Hogy miért kellett spanyol rendszámú autókat vinni Koppenhágába az új Nissan Micra európai sajtóbemutatójához, ne tőlem kérdezzék. Tőlem azt kérdezzék, jó autó-e az új Micra. És én erre majd azt válaszolom, hogy úgy tűnik, igen.

Neki készül: a Micra a nagyvárosi fiatalok autója

Neki készül: a Micra a nagyvárosi fiatalok autója

Neki készül: a Micra a nagyvárosi fiatalok autója


A békaszerű, ugyancsak megosztó küllemű előd után egy kifejezetten visszafogott, a cicafényszórós-krómtengeres trenddel hál’istennek szembemenő, puritán, de kedves megjelenésű kiskocsi viszi tovább a Micra nevet. A negyedik generációs modell abban is különbözik a konkurensektől, hogy csupán egyetlen motorral kapható.

Az 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor semmi különöset nem tud, de azt jól csinálja. Csendes, nyomatékos, szívesen pörög, nem is túl szomjas. Számítógép szerint bőven hat liter alatt maradt a fogyasztás vegyes használatban az ötfokozatú kézi- és a fokozatmentes automata váltóval egyaránt.

Gyári némafilm az új Micráról

A Micrák kronológiája

1982-ben kezdődött a Micrák története, ekkor mutatták be (a távol-keleti piacokon Nissan March néven) a Nissan Cherry egyik utódjának szánt szögletes kisautót (gyári kódja: K10). Az 1992-ig gyártott első generáció 0,9, 1,0 és 1,2 literes benzinmotorokkal készült.

Most 14 unalmas dia a sajtótájékoztatóról, de aki végigkattintja, a végén még kap két hajós képet

Most 14 unalmas dia a sajtótájékoztatóról, de aki végigkattintja, a végén még kap két hajós képet

Most 14 unalmas dia a sajtótájékoztatóról, de aki végigkattintja, a végén még kap két hajós képet


Érdemes megemlíteni, hogy amire a Volkswagen mostanában oly büszke, vagyis a kettős feltöltésű, kompresszoros és turbós motor, azt a Nissan már 1989-ben megcsinálta. A March R jelzésű, gyárilag agyontuningolt változat 930 köbcentiből, nyolc szeleppel 110 lóerőt hozott ki.

1992-től 1997-ig készült a K11 jelzésű második generáció, ’97-től 2007-ig gyártották ennek némileg módosított alváltozatát, a K11C-t. Ezeket a kocsikat 1,0, 1,3 és 1,4 literes benzines motorokkal, valamint egy másfél literes Peugeot-szívódízellel kínálták. 

2003-tól készül a K12 jelzésű, most kifutó változat. Ehhez már 1,6-os motor is volt, valamint C+C jelzéssel nyitható keménytetős kabrióként is árulták.

Dízel soha nem kerül az új Micrába. A gyártó sajátos filozófiája szerint minek a drága, a hamarosan életbe lépő Euro 6 környezetvédelmi szabványra nehezen felkészíthető gázolajos technológiával bajlódni, ha benzinüzemmel olcsóbban, minimális többletfogyasztással meg lehet oldani a feladatot?

Adatlap
Motoradatok
Lökettérfogat (cm3)1198
Hengerek/szelepek3/12
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.)59[80]/6000
Max. nyomaték (Nm/ford.)110/4000
 
Menetteljesítmények
Gyorsulás (s, 0-100 km/h, kézi/automata)13,7/14,5
Végsebesség (km/h, kézi/automata)160/171
 
Fogyasztás
Város (l/100 km, kézi/automata)6,1/6,7
Lakott területen kívül (l/100 km, kézi/automata)4,3/4,6
Vegyes (l/100 km, kézi/automata)5/5,4
CO2 kibocsátás (g/km, kézi/automata)115/125

A turbódízelmotorok másik előnyét, a fajlagosan nagyobb nyomatékot (sőt, mostanság már teljesítményt) inkább úgy próbálják meg behozni, hogy kompresszort építenek a kis benzinmotorra. A mechanikus feltöltős csoda jövő tavasszal érkezik.

A műanyagok kemények, a színek, a formák szépek

A műanyagok kemények, a színek, a formák szépek

Semmi különös, és épp ez a jó

A dizájn a kabinban is szolid, de kellemes. Az anyagok kemények, kopogósak, de a formavilág otthonos, a térkihasználás ügyes és logikus. Megmaradt az előző Micra jópofa ötlete, a jobb első ülés felhajtható lapja. Az így keletkező lyukba női retikül, laptoptáska kerülhet, leesés ellen biztosítva – az oldalablakon benyúlva támadó robogós rablók nagy örömére.

Vicces a klímakonzol. Halálcsillag? Telefontárcsa?

Vicces a klímakonzol. Halálcsillag? Telefontárcsa?

Vicces a klímakonzol. Halálcsillag? Telefontárcsa?


A hosszabb, az elődhöz képest két centivel megnyújtott tengelytávú új Micra térkínálata elöl szinte kifogástalan, csak a külső térdeket nyomja egy picit az ajtó. A műszeregység könnyen átlátható, a csúcsváltozat erintőképernyős navigációja úgyszintén. Az egyetlen vicces, játékos elem a telefontárcsa módjára elrendezett klímakonzol, középen a digitális kijelzővel.

Hátul sem kellemetlen

Bár a kocsi alacsonyabb, mint elődje, hátul a szögletesebb forma, a jobban hátratolt tető azzal a dupla örömmel jár, hogy több fejtér is jut az utasoknak, valamint a légellenállás is javult. A Micra alaktényezője 0,31, ami a rövid kisautók között jó értéknek számít. (Az elődé 0,33 volt.)

60-40%-ban dönthető a támla, de csak a középső és felső felszereltségi szinten

60-40%-ban dönthető a támla, de csak a középső és felső felszereltségi szinten

60-40%-ban dönthető a támla, de csak a középső és felső felszereltségi szintenA Nissan Micrának még csomagtartója is van a tágas beltér mögött. 265 liter jut a cuccoknak alapértelmezésben (a Suzuki Swift csomagtere 213 literes).

Az üléstámlák ledöntésével már fél, előrehajtásukkal bő egy köbméter űr keletkezik. Ha nem is teherautó a Micra, azért egy új tévé vásárlásához valószínűleg nem kell kombitaxit hívni.

Milyen a forgalomban?

A Micrát vezetni épp olyan kellemesen semmilyen érzés, mint megnézni. Nem tűnik fel, hogy kilenc méteren megfordul (a Trabantnak ehhez több mint tíz méter kell). Nem tudatosul, hogy meglepően vékonyak a tetőoszlopok, és ki lehet látni a kocsiból. Észre se vesszük, hogy sztrádán, 130-nál se halljuk a jellegzetes, rekedt háromhengeres rikoltást a jól szigetelt kabinban. Csak olyan jó, egyszerű, könnyű minden a Micrával.

Hosszabb, tágasabb és könnyebb elődjénél

Hosszabb, tágasabb és könnyebb elődjénél

Megy, fordul, megáll; a fokozatmentes automatával még a váltásra sincs gondunk. Tökéletesen steril, semmilyen érzés a vezetés, pont olyan, amilyennek a zsúfolt, korlátozásokkal, tiltásokkal, dugókkal terhelt városban manapság lennie kell. És ezt nem negatívumként mondom.

Bár nem izgalmas, mégis agilis, pörgős a Micra. Kettesben 105-nél szabályoz le. És bár agilis, pörgős, nem rövid a váltója. 130-nál kézi és automata sebváltóval egyaránt 2500 körül forog a motor. Ez azt jelenti, hogy a Micra nem csak városban fürge és takarékos, hanem bátran kivihető az országútra, a sztrádára is.

Konkrét hibát egyet találtam a Micrában: iszonyatosan fahangú a gyári rádió. Különben minden teljesen rendben van vele. Az indiai gyártás aggasztó egy kicsit, de aki nem fél a nem japán japánoktól, szerintem bátran belevághat egy új Micrába. Nemigen fog csalódni benne.

Forintok, extrák

A Nissan Micrát három felszereltségi szinten kínálja a gyártó. Nagy szó, hogy menetstabilizáló elektronika és hat légzsák minden Európában eladott Micrához alapáron jár. Egyelőre a pontos árakat még nem ismerjük; az importőr annyit tudott mondani, hogy az alapáras, klíma nélküli Visia felszereltség 2,8 millió forintba kerül.

Egy szintén háromhengeres, de csak hatvan lóerős, klíma nélküli, fapados Fabia áráért, egy háromajtós, szintén hatvan lóerős Corsánál olcsóbban egy ilyen csinos, mozgékony kis japán? Nem tűnik rossz vételnek. Eddig négymillió Micra fogyott Európában 28 év alatt – ha sikerül megmaradni ezen az árszinten, a következő három évtizedben se lesz gond.

Csak győzze olajjal a Föld. Bár a Nissannak talán az sem okozhat gondot, ha a kompresszoros változat után majd elektromosból kell eladni a milliós példányszámokat.