Világmodell

A sajtóanyag, a hazai PR-es és a kinti szakemberek mind hangsúlyozták, hogy az új Fiesta a legfontosabb Ford a T-modell óta. Jól hangzik, de miért?

A dízelben nem, a Sportban kikapcsolható az ESP
A dízelben nem, a Sportban kikapcsolható az ESP

Az új Fiesta lenyomja a T-modellt

Az új Fiesta lenyomja a T-modellt

A dízelben nem, a Sportban kikapcsolható az ESP
Siena környékén autóztunk
Sokféle színben rendelhető
Ambiente-, Trend-, Sport-, Ghia- és Titanium-kivitelekben készül
Elektromos szervokormánnyal a hagyományos hidraulikus helyett
Három benzines és két dízelmotorral indulásként
A Kugához, a Mondeóhoz hasonló formák
Kiemelkedően csendes
Agilis futóművet kap
A pótkerék csak opció, javítókészlet jár hozzá
A jelenlegi modell listaáránál minimálisan lesz drágább
Ahogy szokás, lámpa az indexben
Nyújtott szemekkel
Szűkülő ívek
Világítani is tud
Spoiler
A név változatlan
A motorvezérlés megakadályozza, hogy álló helyzetből indulva a kocsi motorja lefulladjon
A speciális töltőnyílás miatt nem lehet mást tankolni bele
Motoros szemüveg?
Gombra is indulhat
A belső színek követik a külsőket
Jack- és USB-aljzat is fogadja a külső infót
Három pohártartó, de az ajtókban az 1,5 literes palack is elfér
Minden változatban kéttónusú a műszerfal
Prémium hatás
Az ötajtósban hátul sem rossz a helyzet
Felárért hiányzik a kulcslyuk, elég zsebben tartani a kulcsot
Egy ismerős elem
Szépek a bajuszkapcsolók is
3,7 liter lesz az ECOnetic fogyasztása
Egyszerű, teherautós hátsó futómű
A legdrágább, legerősebb bóracélból is sokat használtak
Az elsők és az oldalsók mellett függöny- és térdlégzsák is lehet
Az ülések is sportosabbak
Mobiltelefon génekkel
Egyszerű, de mutatós a klíma
Négy irányban állítható a kormány
A szárny része a design-nak
A sima modelleken csak látvány, itt diffúzor
Burkolatlan dízelmotor
Novembertől Magyarországon is
Igazi városlakó
6 Celsius-fok alatt automatikusan bekapcsol az első és a hátsó szélvédőfűtés
Egyedi spoilerekkel a Sport
Minden piacon helyt kell állnia
Nehezen lehet kilátni hátra
A Mazda2-vel közeli rokonságban áll
Fotó megosztása:
Három benzines és két dízelmotorral indulásként

Három benzines és két dízelmotorral indulásként

Három benzines és két dízelmotorral indulásként


A Ford konszernnek jelenleg 28 padlólemeze van, ami pénzrabló, pár éven belül ezt 7-re csökkentik. A jövőben szerte a világon nagyon hasonló, illetve azonos modelleket forgalmaznak majd, melyekhez főként az európai autók jelentik az alapot. Egyfélét mindenkinek, akár anno a Model T idejében.

A Ford szerint az új Fiesta lesz az első globális modell, de akkor mi volt 15 éve a Ford Mondeo-Ford Contour-Mercury Mystique triumvirátus? Na, mindegy, a Fiestával eldől, működik-e az egységesítés.

Kínai, ausztrál, sőt brazil sem voltam még, nem tudom, nekik mi jön be. Így voltak ezzel a Fordnál is, ezért ékszer- és elektronikai gyártók termékeit vizsgálták stílus és használat alapján, hogy megértsék, miként működnek a határon átnyúló termékek.

Nem nőtt, fogyókúrázott

Ellentétben a jelenlegi trenddel, az új Fiesta gyakorlatilag ugyanakkora, mint az előző modell (+3cm), inkább lefogyott. Van olyan változat, amely 40 kilogrammal könnyebb, pedig a beépített hangszigetelés és a biztonsági berendezések tömege 10 kilogrammal gyarapodott.

Egyedi spoilerekkel a Sport

Egyedi spoilerekkel a Sport

Egyedi spoilerekkel a Sport


Látványban is újat hoz az autó, míg eddig az egyszerű kisautóforma érvényesült, most sokkal egyedibb, ívesebb karaktert kapott a Fiesta. Lényegében ugyanazt látjuk, amit még a Verve koncepcióautónál. Erősen emelkedő övvonal, párosítva a rendesen eső tetőívvel.

Az alapvető jegyek persze a többi Fordnál is látható ún. Kinetic-dizájnnak megfelelően születtek meg. A karosszéria “lendülete” abból is fakad, hogy míg számos rivális termék a generációváltással magasabb lett, addig az új Fiesta magassága 36 mm-rel csökkent.

Nem így a karosszérián belüli helykínálat, hiszen például a csomagtartó a korábbi 284 helyett 295 literes, ami jobb a közvetlen konkurensek, a Peugeot 207, az Opel Corsa és a Fiat Grande Punto számainál.

Autó mobiltelefonból?

Beülve a Fiestába éreztük, hogy elöl a legmagasabbak is elférnek, állítólag az első lábtér a kategóriában a legjobb. Vége a korábbi Fiesták magas üléspozíciójának, a vezetőülés sportosan a padlóra is ültethető, de 5,5 centis állítással akár magasan is tartható. A kormány is mindent tud, hiszen négy irányba állítható. Az ötajtósban két 180 centis utas még jól elfér egymás mögött, a háromajtósban már szűkebb a hely hátul.

Minden változatban kéttónusú a műszerfal

Minden változatban kéttónusú a műszerfal

Minden változatban kéttónusú a műszerfal


Rengeteget fejlődött a Fiesta, vége a sprőd műanyagoknak, alul az ülések oldalánál még találhatunk ilyet, de ahol hozzáérhetünk, az ajtókon, a műszerfalon minőségi benyomást kelt.

A Ford új kisautójánál is nagy hangsúly van a színeken, a színválaszték illetve az anyagok és a belső kárpitok palettája a legjobb a kategóriában. Nekünk igazán az tetszett, hogy rengeteg új formával találkoztunk. Szépek, ötletesek a kapcsolók.

Ebben persze a mobiltelefonoknak is szerepük van, mivel a tervezőcsapat ezen eszközök használatát és felépítését tanulmányozta, hogy kialakítsa a lepkeszerű középkonzolt. A gombokon és a képernyőn azok a nemzetközileg elfogadott jelek láthatók, mint a mobiltelefonokon.

Már tudjuk milyen kívül és belül, de megy is? Hát persze, a második oldalon kiderül, milyen nagy különbség lehet két azonos típus között is.


A Fiestához rendelhető kulcs nélküli nyitási és motorindítási rendszer, ilyenkor egy a műszerfalon lévő gombbal röffenthető be a kocsi. Négy darab 16 szelepes benzines és két dízelmotor szerepel a palettán, mindegyik teljesíti az Euro IV-es emissziós normát. Mi a csúcsváltozatokat próbálhattuk.

Szintetikus Fiesta

Elsőként egy 1,6-os dízelmotorral szerelt ötajtós modellt vezettünk, de nem akármilyet. Nem hiszem, hogy túl sok szalad majd a hazai utakon ilyenből. Az elegáns krémszínű külsőhöz vajszínű bőr belső és rengeteg kényelmi extra dukált. Kapaszkodó viszont épp a magas felszereltség miatt nem volt, mert a függönylégzsákokkal az nem párosítható.

A speciális töltőnyílás miatt nem lehet mást tankolni bele

A speciális töltőnyílás miatt nem lehet mást tankolni bele

Nem lehet félretankolni a Fiestát


Az egész autó egy komoly, drága prémiummodell hatását keltette. De ennek megfelelő volt a működése is. A PSA dízel, amely a tartós tesztautónkéval megegyezően 90 lóerős, csendben tette a dolgát, az utastérbe semmilyen hang nem jött, de a szél- vagy a gumizajok is kívül maradtak. A konkurenseknél sokkal csendesebbnek hat ez a Fiesta.

Talán éppen a csendesség miatt nem tűnt kellően dinamikusnak a kocsi. Kiegyensúlyozottan, szépen egyenletesen húz a dízel, de sehol sem érződik erősnek. Meglepő volt a futómű is, bár jól fordult az autó és nem volt gond az úttartással, viszont szépen lágyan ringatóztunk, még földúton sem zavartak meg minket az úthibák. Mint egy komolyabb, nagyobb autónál.

Sportos Fiesta

Az ülések is sportosabbak

Az ülések is sportosabbak

Az ülések is sportosabbak


Mindennek szinte ellentéte volt a háromajtós, 1,6-os benzines Fiesta Sport. Kihívó spoilerek, sportosabb ülések fogadják a nézelődőt. Az autó pedig folyamatosan érezteti velünk, hogy közlekedünk. Az ültetett, sportos hangolású felfüggesztésnek köszönhetően, mindig izeg-mozog a kocsi. Pattogós, de még rendelkezik annyi tartalékkal, hogy az ne menjen a kényelem rovására.

A 120 lovas motor izgalmasan zenél, a kipufogó pedig dörmög, ahogy egy sportmodellnél kell. Nincs kiemelkedő gyorsulási élmény, viszont kanyarban bombajó a gép.

A korábbinál kisebb áttétel miatt a kocsi azonnal reagál a kormánymozdulatokra és a fordulókban van igazán elemében. A Sportban kisebb a rásegítés, mint a dízelben volt. Ez is az európai Ford-modellben először alkalmazott elektromos szervokormány újdonsága, amely nemcsak váltózó rásegítéssel működik, de ha a vezető nem forgatja a volánt, akkor kikapcsol, így üzemanyagot spórol.

Sokféle színben rendelhető

Sokféle színben rendelhető

Sokféle színben rendelhető


Emellett képes ellensúlyozni az út dőlésszögéből eredő hatást. Úgy szabályozza a jármű oldalkúszását, hogy folyamatosan, de észrevehetetlenül erőt fejt ki a kormányra, így gyakorlatilag nem fut le az útról oldalra.

Novembertől, alig drágábban

A Fiesta európai értékesítése 2008 őszén kezdődik meg, hozzánk novemberben jön. Pontos ára még nincs, annyit tudtunk meg, hogy 20-30 ezer forinttal lesz drágább, mint a jelenlegi modellek listaára. Az importőr jövőre a jelenlegi eladások megismétlésére törekszik, majd 2010-től egy szolid emelkedést remél.

MOTORVÁLASZTÉK:
 

Dízelek 1.4
1.6
1.6 ECOnetic
Max. teljesítmény 68 LE 90 LE 90 LE
Max. nyomaték 160 Nm 204 Nm 204 Nm
Gyorsulás (0-100 km/h) 14,9 s 11,4 s —-
Végsebesség 162 km/h 165 km/h —-

Benzinesek 1.25
1.25
1.4
1.6
Max. teljesítmény 60 LE 82 LE 96 LE 120 LE
Max. nyomaték 109 Nm 114 Nm 128 Nm 152 Nm
Gyorsulás (0-100 km/h) 16,9 s 13.3 s 12,2 (13,9) s 9,9 s
Végsebesség 152 km/h 168 km/h 175 (166) km/h 193 km/h

Zárójelben az automata váltós modell adatai