Röviden – Suzuki Splash 1,2 GS

Mi ez?

Kisautó Esztergomból, sok extrával és erős motorral

Mit tud?Nagyjából mindent, amit egy városi autónak kell
Mibe kerül?GS felszereltséggel 3 157 000 forintba
Kinek jó? Sznoboknak biztosan nem. Bárki másnak városba, két embernek városon kívülre is

Adatlap

Suzuki Splash 1,2 GS

Városi autók: megéri a drágább Suzuki? 1
Motor1242 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény94 LE
Nyomaték118 NM
Gyorsulás (0-100 km/h)12 sec
Végsebesség175 km/h
Fogyasztás (vegyes)5,1 l / 100 km

Néhány hónapja teszteltük a legolcsóbb magyar autót, ugyanezt a típust, csak az egyliteres motorral és GC AC alapkivitelben. Árához képest nagyon korrekt autónak találtuk, épp ezért voltunk kíváncsiak, kapunk-e arányosan többet a Splashben, ha több lóerővel és gazdagabb felszereltséggel visszük haza.

3 157 000 Ft

Dízel híján a négyhengeres benzines kerül a legtöbbe, GS kivitelben listaáron 3 157 000 forintért mérik. Ez a modell 320 000 forinttal drágább a GLX változatnál, amiért ESP-t, ülésfűtést, 15 colos alufelnit és első ködlámpát kapunk cserébe. Mindez nem tűnik túl bőkezűnek, de a menetstabilizáló elektronika önmagában megéri ezt a pénzt, amennyiben megment egy balesettől.

Belül több a szövetkárpit, bővebb a belső világítás és égő jut a csomagtartóba is. A hátsó üléstámla osztott, sajnos a kalaptartó ugyanolyan szerencsétlen, mint a Swiftben: könnyű felhajtva felejteni, amivel megszűnik a kilátás a hátsó szélvédőn.

Nincs USB-csatlakozó

Ismerve a kategóriatársakat, az utastér kellően tágas. Az ülésfűtés reakcióideje tanítanivaló, kevéssel a bekapcsolás után pirítani kezdi az elöl ülők ülepét. Szomorú, hogy ebben a fiatalos, menő városi kiskocsiként reklámozott autóban nincs USB-csatlakozó és a célcsoportnak oly fontos audiostreaming sem működik, nem lehet Bluetooth-kapcsolattal tolni a telefonban tárolt zenéket az autó rendszerére.

Mennyi lenne használtan?

A Splash tesztelését a tavalyi enyhe modellfrissítés tette aktuálissá, de maga az autó ebben a formában készül 2008 óta. Újonnan a legolcsóbb autók egyike, de használtan nem mondható el róla ugyanez. Aki használtan szeretne Splasht venni, készüljön fel rá, hogy az apró egyterű értéktartása jobb a Swifténél, talán mert kevesebb van belőle. Azonos évjárat esetén ára kicsit magasabb, mint egy 2005 utáni Swifté, hiába van utóbbiban jóval erősebb motor. A legolcsóbb használt Splashek 1,2 milliós irányáron várnak vevőre, a kínálatban elég sok dízelmotoros autót is találni 2009-től, amelyekre 1,3-1,4 millió forintról indulhat az alku.

Motor a Swiftből

A Swiftből átemelt motor 94 lóerős. Nem szabad GTI-t látni benne, mert annyit messze nem tud. Egyszerűen egy jó erőben lévő, energikusan felpörgő motor, amely erőtartalékaival az emberlakta településeket elhagyva is helytáll.

Ha már a motortól ilyen sok telik, nem ártott volna a kiskocsit szerencsésebb váltó-áttételezéssel alkalmasabbá tenni hosszabb utakra. Az ezerkettes Splash váltókiosztása alig hosszabb az ezresénél, így autópályán 130-nál 3800-at mutat a fordulatszámmérő és a motor szörnyen bőg.

Városban 7,4, országúton 5-6 litert fogyasztott százon

Megüti az átlagost a rugózási kényelem. Zavaróbb, hogy a lökhárító alján a koptatócsík könyven leér kocsifelhajtón valamint a széles első tetőoszlop, amely ferdén előrefelé pislogva takar ki sokat a világ történéseiből.
 
Jobban tetszett a fokozatokba olajozottan, pontosan bekattanó váltó és az egészséges futóműhangolás. A Splash, virgonc, nem dülöngél, csak egy kissé hangosan gördült, legalábbis téli gumikkal.

8 liter alatt a fagyos Budapesten

Idén a busók nem végeztek jó munkát, a tél bőven túlélte a farsangi időszakot. Hideg időben, tisztán városi forgalomban 7,4 literes fogyasztást mértünk, ami a sok rövid, dombra fel, dombról le útszakasz és a városi forgalom ismeretében jó eredmény. Országúton 5-6 literrel érdemes kalkulálni 100 kilométerre. Bár sok mindent jobban tud a csúcsmodell a háromhengeresnél, ár/érték arányban a szerényebb Splash a nyerő.

A tesztelt Splash és jól felszerelt konkurensei. Listaárak!
Suzuki Splash 1,2 GS (94 LE)3 157 000 Ft
FIAT Panda 0,9 TwinAir Turbo Easy (85 LE) 3 550 000 Ft
Kia Picanto 1,2 EX (85 LE)3 349 000 Ft
Renault Twingo 1,2 Dynamique (75 LE)2 790 000 Ft
Volkswagen high up! (75 LE)3 042 200 Ft
Mellette – Ellene
  • Mokány, életteli motor
  • Pontosan kapcsolható sebességváltó
  • Gazdag felszereltség
  • Kedvező térkínálat, magas üléshelyzet
  • Eltalált futómű
  • USB-csatlakozó és Bluetooth-zenelejátszás nélküli rádió
  • Autópályán igen hangos motor
  • Alapáras ESP csak a tesztelt csúcsmodellben
  • Primitív kalaptartó

Megújult a Suzuki Splash. Neked tetszik az 1,2 GS sok extrával és 94 lóerővel, de listaáron 3,2 millióért?

316 szavazat - átlag: 6.6 (10-ből)

Megújult a Suzuki Splash. Neked tetszik az 1,2 GS sok extrával és 94 lóerővel, de listaáron 3,2 millióért?