Röviden – Hibrid Mercedes-Benz E-osztály

Mi ez?

Dízel-elektromos hibrid

Mit tud?Takarékos, és ha kell, tisztán villannyal is megy
Mibe kerül?Alapára 14,9, a tesztautóé 18,4 millió Ft
Kinek jó? Olyan pénzes, technikarajongó vevőknek, akik gondolnak a jövőre is

Míg élőben nem próbáltam a kategória etalonjának számító Lexusokhoz képest elhanyagolható teljesítményű, 20kW-os villanymotorral felszteroidozott hibrid Mercit, addig a hibridséget nem sokkal tartottam többre egy kifinomult adóelkerülő módszernél. Tévedtem.

Mennyivel drágább?

Papíron a 14 910 870 forinttól kapható hibrid és a hozzá legközelebb álló, szintén négyhengeres, 204 lóerős dízelmotorral felszerelt E 250 CDI alapára között jelentős az eltérés. Egészen pontosan 1,61 millió forint. Ez ebben az árkategóriában – az autó, minden beszerelt extrát is tartalmazó ára 18,4 millió forint – durván tízszázalékos felárnak felel meg. Ugyan a hibrid regisztrációs adója jóval kevesebb, de ez a különbség ennél az összegnél szabad szemmel már nehezen látható. De nézzük, mit kapunk ezért az árért?

A dugóban néma csendben, gázolaj fogyasztás nélkül várakozó autóban ülni nehezen leírható, de mégis léleksimogató érzés

A dugóban néma csendben, gázolaj fogyasztás nélkül várakozó autóban ülni nehezen leírható, de mégis léleksimogató érzés

Mit tud?

Először is különleges autót, hiszen a dízel hibridek – a két rendszer önmagában is bonyolult, drága dolog, hát még együtt – nem igazán elterjedtek. Eddig a Peugeot-tól illetve a DS5-ben a Citroëntől láthattunk ilyet, és most már a Mercedesnek is van. Érdekes, hogy ezt kifejezetten a dízelőrületben tobzódó európaiaknak találták ki, az amerikai hibridváltozat benzint éget.

A menetteljesítményen nem sokat változtat a mindössze 20 kW-os – 250 Nm-es nyomatékú – villanymotor megléte. A gyorsulás alig egy tizeddel rosszabb az E 250 CDI-hez képest, ami elhanyagolható különbség. Pedig a hibrid nehezebb, cserébe viszont álló helyzetből lendületesebben indul, a villanymotor azonnal kéznél levő forgatónyomatékának hála.

Mozgóképen a hibrid E-osztály:

A kocsi elejébe elszállásolt nagyfeszültségű lítiumion akkumulátor 0,8 kW/h-s energiatároló képességű, aminek segítségével az autó legfeljebb 35 km/h-s sebességgel 1 km-t képes teljesen elektromosan, károsanyag-kibocsátás nélkül megtenni. Néma városnézésre ugyan ez nem elég, de a legtöbb parkolóhelyre beállást, mélygarázsban lavírozást megoldhatjuk tisztán villanyüzemmel is, és dugóban vesztegelve is elmegy elektromos hajtással.

Az ígért 15 százalékos üzemenyagmegtakarítással nem nagyon jön be az autó felára a 250CDI-hez képest

Az ígért 15 százalékos üzemenyagmegtakarítással nem nagyon jön be az autó felára a 250CDI-hez képest

Hála a motortérbe gyömöszölt akkumulátoroknak, az E-osztály csomagtartója nem töpörödött komikusan apróra. Sőt, egy fikarcnyit sem töpörödött össze. A távirányítóval is nyitható csomagtérajtó mögött – nagy áldás ez akkor, amikor még az autó tetejéről is folyik a szürkés, saras hólé – hangárnyi tér, okos kampók, zsebek várják a temérdek hurcolnivalót. Itt nincs megalkuvás.

Konkurensek

A prémiummárkák között ugyan a Mercedes az egyetlen, amely dízel hibridet kínál, mégis aránylag népes a hibrid mezőny. Az Audi A6 hibrid 2 literes TFSI motorja 211 LE-s, amelyet 45 lóerős villanymotor támogat szükség esetén, de akár egymagában is elviszi a kasztnit, legfeljebb 3 km-es távolságra. A BMW ActiveHybrid fantázianevű 535-öse szerény tempó mellett 4 km-t képes elektromos hajtással megtenni, emellett ott az Infiniti hibridje is, illetve a kategória nagy öregje, aki köré gyűltek a többiek, a Lexus.

Fogyasztás

A sajtóanyag szerint 4,2 liter gázolajjal is elketyeg az autó 100 kilométert. Mint a legtöbb gyári fogyasztási adatnak az autóiparban, ennek sem kell feltétlenül minden szavát elhinni. A tesztautó nálunk járt először, alig pár száz kilométer volt benne csupán, így a saccolt 6,9-es átlag is derekas teljesítmény. Ez nagyjából fele-fele városi, hóban óvatoskodás, és kényelmes vidéki menet alatt jött össze.

Energiaáramlás mutató jelzi, mi történik a lítium-ion akksikkal

Energiaáramlás mutató jelzi, mi történik a lítium-ion akksikkal

Adatlap

Mercedes-Benz E 300 BlueTECHybrid

A dugóban néma csendben, gázolaj fogyasztás nélkül várakozó autóban ülni nehezen leírható, de mégis léleksimogató érzés
Motor2143 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény204 LE
Nyomaték500 NM
Gyorsulás (0-100 km/h)7,5 sec
Végsebesség242 km/h
Fogyasztás (vegyes)4,2 l / 100 km

Élesben

Hibridet hóban-fagyban próbálni először nem feltétlenül a legszerencsésebb dolog. Ilyenkor a motor is később éri el az üzemi hőmérsékletet, és a kockára fagyott akksik sem hozzák a legjobb formájukat. Ennek ellenére a hibrid Mercedes aránylag hamar eléri azt a szintet, hogy lámpánál állva, vagy csak úgy gurulva lekapcsolja a dízelmotort. És ez az egyik legjobb dolog benne. Ha nincs szükség a motorra, szépen hagyja gurulni a hatalmas testet, amíg lehet, vagy csak a villanymotorral lendít rajta egy kicsit, 160 km/órás tempó alatt. Ha pedig több erőre van szükség, óvatosan életre kelti a dízelt is.

Lámpától indulva a villanymotor gyorsítja durván 20 km/órás sebességig, majd leheletfinoman beindul a dízel is. A start-stop rendszerrel ellátott autókra jellemző idegesség nélkül. A többi hibridhez hasonlóan ebben is vidámabb a városi tötymörgés megélése. A dugóban néma csendben, gázolajfogyasztás nélkül várakozó autóban ülni nehezen leírható, de mégis léleksimogató érzés.

Hibrid modellt már szinte az összes prémiummárka kínál, de dízelt csak a Mercedes

Hibrid modellt már szinte az összes prémiummárka kínál, de dízelt csak a Mercedes

Eközben a nagyképernyős, energiaáramlós mozi helyett egy a műszerfal szélére száműzött csinos analóg műszer mutatja csak, hogy éppen munkát végeznek, vagy csak úgy henyélnek az elektronok az akksiban. Ha nagyon akarjuk, akkor azért a műszerfal közepén lévő kijelzőre is odavarázsolhatunk egy cifra izgő-mozgó folyamatábrát, de kérdés, van-e ennek bármi értelme. Az első pár nap után biztos találunk érdekesebb megjelenítendő információt is a helyére.
E-Merci már járt nálunk korábban is, így felesleges lenne belebonyolódni annak az érzésnek a lefestésébe, amit a több hektárnyi motorháztető, illetve a horizonton trónoló csillag látványa jelent. Ugyanígy annak a részletezésétől is eltekintenék, miért jó csak úgy kinyitni, becsukni egy E-osztály ajtaját, nyomkodni a gombjait, vagy csak úgy céltalanul, némán pöffeszkedni benne. A furának tűnő, alacsonyan álló komplikált index, ablakmosó-, törlő kart meg annyira megszoktam, hogy visszaülve a családi Mazdába, abban nem értettem, hogyan is lehet ilyen béna helyen valami.

Szerviz

A minden újtól berzenkedők, illetve a hibridtől tartók megnyugtatására a hibrid változatra is érvényes a Mercedes  négy évig vagy 120 ezer kilométer futásteljesítményig működő teljes körű garanciája, és a díjmentes szerviz is ugyanúgy jár az autó mellé, mint a többi Mercedes modellhez, tavaly február óta. Legfeljebb akkor kell rá költeni, ha az előírtnál gyakrabban szeretnénk cseréltetni valamelyik szűrőt, esetleg elkoptattuk a fékbetétet.

Négy évig csak az üzemanyagra kell költeni, a szerviz ingyen van

Négy évig csak az üzemanyagra kell költeni, a szerviz ingyen van

Biztonságos?

Állítólag igen. A Mercedes hétlépcsős biztonsági koncepcióval látta el a hibrid E-osztályt.  A nagyfeszültségű, különleges szigeteléssel ellátott kábelek egyedi színt és biztonsági figyelmeztetést kaptak, és teljes az érintésvédelem is. Az akksikat erős acélház óvja, extra rögzítésük, illetve saját hűtésük, vezérlésük van. Baleset esetén a nagyfeszültségű rendszer azonnal lekapcsol, illetve ugyanez történik, ha a rendszert figyelő berendezés zárlatot észlel. Emellett biztos, ami biztos alapon még egy tűzoltó készülék is került a vezető ülése alá.

Ritka pillanat, az akksik szinte teljesen feltöltődtek

Ritka pillanat, az akksik szinte teljesen feltöltődtek

Megéri?

Ha csak az 1,6 milliós felárat számoljuk, valószínűleg sosem jön be a hibridbe fektetett plusz pénz. Ennyi pénzért 3,5 köbméter gázolajat lehet venni, és ha belegondolunk, hogy a gyár szerint a hibriddel 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás a reális, akkor gyorsan belátható, hogy ez nem egy hamar megtérülő befektetés.

De ha úgy tekintünk erre a hibridre, mint az egyik legélvezetesebb extrára, akkor bizony megéri. Nagyon!

Mellette – Ellene
  • Sokat pihenő dízelmotor
  • Elfogadható hibridfelár
  • Fejedelmi kényelem
  • Főúri utastér
  • Kedvező tesztfogyasztás
  • Alacsony és kiszámítható karbantartási költségek
  • Télen hátrányos a hátsókerék-hajtás
  • Áprilisban jön a modellfrissítés utáni változat, rontva az értéktartást

Tetszik az autó? Értékeld!

68 szavazat - átlag: 7.93 (10-ből)

Tetszik az autó? Értékeld!