota, és az NX300h alapára csupán 1 millióval több, mint a kétliteres turbósé.
Mellette – Ellene
  • Erős motor
  • Kifogástalan minőségérzet
  • Kényelem
  • Jó futómű
  • Alapáron rengeteg extra
  • A váltó nincs a helyzet magaslatán
  • 130 km/óránál jelentkező zavaró szélzaj
Lexus NX200t
1434 szavazat - átlag: 7.01 (10-ből)
Lexus NX200t