Röviden: Toyota Corolla 1.4 D-4D – 2013

Mi ez?

Lépcsőshátú kompakt autó, a megbízhatóság szinonímája a köztudatban

Mit tud? Sok helyet kínál, a dízel alig eszik és különlegesen idegenszerű dizájnja van
Mibe kerül? 5,3 millióért lehet dízel Corollánk
Kinek jó? Céges flottaautónak ideális, amúgy meg mindenkinek jó, aki tágas, lépcsős, takarékos autót keres és nem szereti sem a német, sem a francia vonalat

Jött ez a fránya Golf, ami több mint kétszeres pontszámmal a második helyezett előtt lett Év Autója tavaly. Ezzel, és persze azzal, hogy a Golf és klónjai, az Octavia, Seat Leon, satöbbi mind-mind lehetetlenül jól sikerült autó, a VW elérte, hogy minden alsó-középkategóriás autó tesztje a Golfhoz képest állítja be az ellenfelet. És a legtöbb ilyen teszt azóta is tartalmazza valahol, hogy nem rossz, de hát a Golfhoz képest…

Szemből ütős lett az új Corolla: jók a menetjelző fények, érdekesek a kardpenge-szerű krómcsíkok. Szinte félek tőle

Szemből ütős lett az új Corolla: jók a menetjelző fények, érdekesek a kardpenge-szerű krómcsíkok. Szinte félek tőle

Nagyon érdekes, de…

Az új Corolla összehasonlíthatatlanul látványosabb bármelyik eddigi Corollánál. Az attraktivitás leginkább a kellően agresszívre sikerült LED-es menetjelző fényeknek köszönhető, de a megnyúlt, áramvonalasabbá vált forma teljességében is arányosabb, harmonikusabb elődjénél.

Azért hogy szép, azt nehéz rámondani. Európai szemmel van benne valami idegen, valami kifejezetten űrlény-szerű. Ahogy azok a krómpengék villódznak a gonosz szemek előtt; nem szívesen fordít hátat egy Corollának az ember.

Csak egyféle dízel, ahhoz sincs tempomat: Európában kényszer szülte szükségmegoldás ez a Toyotától

Csak egyféle dízel, ahhoz sincs tempomat: Európában kényszer szülte szükségmegoldás ez a Toyotától

Belül is érdekes, de…

Az enyhén hátborzongató furcsaság a kabinban is áthatóan jelen van. Semmi melegség, körülölelős biztonság, csak az időutazóként újra felbukkant japán kvarcóra, meg az a meredeken leszakadó műszerfal, kissé nyomasztóan közel a mellkasunkhoz… Azonnal Christine jutott róla eszembe (3:40-től az inkább vicces mint rémisztő gép-embert-öl jelenet):

A furcsa logikájú, enyhén térbeli hatást keltő, de nem eléggé elhatárolt virtuális gombokkal megrajzolt fejegység egyrészt kivívta rosszallásomat azzal, hogy a rádió “gombjai” közül úgy ötből négyszer nem azt sikerült megnyomnom, amit szerettem volna. Viszont a kütyümániások elismerését is kivívhatja azzal, hogy tudja a Mirror Link funkciót, ami egy USB-kábeles adatátviteli szabvány. Az autó érintőképernyője az erre a funkcióra képes új telefonok tartalmát képes megjeleníteni, visszatükrözni, úgy használhatjuk az alkalmazásokat a kocsi képernyőjén, mintha a telefont nyomkodnánk. Kivéve a videózást, ami biztonsági okból le van tiltva, tehát a dugóban PacMant játszani szabad, filmet nézni tilos.

Nagyon tágas, de…

A 2700 mm-es tengelytáv már kisebb középkategóriásnak is elmegy, ennek megfelelően a Corolla beltere tágas. Elöl jól elférni, széltében is bőséges a hely, rakodórekeszből, pohártartóból sokat és nagyot találunk mindenfelé. A hátsó lábtér pedig különösen figyelemreméltó, 181 centivel is simán keresztbe rakom hátul a lábam magam mögött.

Adatlap

Toyota Corolla 1.4 D-4D – 2013

Szemből ütős lett az új Corolla: jók a menetjelző fények, érdekesek a kardpenge-szerű krómcsíkok. Szinte félek tőle
Motor 1364 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 90 LE
Nyomaték 205 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 12,5 sec
Végsebesség 180 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,1 l / 100 km

A csomagtartó viszont cseppet sem kiemelkedő: mankókerékkel a fenékben 452 liter, mindössze 2 literrel tágasabb elődjéénél. Ráadásul mélyen belógó zsanérokkal. A kategóriában még az ötajtósok között is akad tágasabb; a Honda Civic 477 litert tud. Négyajtósok? Astra szedán:460 liter. Hyundai Elantra: 485 liter. És akkor még nem is jöttem elő a Skoda Octaviával, Seat Toledóval meg az ő 500+ literjeikkel.

Talán ebbe a fejezetbe tartozik a Corolla legidegesítőbb hibája, amit az együtt töltött nyolc nap és 600 kilométer alatt tapasztaltam: nehéz becsapni a nyílászáróit. Szinte minden kiszállás és ajtóbecsapás után vissza kellett mennem még egyszer becsukni az elsőre rosszul záródó ajtót, a csomagtérfedél pedig csak akkor zárható le normális erővel (fogantyú persze nincs, a lemezt kell tapizni hozzá), ha pont középen csapjuk le. A fedél szélén nyomva csak egy zörgő dübbenés és visszanyílás követi a lecsapást. Sovány vigasz, hogy a csomagtér kulcsgombbal, hátul kilinccsel és bentről bowdenes karral is felpattintható.

Hasonlít az Auris belsejére, de nem az: itt például nem kerek, hanem szögletes a jobb szélső légbeömlő

Hasonlít az Auris belsejére, de nem az: itt például nem kerek, hanem szögletes a jobb szélső légbeömlő

Nagyon jó vezetni, de…

A Corolla remek futóműve, precíz váltója, pontos kormányzása, sőt, még viszonylag gyenge, jókora turbólyukkal működő, valahogy mégis nagyon jó karakterisztikájú motorja azt a fajta klasszikus, mára kiveszőfélben lévő vezetési élményt támogatja, amit el nem tud képzelni, aki próbálta a tompa, élettelenül dülöngélő elődmodellt. Bár az új Corolla egészében van valami amerikás igénytelenség, a vezethetőséget érezhetően nagyon is Európára kalibrálták.

A menetstabilizáló teljesen kikapcsolható, a gomb rövid nyomására csak a kipörgésgátló válik inaktívvá, hosszan nyomva tartva az ESP is lekapcsol. Azon kevés modern autók egyike a Corolla, amelyekben van is értelme ennek a mankóelhajításnak, a sportautósan precíz, közvetlen kormányzás és az azonnali, szinte dőlésmentes futómű-reakció kívánja a határon autózást, és még jobban kíván egy sokkal-sokkal erősebb motort. A kézifék maradt kézi, semmi motor benne, és még a kar is jó közel van a kormányhoz-váltóhoz. Ha ebből a Corollából lesz TS modell, meg egy jó kis motor, még láthatnak csudát a GTI meg RS-tulajok.

Nem forogja szét magát hatodikban a csepp kis dízel. Nem is eszik sokat

Nem forogja szét magát hatodikban a csepp kis dízel. Nem is eszik sokat

Az élmény mellé vegyes, űzött használatban 5,1 literes fogyasztást kaptam százon. Parádés. Aki viszont a jó fogyasztáshoz hagyományos vezetési élmény helyett a sávtartó automatikás, követőradaros, parkolóautomatás XXI. századi atyáskodást várja autójától, be se menjen a Toyota-szalonba. Nemhogy ezek a fejlett elektronikai szolgáltatások hiányoznak az extralistáról, de a dízelmotorhoz még egy fránya tempomat sem rendelhető. Ami egy kis pofon a kontinentális öntudatnak: mivel dízelt Amerikában úgyse vesz senki ekkora kocsiban, oda nem fejlesztünk rá tempomatot. Az a pár lusta európai majom, aki ilyet szeretne, hát az meg kit érdekel! ( Helyesbítés: a Toyota jelezte, hogy rendelhető tempomat a dízelhez is. A szerk.)
1966 óta gyártja a Toyota, a Corolla első négy generációja hátsókerék-hajtású volt


Corolla: a Toyota Golfja

Ami Európának a Golf, az Japánnak a Corolla. Az alsó középkategóriás autó 1966 óta készül, első négy generációjában hátsókerék-hajtással. A hátsó laprugót az 1979-es modellváltásra nőtte ki (kivéve a kombit), a keresztmotoros elsőkerék-hajtásra viszont csak 1983-tól állt át.

Akkoriban a költségoptimalizálók még eltűrték, hogy az elsőkerekes tömegmodell mellett gyártásban maradjon az elődre épülő, hátul hajtó kupéváltozat is. A Corolla Levin kódja volt az AE86, amiből a Wikipédia szerint az A a 4A sorozatú motort, az E a Corollát, a 8 a széria kódnevét (E80), a 6 pedig a hatodik generációt jelölte. A máig körülrajongott AE86 (hacsiroku) klasszikus driftautóvá nemesült.

1983-ban debütált az elöl hajtó, keresztmotoros generáció


47 éves pályafutása alatt a Corollából készült Tercel néven összkerekes kombi és a békalámpás G6 már akkor létezett hatfokozatú váltóval, amikor ez két kategóriával feljebb is ritkaság volt.

1999-ben a Corolla WRC márkavébét nyert a Toyotának Carlos Sainz-cal és a mentőautó-sofőrként induló Didier Auriollal. 2000-ben mutatkozott be a Corolla Verso egyterű, amely 2003-ban már orrkamerával könnyítette meg a vezető életét.

40 millió egységgel jó ideje a Corolla a legnagyobb mennyiségben eladott autó a világon. Mivel a Volkswagen külön számolja a Jettának hívott négyajtós Golfot és a ferdehátút, a Toyota viszont hozzácsapja az Auris-eladásokat a Corollához, a Corolla az éves értékesítési versenyben is vezet. Tavaly 1,1 millió darabbal nyert.

(Szörényi Andris kolléga keretes anyaga a Corolla júliusi sajtóbemutatójáról)

A Golfhoz képest…

A Golfhoz, vagyis inkább közszeretet élvező lépcsőshátú változatához, a Skoda Octaviához képest (Jettából még nem jött ki VII-es Golf alapú generáció) az új Corolla egyrészt kellőképp másmilyen, másrészt viszont indokolatlanul drága. Ez a 90 lóerős dízel tesztautó egy érintőképernyős, tolatókamerás és Mirror Link funkciós fejegységen kívül  semmi fontosabb extrát nem tartalmazott. Még navigáció sem volt benne, sem ülésfűtés, sem üvegtető, semmi szokásos újságíró-vakító cucc.

Lát Ön itt gombokat? Hát igen, könnyű is mellényúlni annak, amit szeretnénk

Lát Ön itt gombokat? Hát igen, könnyű is mellényúlni annak, amit szeretnénk

Egy ilyen Corolla listaáron 5000 híján hatmillió forint (Active Design felszereltség), de 5,3 millióért már lehet dízel Corollánk. 5,3 millió: ennél a VW Csoport valóban drágábban adja a szintén 90 lovas dízel Octaviát, és lehet gondolkodni kábé 15 másodpercig, hogy megéri-e a csupán két elektromos ablakkal és manuális klímával szerelt Octaviáért 5,6 milliót fizetni, vagy inkább kell 300 ezerrel olcsóbban az alapáras Toyota, hasonlóan fapadosan, 138 literrel kisebb csomagtérrel. És 300 ezer, az alig több mint öt százalék, ami az európai márkáknál elég könnyen belefér egy alkuba.
Alapáras Corolla és 90 lovas, klímás dízel konkurensei
Toyota Corolla 1.4 D-4D Live
5 305 000 Ft
Skoda Octavia 1.6 CR TDI Active 5 584 100 Ft)
Opel Astra Sedan 1.3 CDZI Selection (95 LE) 5 780 000 Ft
Renault Fluence 1.5 dCi Expression 4 490 000 Ft
Ford Focus 1.6 TDCi Trend (95 LE) 5 520 000 Ft

És az az igazság, hogy az Octavia az európai ízlés szerint minden ízében jobb autó, mint a Corolla. Jobban értjük a formanyelvét, magasabbra értékeljük a presztízsét, itt a keleti végeken az sem mindegy, hogy centire, literre TÖBB autót kapunk a pénzünkért, és hát a tédéi is valahogy jobban megdobogtatja a szívet errefelé, mint a dénégydé.

Másokhoz képest…

Életérzésben, komfortban, ergonómiában a Corolla nincs annyira extrém módon jó kocsi, mint a jelenlegi Golf, ezért nem szentségtörés mellétenni – mondjuk – a Renault sikeres stratégiája szerint készült modelljeit. Például a Fluence modellt, ami, bár éppen nem Amerikának, hanem nagyon is bizonyos félfejlődő piacoknak (Kelet-Európa, Oroszország, Dél-Amerika) készült, valahogy inkább kívánkozik a Corolla mellé összehasonlításra, mint az Octavia.

A kidolgozottsági, vezethetőségi hátrányokat alacsonyabb árral és ugyanolyan jó dízellel kompenzálja a Renault. Egy automata klímás Fluence a 90 lovas dízellel legalább egymillióval jár a Corolla ára alatt, és alapáron jár hozzá a tempomat. No és lehet, hogy a Corolla sokak számára a Megbízhatóság rokon értelmű szava, de aki nem megy sokat egy évben, bizonyára méltányolni fogja a Renault 5 év vagy 100.000 kilométeres garanciáját a Toyota hároméves vagy százezres jótállásával szemben.

A menetjelző LED-ek vonzzák a figyelmet, ez tán az első Corolla a világtörténelemben, amit megnéz az utca népe. Kifejezetten forgatta a fejeket

A menetjelző LED-ek vonzzák a figyelmet, ez tán az első Corolla a világtörténelemben, amit megnéz az utca népe. Kifejezetten forgatta a fejeket

Kinek ajánljuk?

Az új Corollát leginkább azoknak ajánlhatjuk jó szívvel, akiknek eddig is Corollájuk volt, és nem csalódtak a márkában. Ez a Corolla nagyobb, jobb vezetni és kevesebbet is fogyaszt: az előd 0,29-es alaktényezőjével szemben 0,27 a cW-értéke és ez önmagában is elég nagy fejlődés.

Nehezen hihető viszont, hogy más márkák azonos méretű autói után egy németautóst, franciaautóst, koreaiautóst képes meggyőzni a 2013-as Corolla műszaki és kényelmi színvonala. A többi japán márka hasonló modelljeihez képest sem meggyőzőbb a Corolla, bár bizonyos igényekre csak a Toyota ad lépcsőshátú választ (a Lancer dízele sokkal drágább, Civic szedánból nincs is dízel, a Mazda 3-ból még várjuk az új faros modellt). Nem ide való ez a kocsi, ezt egy olcsó távol-keleti szedánnak tervezték Amerikába, nálunk csak mintegy véletlenül kapható.

Mindazonáltal egy hét után, amikor visszaadtam a kocsit, és a Toyota PR-munkatársa megkérdezte, hogy tetszett, nem tudtam mást mondani: tetszett. Alig evett, jó volt vezetni, csendes volt és meleg, elfértünk benne kényelmesen és nem mutatott rosszul a házunk előtt a felhajtón. Akinek csak ennyi elvárása van egy új autóval szemben, boldog lehet egy új Corollában.

Mellette – Ellene
  • Jó vezetni
  • Tágas utastér
  • Keveset eszik
  • Tartósságot ígér
  • Árához képest igénytelen hatást kelt
  • Nehezen csukódó ajtók
  • Nagy méretéhez képest csak átlagos raktér
  • Szűkös extralista

Hány pont a tízből az új Corolla?
20 szavazat - átlag: 8.70 (10-ből)
Hány pont a tízből az új Corolla?