Adatlap

BMW x3 35i

Hiába nagy, az összes hármast legyorsulja
Motor 2979 cm3, Benzin, S6
Teljesítmény 306 LE
Nyomaték 400 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 5,7 sec
Végsebesség 245 km/h
Fogyasztás (vegyes) 8,8 l / 100 km

Vannak a lapos gyors autók, vannak a nehézkesen mozgó batárok  – nagyon régen ez volt a felállás. Aztán jöttek a 90-es évek végén a prémium kategóriás SUV-ok, bődületes méretekkel, erővel és fogyasztással, és szaporodtak a forgalomban, mint a gomba.  Ma rá se hederítünk, ha 250-nel száguld el mellettünk egy Porsche Cayenne Turbo az autópályán, miközben épp 40 litert szippant 100 km-re vetítve.

Kisebb SUV = csajos ?

Kicsit később jöttek a SUV-ok kistestvérei, amelyek nem annyira nagyok, de pont ezért európai/városi szemmel könnyebb, lágyabb, tisztább érzést nyújtottak. Ilyen az X3-as BMW, a második generációs is. 

Csajos – mondja az ellentábor. Sportosabb – mondja a másik oldal. Mindkettőnek igaza van, de az elsők csitítására újból közöljük, hogy ez az X3-as szinte akkora, mint az első X5-ös, ráadásul jóval maszkulinabb is, mint elődje.

A másik oldal igazolására pedig állítom, hogy a 306 lóerős benzinmotorral ez az autó annyira megy, hogy szinte becsinálok félelmemben. Tol, húz, toszogat, ugrik, harap – nem tudom eldönteni honnan jön az erő, de nagyon kell kapaszkodni,  az fix.  Az 5,7 másodperces  100-as sprint, persze papíron sem kutya, de az életben legalább annyira meglepő, mint egy pohár abszint. Nem hiszed, hogy ennyire fáj, amíg nem próbálod.

Ilyen durva kilövést utoljára a 426 lóerős Cherokee SRT-8 produkált. A négy kerék azonnal beleharap az aszfaltba, testünk magatehetetlenül  passzírozódik az ülésbe, amint a gázpedálhoz érünk. Mellette pedig ordenáré hangon ordít az autó elölről és hátulról egyaránt.  Ennél jobban már csak a reggeli rekedtes ébredés hangja durvább egy mélygarázsban, ami tulajdonképpen már a zaj kategória, de azért én élveztem.


Mitől megy ennyire?


Néhány szó erejéig érdemes kitérni a 35i jelzésű, soros hathengeres benzinmotorra, ami a korábbi hasonló jelzésű motorokkal ellentétben már nem egy lépcsőzetes feltöltésű, két turbós szerkezet,  hanem egy egyszerűbb konstrukció. Az úgynevezett kettős megfúvású  turbó egy turbót tudhat csak magáénak, nincs benne igazából semmi különleges,  ezt használja évek óta a többi autógyár is.

Hiába nagy, az összes hármast legyorsulja

Hiába nagy, az összes hármast legyorsulja

Hiába nagy, az összes hármast legyorsulja


Kevésbé innovatív, így valószínűleg olcsóbb, talán megbízhatóbb is.  De mindig csak ilyen visszalépést csináljon a BMW, ebből ugyanis az ég egyadta világon semmit sem érzünk.

A nyomaték ugyanúgy 400 newtonméter, ugyanúgy az ölünkbe hullik már 1300-as fordulatnál. Rég vezettük az eredeti 35i-t, de talán ez még erősebbnek hat, így máris minden megbocsátható. Jól példázza a lelkesedésem, hogy gyakorlatilag nincs olyan hátsókerekes hármas BMW az M3-ason kívül, amely lenyomja az X3-ast egy állórajtban.  A 335i papíron két tizedet ugyan ráver, de az életben ebből nehéz lesz előnyt kovácsolni a poros, csúszós, vagy vizes aszfalton/betonon. Benzines vetélytársat sajnos nem találtunk, de egy 335d-vel azért összehozott a jószerencse, és sikerült is megdönteni a vezető azon hitét, miszerint “terepjáró nem lehet gyorsabb nálam”.

Átlagos BMW-belső

Átlagos BMW-belső

Ha ezzel már nem is, a fogyasztással azért még nyugtathatja magát a kisebb, könnyebb és dízel autó sofőrje, hiszen az X3-as tényleg sokat eszik.  Igaz, csúcsmodellhez képest a tempós városi 15 liter még mindig nem tragédia, csak ne essünk abba a hibába, hogy bedőlünk a gyári 11 liternek. Utóbbit inkább vegyes használatban lehet kihozni.  Ezen értéken még a kézi váltóval sem tudunk most javítani, az ok prózai: nem is rendelhető  ehhez a motorhoz. A 8 fokozatú automataváltó széria, ez nem is nagy baj, mert remekül teszi a dolgát, felfelé mindenképp, és a visszaváltásoknál sem ügyetlen. A 49 700 forintos kapcsolófüleket pedig  már nem érdemes lespórolni a kormányról, azt tessék megrendelni.

A 35i-hez szériában jár az a start/stop funkció is, amelyik az automatikus motorleállítással szintén a spórolást hivatott szolgálni, de általában csak a sofőrt idegesíti.  Még szerencse, hogy egy önző, de megnyugtató mozdulattal kiiktathatjuk ezt a környezetbarát kellemetlenséget, ha a megfelelő gombra nyomunk.

Kényelmes vagy sportos?

Egy 300 lóerő feletti terepjárótól, főleg 245 km/órás végsebességgel, remélem, senki nem vár vajpuha és kényelmes futóművet.  Ez nem azt jelenti, hogy az X3 35i zavaróan kényelmetlen, de az extraként rendelhető állítható lengéscsillapító a legpuhább normál módban sem kényeztet. Fogni kell a kormányt az úthullámokon, és illik pirinyót lassítani a nagyobb úthibák előtt. Inkább feszesen ráz, mint puhán himbálózik.

A sport és sport + mód pedig előhozza azt a vezetési élményt, amit szabadidőautótól nem vár az ember. Ebben az üzemmódban a kocsi kifejezetten kezes és élvezhető lesz. A ThyssenKrupp magyar mérnökei által fejlesztett elektromos szervokormány kellően közvetlen, az addigi zavaró oldaldőlés pedig olyan szinten mérséklődik, hogy kanyarban is képes élményt szerezni nekünk az 1,8 tonnás X3-as.

Szerpentinezni, nyílt napra azért nem mennék vele, de megjárja. Ugyanígy ne menjünk vele Somogybabodra se terepezni, de szinte biztos, hogy a változó nyomatékeloszlású összkerékhajtás és a széria lejtmenetvezérlő durvább tereppel is megbirkózik annál, mint ahova életünk során elkeverednénk.

A kényelemhez tartozik, hogy a hátsó sorban viszonylag jól elférni. Azért, ha az átlagnál valamivel magasabbak ülnek egymás mögött, akkor már csak ülés hátába dugva, a térdnek kivájt részéknél pihentethetjük a csülköket kényelmesen, így kicsit behatároltabb a mozgástér.
A csomagtér 550 literes befogadóképessége elegendő, a felextrázott ülések kényelmesek, a napfénytető vidám, a beltér szokásos BMW, sokat nem érdemes elemezgetni.

Drága, fapados felszereltséggel

Nem épp környezetbarát: városban 15 liter körül eszik

Nem épp környezetbarát: városban 15 liter körül eszik

Nem épp környezetbarát: városban 15 liter körül eszik


Adott tehát egy villámgyors, sportos pszeudo-terepjáró. Hogy megér-e  110 ezer forint híján 17 milliót? Ha az ötmillióval olcsóbb  kétliteres dízelhez képest nézzük, akkor semmiképp.  Ha csúcsmodellként nézünk rá – talán. Viszont utóbbi esetben ne számítsunk 20 millió alatti számlára, mivel a széria felszereltség elég sekélyes. Sehol egy távolságtartó tempomat, egy navigáció, egy elektromos ülés, de még a xenonlámpa is kimaradt, úgyhogy tessék kuporgatni a nehezen megkeresett forintokat, mert ha már X3, megéri a legjobból is a legjobbat venni.