A dízel RS 170 lovas
A dízel RS 170 lovas

Octavia: Egy név, két lélek

A dízel RS 170 lovas
Csinos LED-es lámpát kapott
Családos bolondoknak optimális választás
A kombi RS 12 milliméterrel hasal alacsonyabban
Hálás szín a Sprint Sárga
17, vagy 18 colos kerékkel kapható
Jó jel
Két liter, kétszáz lóerő
Praktikus, gyors autó
A legkevésbé sikerült rész, bár ezt látják majd a legtöbbet
Alig látszik rajta valami
RS, mint Rally Sport
Nem lihegték túl
Kényelmes, sportos, elegáns
Mosolygós kormány
Tisztességes anyagok várnak bent
A DSG-váltó itt is jól dolgozik
Olvasni lehet a szeméből
LED-sor, 50 wattos fogyasztással
Már nem kell a garázsban pirosra kenni
Nem lett idegesítően kemény a futóműve
A kombi túlsúlya érezhető
Szép a hangja is
Eddig hatvanezren akartak RS-t
A másik sárga kombi sofőrje hibázott
Mindig nagy élmény versenypályán száguldozni
Egy milliméterrel alacsonyabb a kombinál
Van belőle piros is
Színes választék
Üdvözöljük Budapesten
Nem is lett vizes
Ügyes 4x4-es futó kalandokhoz
Porol mind a négy kerék
Itthon nem fogy belőle túl sok
Még ő sem elég bátor
Jól áll neki a kosz
Kiscserkész
Magasan
A legtöbb ember ennyi tudással sem tud már mit kezdeni
Kalandra termett
Sportos vagány autó a Scout
Fotó megosztása:
Üdvözöljük Budapesten

Üdvözöljük Budapesten

Üdvözöljük Budapesten


Nagyjából egy hónapja jelentették be, hogy  megújul az Octavia RS és a Scout is, mi pedig már vezettük is őket. Méghozzá itthon, ismerős terepen. Mivel az autó újdonságainak felderítésével nem kellett órákat tölteni, elmaradt a hosszadalmas marketing duma is, így főként a számunkra kedves időtöltést jelentő vezetéssel foglalkozhattunk.

Nagy előnyt jelentett az is, hogy az egyik legfontosabb Škoda modell különleges változatainak bemutatóját Magyarországra hozták. Emlékeim szerint legutóbb a VW konszern a  Tiguant mutatta be a mostani tesztútéhoz kísértetiesen hasonló stációkkal.

Hazai terepen

Eddig hatvanezren akartak RS-t

Eddig hatvanezren akartak RS-t

Eddig hatvanezren akartak RS-t


Így a helyismeret miatt nem kellett állandóan a látványos navigációs képernyőt figyelnünk, és néhol a kitűzött útvonalnál érdekesebbet is találtunk magunknak. Nem utolsó sorban elmaradt a szokásos repülőtéren szenvedés, a hajnali keléstől a parkolómizérián, a fémtárgyak kipakolásán keresztül a biztonsági szolgálat előtt kelletlenül előadott sztriptízszámig.

Változások

Nem meglepő, hogy a két különleges modell rettentően hasonlít a mezei Octaviára. Különbség mindössze néhány részletben – orr rész, lámpa, felni – , a hasmagasságban – egyikük magasabb, másikuk alacsonyabb az  átlagos Octaviánál pár centivel.

Használt autók:
Az Autókeresőben ide kattintva találhatnak használt Octaviákat

Hegymenet

Jó jel

Jó jel

Jó jel


Az RS-sel autózandó közúti részt hamar letudtuk, hiszen a programban versenypályás próba is szerepelt. Igazán itt lehet kipróbálni az izmosabb autókat, hiszen közúton rettentő hamar átlépnénk vele a megengedett határokat. Hiszen a motor csábít rosszra, a jótartású, férfias ülésekben pedig fizikai fájdalmat okoz az ötvennel cammogás.

Pályára állva

Az Euroringen már jártunk igazán  vadállat autóval is, de a Škoda is jó szórakozás volt. Az RS kétszáz lóereje szerencsére nem tépte le a fejünket, bár így is voltak a nemzetközi mezőnyben olyanok, akik a szűk, kanyargós pályán le-lekukkantottak az aszfaltról.

Hálás szín a Sprint Sárga

Hálás szín a Sprint Sárga

Hálás szín a Sprint Sárga


Be kell valljam, az első kört még én is bekapcsolt ESP-vel autóztam végig, de mivel a pálya korántsem tűnt annyira szűknek, rettentő kanyargósnak, mint ahogy azt többen előre jelezték, bátran rátenyereltem a gombra.

Innen élményautózássá vált a rengeteg karika amit futhattunk a jóindulatú, könnyen kezelhetű járgánnyal. Főként az RS benzines változatait próbálgattuk – a dízelre nem vitt rá a lélek – de ebból minden létező variánst nyúztunk, manuális váltójút, DSG-set, kombit és limuzint egyaránt.

Legyen elég

Az RS-ben tomboló turbós benzines motor egy családi kombiban kissé tájidegen elemnek tűnhet, de egyáltalán nem az. Szerencsére a futóművet nem lelketlen versenyzők tervezték, így baj nélkül lehet autóztatni benne a családot is, de ha apa egyedül akar bolondozni, akkor is szépen teljesít. Okos kompromisszum, bár a puttony miatt megváltozott súlypontot megérezni.
 

Két liter, kétszáz lóerő

Két liter, kétszáz lóerő

Még több kép a galériában!

Kattintás után a cikk árakkal, és a Scouttal folytatódik. Próbálja ki!


A hatfokozatú DSG-váltóról csak ódákat tudnék zengeni, de ezt nagyjából minden tesztünkben megtesszük, így én eltekintek tőle. Legyen elég annyi, hogy a DSG remek dolog.

Maga a 200 lovas motor is bölcs választás ide, mert nincsen kezelhetetlenül nagy ereje, de a motorhanggal megspékelt hét másodperc körüli százas sprint mégis megdobja a vér adrenalinszintjét.

Octavia RS Limousine
Motor/teljesítmény: Ár:
Octavia CR TDI DPF 2.0 / 170 LE 7 616 600 Ft
Octavia CR TDI DPF DSG 2.0 / 170 LE 8 191 400 Ft
Octavia TSI 2.0 / 200 LE 7 735 200 Ft
Octavia TSI DSG 2.0 / 200 LE 8 322 000 Ft

 

Octavia RS Combi Motor/teljesítmény: Ár:
Octavia CR TDI DPF 2.0 / 170 LE 7 886 600 Ft
Octavia CR TDI DPF DSG 2.0 / 170 LE 8 461 400 Ft
Octavia TSI 2.0 / 200 LE 8 016 000 Ft
Octavia TSI DSG 2.0 / 200 LE 8 634 000 Ft


Scout

Itthon nem fogy belőle túl sok

Itthon nem fogy belőle túl sok

Itthon nem fogy belőle túl sok


Megújult az Škoda Octaviából készült kalandautója, a Scout is. Az emelt hasmagasságú terepjáró-light itthon nem túl keresett, 2007 óta mindössze harmincötöt adtak el belőle, az RS közel nyolcszáz darabos eredményével szemben. Európában már valamivel kiegyensúlyozottabb a verseny, ott a hatvanezres RS hadra huszonkétezer Scout jut.

Főként Olaszország és Svájc alpesi területein kedvelik a praktikus Scoutot, de az olaszoknál is kapós a mindennapos, kemény használat mellett szabadidő-autónak is jól bevált járgány.

Nem is lett vizes

Nem is lett vizes

Nem is lett vizes


Szemből az autó szinte teljesen megegyezik a sportos testvérével, mindössze a  masszív műanyagok és az ezüstös védőlemezek különböztetik meg az RS-től. Ugyan itt nincs LED-es nappali fény, de a kanyarfényként is működő ködlámpa ebbe is rendelhető. Hasonlóan az adaptív Xenonlámpához.

Motorok

Kétféle motorral – egy benzinessel és egy dízellel – kapható a Scout. Utóbbi sajnos nem egyezik meg az RS változatba kerülő  közös-nyomócsövessel, ez még a jó öreg PD TDI.

Octavia Scout
Motor/teljesítmény: Ár:
Octavia Combi Scout TSI 1.8 / 160 LE 8 291 000 Ft
Octavia Combi Scout TDI DPF 2.0 / 140 LE 9 191 400 Ft

Még ő sem elég bátor

Még ő sem elég bátor

Még ő sem elég bátor


A Scoutnak is járt igazi, saját pálya, a terepes jószággal dimbes-dombos földkupacokon kaptathattunk fel, s alá. Nagy varázslat nem volt ebben, egyesben, finom gázzal hiba, koppanások, lefulladás nélkül vehette az akadályt, aki már életében egynél többször elhagyta a biztonságot jelentő aszfaltozott utat.

Az átlagautós már ezeknek a domboknak sem menne neki a frissen vásárolt Scouttal, pedig a 179 milliméteresre magasított alváz alatt dolgozó negyedik generációs Haldex-kuplungos összkerékhajtás magabiztosan tornázta fel az autót bármelyik dombra.

Octavia: Egy név, két lélek 93

A képre kattintva a gyári fotós munkájában gyönyörködhetnek