Ismét egy alaposan felextrázott, már majdnem osztályidegen pickup járt nálunk, amely munkához és játékhoz is kellemes partner lehet. Feltéve, ha nem ijedünk meg a piszkos játékoktól.

Menő a platós

Eltűntek a szögletes vonások
Eltűntek a szögletes vonások

Ford Ranger: Mocskos játékokhoz

Ford Ranger: Mocskos játékokhoz

Eltűntek a szögletes vonások
Dögös forma
Hátra nagy, átlátszó lámpaburák kerültek
Nem zárható a hátsó ajtó
Játékhoz is megfelel
Jó móka a könnyű fenék
Nem ijesztő
Üresen pattog
Lányos szemek
Szép munka
Hatküllős alufelnik
Sínhez lehet rögzíteni a rakományt
Kidudorodik a Ford embléma
Műanyagba álmodott ködlámpa
Bonyolult tükör
Szellőző
Jaj, az a lépcső!
Nagy tükörbe belefér az egész világ
Wildtrack, furcsa betűtípussal
Sípol, ha valamire rátolatnánk
Redőnyösöknek kötelező
Ez zárható
IKEA-bútorok szállításához remek lehet
Nyitott hátsóval
Felgöngyölítve
Rögzítőfülek a paltón
Kényelmes, csinos utastér
Utastér, bőrrel
Hátul egyenes háttal kell ülni
Lehetne keményebb az ülés
Megmutatja, mikor borul
Idétlen kézifékkar
Manuális a terepváltó
Díszes pedálsor
Extra szőnyeg is jár hozzá
Elektromos ablakok
Félasztal
LED a tükörben
Van ülésfűtés is
Fotó megosztása:
Dögös forma

Dögös forma

Dögös forma


Talán nem is kell részletezni, mennyire népszerűek a platós járgányok. Az viszont említésre érdemes, hogy az elmúlt években csak azok a haszonjárműveket forgalmazó márkák – a Ford mellett a Nissan – tudtak az elkeserítő, harminc-ötven százalékos visszaesés helyett ugyan minimális mértékű, de mégiscsak növekedést elérni, amelyeknek a palettáján megtalálhatóak az ötszemélyes, platós járművek.

A Ranger pedig 503 darabos eladott példányszámmal továbbra is különösen keresett. Az idei év első kilenc hónapjának eladásai alapján csupán a Ford Transit és a Nissan Navara előzi meg a hazai haszonjárműves toplistán.

Haszonjárműnek túl szép

Lányos szemek

Lányos szemek

Lányos szemek


Kintről hatküllős alufelni, az elmaradhatatlan, de semmire sem jó oldallépcső, krómborítású visszapillantó tükör, amelyben apró LED-ek világítják be a környéket sötétedés után, tető- és csomagtartósín, illetve Wildtrak felirat különbözteti meg az extra Rangert a szerényebben felszerelt változatoktól. A büszke felirat a küszöbökön is megtalálható, ha az ajtó nyitva van, akkor kellemes narancsszínű fényben derengenek a betűk. Látványos, bár hasznosnak nehezen nevezhető apróság.

Lakájos

Kényelmes, csinos utastér

Kényelmes, csinos utastér

Kényelmes, csinos utastér


Odabent is alapos munkát végzett a sminkes csapat. Az üléskárpitok színösszeállításban, minőségben is bárhol megállnák a helyüket, de egy platós félig-meddig haszonjárműben kicsit szokatlan ez a luxus. De annyi baj legyen, a jót hamar meg lehet szokni.

Középen terepinformációs kijelzők informálnak az autó pillanatnyi dőlésszögeiről, illetve haladási irányunkról, külső-belső hőmérsékletről, lábunkat extra, hímzett szőnyegen pihentethetjük, füleinket pedig a hatlemezes CD-s rádióból jövő zenével kényezteti az autó.

Redőny mögött

Redőnyösöknek kötelező

Redőnyösöknek kötelező

Redőnyösöknek kötelező


Platós járgánynál a hátra rámolt javaink megóvásáról sem feledkezhetünk meg. Nemcsak az időjárás viszontagságaitól, de az illetéktelen kezektől is meg kell kímélni a rakományt. Szerencsére a Ranger Wildtrak változatához rendelhető platóredőny. Igen, redőny, olyan, mint amilyet az ablak elé is szokás szerelni. Csak itt rendes anyagból, fémből készült és kulccsal zárható, aminek nem sok értelme van, hiszen a platóajtót, ha akarnánk, sem tudnánk bezárni. Egyetlen hátránya, hogy nem teljesen vízálló ez a megoldás sem.

Kattintás után gyári galéria, törésteszt és a konkurensek bukkannak elő.


Erő

A csinos külső nagy motort is rejt. Igaz, a háromliteres turbódízel nem mondható extrém erősnek, a Fordnál mindössze 156 lóerőnyi teljesítményt hoztak ki belőle. Ez nem túl sok, láttunk hasonló autóban ennél már erősebb motort is, kisebb lökettérfogattal. Ennek ellenére ide mégis bőven elég ennyi. A terheletlen, laprugós hátsókerék-hajtású autó már egy kevés eső után is kalandossá tudja tenni a közlekedést.

A motor nagy előnye, hogy már kétezres fordulat alatt is van ereje, igaz hangja is. A Ranger motorja nem a legcsendesebb, de ne felejtsük, haszonjárműben ülünk.

Ford Ranger: Mocskos játékokhoz 85

A képre kattintva a gyári galéria nyílik meg

Konkurensek:
Típus, modell
Árak
Mazda BT50 2,5 Duplakabinos 6 930 000
Nissan Navara 2,5 9 233 000
Mitsubishi L200 2,5 8 636 250

Ne pattogj!

Jó móka a könnyű fenék

Jó móka a könnyű fenék

Jó móka a könnyű fenék


Mi csak üresen használtuk a Rangert, éppen nem akadt semmi, amit a kis híján egy tonna terhelhetőségű platóra rámolhattunk volna. Így maradt a pattogós autózás.

A szokásos úthibák, a hiányos csatornafedelek, gödrök feletti sima áthaladásért cserébe a fekvőrendőröknél éreztük meg, hogy mit is jelent a merev híd és a laprugó kettőse. Ilyenkor az első kerekek puhán áthaladnak az akadályon, majd amikor már éberségünk alábbhagy, akkor jön a tarkón csapás hátulról.

Biztonság: Összesen két csillag
Az emberek többsége azt gondolja, hogy nagy, nehéz autóban ülve jobbak a túlélési esélyek, mint egy átlagos járgányban. Ez nem feltétlenül igaz, sőt, a Ranger esetében egyáltalán nem. A közel kéttonnás autó az EuroNCAP tesztjein mindössze két csillagot, illetve 19 pontot gyűjtött be.

Frontális ütközésnél a bő negyven centit elmozduló pedálok miatt a vezető bal lába van nagyobb veszélynek kitéve, és a mellkas is komoly terhelést kap. Szintén kritika érte a légzsák keménységét, amely így nem elég hatékony, a vezető lefejelheti a kormányt.

A gyenge eredményt nézve ne felejtsük el, hogy olyan idétlen apróságokért is jár értékes pont, mint például a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzés. A Ranger pedig nem csapta le ezeket a magas labdákat.

Mocskolódás

Jaj, az a lépcső!

Jaj, az a lépcső!

Jaj, az a lépcső!


Városi használatra nem ideális a Ranger, de amint lemerészkedünk vele járt utakról, rögvest elfeledjük a nagy fordulókör, a magas építés miatti kellemetlenségeket. A 214 milliméteres hasmagasság, a jó első-hátsó terepszög és az igazi terepváltó mind jó társa lehet annak, akinek valóban van dolga a dágványban. Igaz, a dögös kinézet és a komfortos utastér miatt akár piszkos játékokhoz is remek társ lehet a Ford Ranger.

Az utolsó lapon árak, centik, tonnák jönnek


Műszaki adatok – Ford Ranger WildTrack 3,0TDCi
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 2953
Hengerek / szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 115(156)/3200
Max. nyomaték (Nm/ford.) 380/1800
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 13,3
Végsebesség (km/h) 170
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 10,9
Lakott területen kívül (l/100 km) 7,8
Vegyes (l/100 km) 8,9
CO2 kibocsátás (g/km) 244
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 5080/1788/1762
Tengelytáv (mm) 3000
Plató hosszúság/szélesség (mm) 1530/1456
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1923/994
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 70
Gumiméret 255/60 R18
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 8 736 250
A szériafelszereltség fontosabb tételei Itt találhatóak
ÉRTÉKELÉS
Pontszám (max. 10)   7,25 pont
Mellette – Ellene
  • divatos, menő forma
  • terepen is ügyes
  • hasznos extrák
  • üresen nagyon pattog
  • nem zárható a platóajtó