Ésszerű csoportosítás a lámpakapcsoló környékén
Ésszerű csoportosítás a lámpakapcsoló környékén

Családi csapatszállító

Ésszerű csoportosítás a lámpakapcsoló környékén
Minőség
Sok-sok légzsák
Míves pedálsor
Komolszelet tud csinálni
Aprók a gombok, de legalább tekerni kell őket
Hát, ez nem tetszett annyira
Megszerethető a hatfokozatú váltó
Szépen kidolgozott gombok
Elfuserált képernyő
Nehéz elérni
Látványos a kézifékkar
A kormányra is jutott a gombokból
Furcsa helyre került
Harmonikus
Fejedelmi utastér
Remekül megy a 2,2-es dízelmotorral
Csendes utastér
Nem lehet őket kivenni
Döntögethető
Elképesztően nagy
Ügyes megoldás
A hátsóknak is jut levegő
Külön-külön mozognak
Táncparkett
A lényeg a szélre került
Családi csapatszállító 67
Harcsára hasonlító arc
175 lóerő lakozik elöl
Sportos kerekeken gurul
Kanyarba is bevilágít
Csak dekoráció
Vak-lyuk
Óriási raktér
Méhsejtmintás
Diffúzor és dupla kipufogó
Hátul sötétített üvegek óvnak a fénytől
Sportos test
Fotó megosztása:
Harcsára hasonlító arc

Harcsára hasonlító arc

Harcsára hasonlító arc


Igen, végre egy akkora autó, mint amilyenre vágyom. Illetve majdnem, hiszen egy kisbusz szobányi rakterével még az S-Max is csak nehezen konkurálhat. Viszont az élet sokkal szebb benne, mint bármi más, hasonló méretű, akár nagyobb járgányban.

A 2007-ben az Év Autója díjat is bezsebelt S-Max valójában a Galaxy alapjaira épül. Alig kisebb nála, formája mégis sokkal sportosabbnak, dinamikusabbnak tűnik. Gazdagon díszített tesztautónkon izgalmas légterelők, hatalmas, 18 collos kerekek és dupla kipufogó lelkesíti a szemlélőt. Nagy kár, hogy a karosszéria egységét itt-ott megszakító rések, kopoltyúk nagy része csak látványelem, az égvilágon semmi jelentőségük nincsen.

Rakodás

Nem lehet őket kivenni

Nem lehet őket kivenni

Nem lehet őket kivenni


A bepakolás egyáltalán nem okozott gondot, hanyagul dobálhattuk be hátra a bőröndöket, hátizsákokat, a nyomasztó tetriszezés ezúttal elmaradt. Még a két távirányítós jármű is befért a hozzájuk szükséges milliónyi szerszámmal, akkumulátorral, töltővel együtt. Mire végeztünk, még mindig csak félig telepakolt csomagtartó nézett velünk farkasszemet.

Öt üléssel egy, két első üléssel akár két köbméternyi cuccot is magunkkal vihetünk, és az utastérben itt-ott elrejtett tárolórekeszekbe is rejthetünk apróságokat, amikre menet közben is szükség lehet.

Kényelem

Csendes utastér

Csendes utastér

Csendes utastér


Leginkább a hátsó sorba szorult utasaink lehetnek majd hálásak a pazar helykínálatért. Ők külön-külön mozgatható – kivenni sajnos nem lehet – fotelben terpeszkedhetnek az úton, sem a vállak kidörzsölődésétől, sem a mélyvénás trombózistól nem kell tartaniuk. A B-oszlopba épített szellőzésnek hála még esetleg eltérő hőérzetük miatt sem reklamálhatnak.

Egyik kedvenc apróságom, amelyekkel leginkább Fordokban találkozhat az ember, a fűthető első szélvédő. Kár, hogy nincs hasonló dolog minden autóban. Én sokra tartom, ha nem a hideg motor mellett még jeges széllel kell a párát lecsalogatni a szélvédő belsejéről. Persze törölgethetnénk szarvasbőrrel is, ha nem lenne olyan elérhetetlen távol, mint az S-Maxban, ahol még az ablakra tapasztott GPS kezeléséhez is méteres karokra és E.T. ujjaira van szükség.


Az egyszerűbb jobb

Műszerfala furcsára sikerült, a hasznos felület nagy részét gigantikus, buta ábra tölti ki. Az igazán fontos részletekért elfuserált menük mélyén kell turkálni, miközben még a fényerő beállításával is bajlódhatunk, ha útközben ránk esteledik, és nem akarunk megvakulni.

Az elvarázsolt, repülős hangulatú kézifékkar praktikus is: így nem vesz el értékes helyet a könyöklő belsejéből a hátranyúló acélszerkezet. Hamar megszokható ez a megoldás – ha nem is áll igazán kézre.

Mint a barom

Vak-lyuk

Vak-lyuk

Vak-lyuk


A Mondeóból átkerült 2,2 literes, 175 lóerős dízelmotorról már korábban megtudtuk, hogy bitang jó szerkezet és könnyen megjósolható volt, hogy a kisebb testben sem okoz majd csalódást. Borzasztóan jól húz, ha éppen nincs hátul egy kupac kiskorú – szükség esetén három gyermekülést is bepasszírozhatunk a külön-külön állítgatható székekbe -, egész jól szalad vele a nagy test. Igaz, velük is tudna szaladni, kizárólag a díszes, bőr-alcantara bundába bujtatott ülések tisztasága miatt indokolt gyerekekkel (vagy érzékenyebb gyomrú felnőttekkel) a visszafogott tempó.

Hasonmások
Az S-Maxhoz valóban hasonlító járgányt nem egyszerű találni. Legtöbbjük kisebb nála, de a motorválasztékot is át kell túrni, ha konkurenst akarunk mellé állítani. A Toyota háza táján a Corolla Versoból találunk 2,2 D-4D-et 177 lóerővel, most akciósan 6 350 000 forintért. Méretben, felszereltségben alaposan elmarad ugyan a Fordtól, de cserébe hét üléssel kapjuk az autót.

Opel Zafirából az 1,9-es CDTI tud 150 lóerőnyi teljesítményt produkálni és az árlistán található gazdagon felszerelt, hatfokozatú manuális váltós Sport modell 7 105 000 forintért, de méretben ez is messze elmarad az S-Max mellett. A termetben hozzá legközelebb álló Renault Espace – szintén akciósan – 6 719 000 forintért vihető el, de 2,0-ás dCi motorja csak 150 lóerőt illeszt a sofőr lába alá.

Törhetetlen

A sportos egyterű igen jól, ötcsillagos eredménnyel vette az Euro NCAP töréstesztjét. Az S-Max-ban a két első, az oldal- és függönylégzsákok mellett térdlégzsák is óvja a vezetőt. Gyalogosvédelme kétcsillagos – ennél nem szoktak többet kapni a tesztautók -, gyermekvédelmét négy csillagra értékelték a szakemberek. 

Letagadhatna pár mázsát

Diffúzor és dupla kipufogó

Diffúzor és dupla kipufogó

Diffúzor és dupla kipufogó


A jól eltalált futómű – semmit nem érezni abból, hogy egy 1800 kilós egyterűben tekergetjük a kormányt – és a bivalyerős, legfeljebb alacsony fordulatszám mellett tanácstalan motor ütős párost alkotva valóban élvezetes csatahajóvá teszi az S-Max-ot. Erős városi használattal megspékelt átlagfogyasztása 8,8 literre jött ki. Ha figyelembe vesszük, mennyire jól megy az autó, egész elfogadható. Ha azonban beérjük szerényebb ménessel, mert nagyon fontos a gazdaságosság, persze könnyen találunk alternatívát. Csak ehhez fel kell áldozni némi személyautósságot.

Már csak a táblázatba szedett tudnivalók vannak hátra. Katt!


Műszaki adatok -Ford S-Max 2,2 TDCi Titanium S
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 2179
Hengerek / szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 129(175)/3500
Max. nyomaték (Nm/ford.) 400/1750-2750
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,4
Végsebesség (km/h) 212
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 9,0
Lakott területen kívül (l/100 km) 5,2
Vegyes (l/100 km) 6,6
CO2 kibocsátás (g/km) 176
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4768/2154/1658
Tengelytáv (mm) 2850
Csomagtér (liter) 1051/2000
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1802/703
Gumiméret 235/45 R18
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 8 825 000
Tesztelt autó ára (forint) 10 165 000
A szériafelszereltség fontosabb tételei Elektromos ablakok, tükrök, fedélzeti számítógép, automata ablaktörlő, fűthető szélvédő, adaptív fényszóró, 18 collos kerék
ÉRTÉKELÉS
Pontszám (max. 10)   8,25 pont
Mellette – Ellene
  • kiváló anyagok
  • kényelmes utastér
  • csinos forma
  • nagyszerű motor
  • közel 9 milliós indulóár
  • fura műszerfal