Ez a lényeg
Tíz Audiból négy A4

Tíz Audiból négy A4

Tíz Audiból négy A4


Minden autógyártónak van egy szent modellje vagy fejős tehene, ahogy tetszik. Az Audinál az A4 (régebben a 80-as) áll a középpontban. “Az A5, az R8 és az RS6 is érdekes, de nem feledkezünk meg a lényegről. Az A4 egy alapjaiban új autó, új fejlesztés a karosszéria, a futómű és a motorok jó része is” – mondta Manfred Sewenig, az Audi A4 termékmarketing-vezetője. “Ma a világ legfontosabb Audija a kétliteres A4 Avant TDI, mert ebből a modellből megy el a legtöbb” – teszi hozzá.

Az A4 fontosságáról valami pecorino nevű kecskesajttal és pezsgővel megbolondított rizottó, majd parmezánnal gratinírozott spárgás túró és egyéb egzotikus finomságok fölött elmélkedünk, mert egy húsbavágóan fontos modell bemutatásakor átlagon felül belehúz minden autógyár a helyszínnel és a színvonallal.

Putyin és a gratinírozás

A fehér a Putyin-család villája

A fehér a Putyin-család villája

A fehér a Putyin-család villája


Nem véletlenül vagyunk Szardínián, aminek semmi köze az alsó polcos olajoshalkonzervekhez. Az elsőre talán menőbbnek tűnő Seychelle-szigeteknél sokkal drágább hely! A diszkrét milliárdosok villái között Putyin orosz elnök is a földközi-tengeri sziget Smaragd-partján (Costa Smeralda) piheni ki családjával a világpolitika fáradalmait. A volt KGB-főnök egy négyhektáros parkban épült 2000 négyzetméteres hajlékban húzza meg magát.

Más szempontból is költséges a rendezvény. Egy audis kontroller szerint még súlyosan előszériás autókat vezettünk, értéküket 25 millió forint körülire becsülte darabonként.

Itt valakinek jó dolga lesz

Itt valakinek jó dolga lesz

Itt valakinek jó dolga lesz


Több gyári emberhez hasonlóan ő is csak nézhette az új autót, mert rájuk nem vonatkozik a biztosítás. Ha az újságírók törnek, az járulékos költség, amit fedez a szerződés. Bár mi az utolsó csoportok közé tartoztunk, még egy A4-et sem írtak le a kollégák, ami az autó futóművét is dicséri.

Teljes átszabás

Az elődnél motortól és váltótól függően 60%, de inkább több nyomta az első tengelyt, ami 56-57 százalékra karcsúsodott.

Ára már van, de várni kell még két hónapot

Ára már van, de várni kell még két hónapot

Ára már van, de várni kell még két hónapot


A fejlesztéseket vezető mérnökből kicsikartam, hogy összességében inkább a 3-as BMW-t, mint a C-osztályt akarták lefőzni, de az Audi szokás szerint a kettő között maradt.

Az A4 minden elektronikus trükköt nélkülöző alapfutóműve lenyűgöző. A kényelemnek nem ártottak az úthibák, legalábbis a kintiek, közben flottul elmaradtak a kanyarok. A térkínálat a hátul csúnyán szűk elődnél tényleg jobb, de 4,7 méterből sokkal többet is ki lehet hozni. A zajkomfort és az ülések azt a színvonalat képviselik, amit elvárunk ezen a szinten.

Van a jó és a még jobb

Itt kiélheti magát, aki akarja

Itt kiélheti magát, aki akarja

Ezzel kiélheti magát, aki akarja


Mindig az a baja a jónak, ha létezik egy még sokkal jobb. Az utóbbi az a feláras felfüggesztés, amelyet megvadíthatunk az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal és a változó áttételezésű kormánnyal. Az Audi Drive Select menüjében a motor gázreakcióját és az automata váltó működését is egyénileg beállíthatjuk. Az agresszív gázvételt a kényelmes futóművel is összeprogramozhatjuk, de a mellényúlásokat kivédi a gombnyomással elérhető Comfort-, Auto- és Dynamic-állás.

Szofisztikáltabb érzékek és közvetlen összehasonlítás híján nem tudom, ettől lett-e ennyire jó az autó. De sok nagymenő autó után is elszabadultak a boldogsághormonok, amikor a 265 lóerős quattro A4-gyel autóztunk.

A túloldalon kiderülnek az alapárak és az is, mit tud most az eddig kínos 2,0 TDI


Ez áááállat!

Elég a Dynamic-gombot megnyomni a váltó előtt, amire az A4 befeszít. Táncol az íveken és abnormális gázadással jöhetünk ki a kanyarból, mert az elöl 40, hátul 60 százalékos erőelosztású quattrohajtással ez is belefér. Pár száz méter múlva 160-ról kell letépni a sebességet, ami kanyargós országútra nagyon sok, de az A4-ben mégis normálisnak érződik.

LED-ek adják a nappali menetfényt

LED-ek adják a nappali menetfényt

LED-ek adják a nappali menetfényt


Az egyenesekben kitört az állat a motorból, amelyben a szelepvezérlés nem a fordulatszámmal változik, hanem a terhelésre reagál. Magyarul padlógázra akkor is teljes erővel ugrik a lehetőségekhez mérten, ha a fordulatszám nem éri el mondjuk a négy- vagy a hatezret. Harmadikban 7000 fölé forgatni hangban és gyorsulásban is egyforma élmény.

Eltűnt a szégyendízel

A többi motoron sem múlik a tempó, mert bevezetéskor az árlista legalján is kapunk 160 lóerőt benzinesben vagy 320 Nm-t a dízeltől. A legérdekesebb a 2,0 TDI, amelyet a Tiguan után az Audi is átállít közös nyomócsöves befecskendezésre.

8 millió az új dízel, de ez a 13 milliós quattro

8 millió az új dízel, de ez a 13 milliós quattro

8 millió az új dízel, de ez a 13 milliós quattro


Nagyon ideje volt. Bentről nézve a piezo-befecskendezős új motor mintha bársonypárnák között működne, eltűnt a darabos PD TDI-k miatti erősen kínos lemaradás. Az új kétliteres az előzőnél kiszámíthatóbban húz, de nem is vág hátba annyira a változatlanul 320 Nm. Az Audi visszatért a kor színvonalára, sőt, a jobbak közé.

Kisebb a fogyasztás

A vajpuha és pontos kézi helyett Multitronic fokozatmentes váltóval vezettük a másik alapmotort. Az 1,8 TFSI-t nem a Golf GTI kétlitereséből faragták, egy újabb generáció tagja. Az A4 összes motorja közvetlen befecskendezéses, ami a később megjelenő 120 lóerős, szintén turbós és 1,8-as alapváltozatra is igaz.

120 illetve 160 lóerős az 1,8 TFSI

120 illetve 160 lóerős az 1,8 TFSI

120 illetve 160 lóerős az 1,8 TFSI


160 lóerőt mindössze 7,1 literes átlagfogyasztással sikerült összepárosítani, a motor ráadásul a 95-öst szereti. Ha a valós életben több is elfogy majd a szabványos mérésnél, akkor is remekel az új benzines. A feltöltés megtámogatja nyomatékkal kis fordulaton, de örömmel forgatható, főleg a Multitronic váltóval.

Beszállt a Bang&Olufsen

Az automatában nyolc fokozatot lehívhatunk kézzel, ha nem akarjuk másra bízni a váltást. A kormány mögé szerelt fülekkel ördögi gyorsasággal kapcsolgathatunk fel-le, érzésre azt hozza, amiért a konstrukciósan egészen más DSG-ben lelkesedünk.

Extrák fentről, lentről
Villog, ha ráhúznánk a szomszéd sávban jövőre

Villog, ha ráhúznánk a szomszéd sávban jövőre

Villog, ha foglalt a szomszéd sáv


Egy német prémiumterméknek illik lehengerlő biztonsági és kényelmi arzenállal piacra lépnie, amit persze felárért ad a gyár. Rendelhetünk sávtartóasszisztenst, amely a kormány rezgetésével jelzi, ha 60 felett indexelés nélkül átmegyünk a terelővonalon.

Van automatikus távolságtartás, holttérfigyelő kamera és változó áttételű kormány, amellyel élvezetesebb a kanyargás és biztonságosabb autópályán hasítani is. Az Audi Drive Select a kormányzásra, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókra, a motorra és az automata váltók működésére van hatással.

Egy ennyire színvonalas autótól nem meglepő, hogy a legjobb hifirendszert a Bang & Olufsen szállítja. A dánok biztosan nagy mágusok, de 14 hangszórós hifijüket az 505 wattos erősítővel meg sem hallgattuk. Valahogy épp elég öröm volt vezetni, követve a navigációs néni útmutatásait.

13 százalékkal takarékosabbak a benzinesek, 6-tal a dízelek

13 százalékkal takarékosabbak a benzinesek, 6-tal a dízelek

9 százalékkal takarékosabbak a motorok


Itthon már megrendelhető az autó, a kétliteres dízel ára hajszállal 8 millió Ft alatt van. A 7,6 milliós turbós benzinest később lehet majd kapni, a januári bevezetésre csak a 160 lóerős lesz itt a V6-os motorok és a 2,0 TDI mellett.

Új Audi A4: a választék:

1,8 TFSI (120 lóerő), 7 650 000 Ft
1,8 TFSI (160 lóerő), 8 300 000 Ft
3,2 FSI quattro (265 lóerő), 13 111 000

2,0 TDI (143 lóerő), 7 950 000 Ft
2,7 V6 TDI (190 lóerő), 11 337 000 Ft (Multitronic automata váltóval)
3,0 V6 TDI quattro (240 lóerő), 12 100 000 Ft

Alapfelszerelés az első, az oldalsó és a függönylégzsák, az ESP, az automatikus légkondicionáló és a CD-s rádió.