A KIA modellek eladásai az elmúlt nyolc évben olyan mértékben emelkedtek, hogy a nagy autógyártók nem győztek pislogni. A Cee’d már minden tekintetében felnőtt kategóriatársaihoz, ami újabb nagy lökést hozott a márkának.

Jelen pillanatban ott tartanak, hogy a testvérmárkával (Hyundai) közösen majdnem kétszer annyi autót adnak el, mint például a Renault, amivel a negyedikek a toplistán. Három éve, amikor az öt első közé várták magukat, ez még még elég hihetetlenül hangzott, de megcsinálták!

Gyülekező

Gyülekező

Az idei modellfrissítésekkel egy 2011-ig tartó folyamat vette kezdetét, a Picantótól az Opirusig minden modell megújul, 2010-ben jön az teljesen új Sportage, a többi új, egységes arcú autó pedig majd a következő évben.

Zsemle formájú, talán a B-Mercire is hasonlít kicsit

Zsemle formájú, talán a B-Mercire is hasonlít kicsit

Zsemle formájú, talán a B-Mercire is hasonlít


Ennyire azért ne szaladjunk előre, inkább vessünk egy pillantást a 2009-es újdonságdömping utolsó elemére, a KIA Vengára. A B-szegmensbe sorolt új MPV (magyarul kisméretű családi egyterű) a Renault Modus, a Citroën C3 Picasso, a Nissan Note és a Honda Jazz ellenfele lehet.

Első blikkre

Nem néz ki rosszul. A 2009 elején bemutatott tanulmányhoz (No 3) képest természetesen jóval visszafogottabb, de például a különleges üvegtetőnek lett valami hozadéka. Hatalmas, nyitható tetőüvegként került sorozatgyártásba.

Vezettük: KIA Venga 4

Azok, akik épp kiccsaládjuk részire keresnek megfelelő járgányt, egy praktikus, kényelmes, kedvező árú, tetszetős modellt láthatnak benne. Akik viszont nem, azokat hidegen hagyja az autó puszta létezése is. Természetesen az első kategóriába sorolhatókat könnyebb megszólítani, ezért nekik üzenem, hogy egy babakocsi simán befér a csomagtartóba, négy ember pedig nagyon kényelmesen tud majd utazgatni a Vengával.

Beszöktünk egy fotó erejéig, de megérte...

Beszöktünk egy fotó erejéig, de megérte…

csak beszöktünk egy fotó erejéig, de megérte…


Kívülről nem látszik túl nagynak. Szemből a kiás hűtőmaszk körüli krómmal és a lámpákkal vidám, mosolygós, de csöppke arcot láthatunk, maximum oldalról érzékelhető, hogy nem is olyan apró a kocsi.

A kategóriatársakhoz képest egyébként viszonylag nagy tengelytávval áldotta meg a Tervező, ami azért fontos, mert leginkább ez határozza meg az utastér fenékkel, vállal, térddel érzékelhető méretét. Az autót Európában tervezték, Európában gyártották, európai motorokat toltak bele, úgy néz ki a koreaiak tökéletesen beépülnek közénk.

Bent

Az említett méretes tengelytávnak köszönhetően van hely bőven, de azok számára is van megoldás, akik kényelmetlenül érzik magukat egy tágas autóban. Ez egy sínen csúsztatható üléssor, amivel egy apró mozdulattal kényelmetlenné varázsolható hátul az utazás.
Vezettük: KIA Venga 6

A belső tér tervezésénél állítólag menő olasz bútorok és távol-keleti trendek lebegtek a szakemberek szemei előtt. Ez annyira nem jön át azért, de az összképpel nincs probléma. Felismerhetően kiás gombok, egy kicsit más sorrendben felpakolva.

Cool sportcuccokról mintázták az extrém belsőteret

Cool sportcuccokról mintázták az extrém belsőteretGyíkgyuri akcióban

A színkombinációkkal elvileg már jobban megtrükközték a dolgokat, a zongoralakktól kezdve a sportcuccokat megszégyenítő színvilágban pompázó szövetekig mindenféle lafancot is kérhetünk autónkba.

Lejjebb engedhetjük a csomagtér alját és még alatta is vannak rekeszek

Lejjebb engedhetjük a csomagtér alját és még alatta is vannak rekeszek

Lejjebb engedhetjük a csomagtér alját és még alatta is vannak rekeszek


Technikailag viszont már jóval több újdonságot sorakoztat föl a Venga. A megvariált középkonzolba került a fedélzeti számítógép, lehet kérni Bluetooth rendszerrel működő telefonos csatlakozást, beépített navigációs rendszert, illetve a tükörben, vagy a beépíthető naviban megjelenő tolató kamerát.

A csomagtér mérete 314 liter, de ez 570-re duzzasztható, mivel vagy húsz centivel lejjebb lehet engedni a tároló alját.

Motorok

Jól fordul, okos jószág

Jól fordul, okos jószág

Jól fordul, okos jószág


Az 1.4-es benzinest és kétféle dízelt próbáltam ki, csak az izmosabb benzines maradt ki a menetpróbán. A legjobb benyomást érthető okokból a 128 lóerős dízel tette rám, de a két 1,4-es is teljesen jól működik a városi forgalomban.

Elvileg nem lehetne különbség, de a benzines a Cee’d-hez képest érezhetően rosszabbul teljesített. Talán a Vengában több az utasok biztonságáért felelős vas? Fura, de a tömeg adatot egyelőre nem találtuk sehol, még a német márkaoldalon sem, de amint meglesz, közkinccsé tesszük.

Technikai adatok / árak

Benzines
1.4
Lökettérfogat 1,396
Max. teljesítmény ([LE]/ford.) 90/6000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 137/4000
Fogyasztás (vegyes) 5,9
1.6
Lökettérfogat 1,591
Max. teljesítmény ([LE]/ford.) 125/6000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 156/4000
Fogyasztás (vegyes) 6,2
Dízel
1.4
Lökettérfogat 1,396
Max. teljesítmény ([LE]/ford.) 90/4000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 220/1900
Fogyasztás (vegyes) 4,5
1.6
Lökettérfogat 1,582
Max. teljesítmény ([LE]/ford.) 128/4000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 260/2750
Fogyasztás (vegyes) 4,5

Árak* LX
EX
TX
1.4 CVVT 3 299 000 3 899 000
1.6 CVVT 4 099 000 4 599 000
1.4 CRDI 3 749 000 4 349 000
1.4 CRDI HP 6MT 3 899 000 4 499 000 4 999 000
1.6 CRDi 4 649 000 5 149 000

* Jelenleg minden motorváltozat bevezető áron, 200 000 forint kedvezménnyel kapható.

Mindegyik motorváltozat elérhető ECO Dynamic csomaggal is, ami a Stop & Start rendszert, a spéci gumiabroncsokat és a szintén spéci AGM Varta akkumulátort magába foglaló csomag neve.

AGM Varta??? WTF?
Nem bírtuk ki, utánanéztünk. Az AGM kifejtése: Absorbent Glass Mat, vagyis Elnyelő Üveg Szőnyeg. Igazából most már bánjuk is, hogy utánanéztünk, mert hiába tudtuk meg, hogy a mikro-üvegszálas szőnyeg az ólomlemezek között elnyeli a savat, ezáltal az akkumulátor nem érzékeny a rázkódásra, még mindig nem értjük, mitől más ez, mint egy normál gondozásmentes akkumulátor. Ha van olvasóink között Varta-mérnök, vagy legalább marketinges,
Jövök, megjöttem. Nagyjából ezt jelenti

Jövök, megjöttem. Nagyjából ezt jelenti

Jövök! Vagy megjöttem? Kb. ezt jelenti…


Papíron mindkét dízel modell 4,5 litert fogyaszt 100 km-en. Ez egy kicsit fura, látván, hogy az 1,4-es 90, míg az 1,6-os 128-lóerős. A benzineseknél már papíron is érzékeltetik a különbséget. A 90/125-ös lóerő-megoszláshoz 5,9/6,2-es értéket rendeltek.

Összességében jó benyomást tett rám az autó, annak ellenére, hogy személy szerint nem tartozok a személyautók egyterűsítésééjéért rajongók táborába. A Venga konkurensei közül is talán csak a C3 Picasso hatotta meg a lelkem. És, bevallom, továbbra is azt vinném inkább haza. Bocs.

ui.: A Venga névről ennyit sikerült megtudni egy olvasónknak köszönhetően:
A venga szó a spanyol venir ige (jelentése jön) egyes szám első személyű alakja.
yo venga = én jövök.

Egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!

Vezettük: KIA Venga 11
Gyári képek lelőhelye!