Hátulról alig látni, hogy ez az új

Hátulról alig látni, hogy ez az új

Hátulról alig látni, hogy ez az új


Amíg egy Porsche sportautó közelébe nem kerültem, azt hittem, csak a sznobizmus mondatja a kiválasztott kevesekkel, hogy a Porsche varázslat, visszaadhatatlan élmény, a tökéletesség szimbóluma. Aztán a 911 Carrera S-ben kiderült, hogy nem tévedtek. Pár hónap elteltével a 911 Turbóban nyilvánvalóvá vált, hogy ilyen sokoldalú szupersportautót senki más nem képes gyártani, a 911 Turbo az egyeduralkodó legfelül.

Sportautók, semmi más!

Egy Porsche-könyvhöz írt előszavában Ferry Porsche (az ifjabbik, a Prof. Dr. Ing h.c., tehát a tiszteletbeli mérnök) arra vezeti vissza a Porsche nimbuszát, hogy ezzel a márkajelzéssel kezdettől fogva kizárólag sportautók készültek, és ezen a jövőben sem változik semmi.

Dzsipről nem volt szó

Dzsipről nem volt szó

Dzsipről nem volt szó


Ferry Porsche tehát megírta, hogy soha mást mint sportautót: majd nem is sokkal később, 1998 nyarán a Porsche hírt adott egy készülő terepjáróról. Egy SUV aztán minden, csak nem sportkocsi, de ezzel lehet még több pénzt keresni és a piac rá is vetette magát a Porsche szabadidő-autójára: 3 év alatt 150 000 talált gazdára.

Bombasiker volt

Pénzügyileg tehát lenyűgöző eredményt hozott a Cayenne-borsról elnevezett autó, amely legtöbbünk számára elérhetetlen, anyagi okokból mindenképp. Még a legolcsóbb hathengeres is az. Használtan is legalább 10 milliós ára miatt a Cayenne most még elszórtan osztozik csak más német luxusgépek sorsában, a lecsúszásban, kétes elemek mancsai közé.

Belül a germán szigor uralkodik

Belül a germán szigor uralkodik

Belül a germán szigor uralkodik


A modellfrissítéssel együtt a gyár a motorokat is lecserélte. A 3,6 literes motorral egyszerre lett erősebb és takarékosabb a Cayenne a gyár szerint. Ezt mi készséggel elhisszük, mert az előző hathengeresben nem ültünk. A mostani viszont nem különösebben erős, és cseppet sem takarékos, még a nehéz benzines terepjárókhoz képest sem.

Új motor, régi szomj

Hiába állították át a motort a jobb hatásfokú közvetlen befecskendezésre, bárhogy osztottunk-szoroztunk, a végén mindig 19,96 literes tesztfogyasztás jött ki. Pedig az utak majdnem fele autópálya volt, de a benzinéhség önmagában nem volna gond. A Grand Cherokee SRT-8 még többet zabált, de olyasmit adott cserébe, amire a Cayenne talán a V8-as turbóval lehet képes.

Ha lámpától szeretnénk gyorsulni, kézzel kell visszakapcsolni egyet, mert az automata váltó alapesetben kettesből indul. Különösebb svungot egyesben se várjunk, a csúfos vereségtől tartva nem is álltunk ki senkivel, pedig a Cayenne rendkívül feltűnő. Ha benyomod a sport gombot, a váltó is kezesebb, gyorsabban kapcsol és egyesben indít. Teljesen más világ!

Kellemetlen és kellemes meglepetések jönnek a túloldalon


Nagyon zord

Megbámulják a buszmegállókban ácsorgók, a más autókban ülők és ezt az autót valahogy még azok is érzékelik a tükörben, akik véletlenül sem húzódnának le. A Cayenne tekintélye az egész galaxisban érvényesül. Autópályán kimenekülnek előle, épp csak bocsánatot nem kérnek a magasban feszítő uraságtól, amiért láb alatt voltak.

Benzinkutat mögé!

Benzinkutat mögé!

Benzinkutat mögé!


Autópályán is elmarad a teljesítmény a zord külső keltette elvárásokhoz képest, ehhez az autóhoz tényleg a nyolchengeres motorok illenének. Egy erősebb TDCi Mondeo kellemetlen meglepetést tud okozni, ha kisorol, de ott marad a gázon.

Inkább ne erőltessük

Sietni tehát kár, utazni viszont hibátlanul lehet. A térkínálat körülbelül egy kombi Passaténak felel meg, tehát igazán nincs mire panaszkodni. Az ülésekben pompásan elvagyunk és élvezhetjük a motor hangját. Mert ez a legjobb benne, izgalmas, érzéki és erőt sugalló, a hangélmény egészen közel áll egy V8-as géppel átélhetőhöz.

A VW Touareggel meglévő rokonságot sosem tagadta a gyár. Annak a V6-s motorja nagyon hasonló, a

Lehet sokkal magasabb vagy alacsonyabb is

Lehet sokkal magasabb vagy alacsonyabb is

Lehet sokkal magasabb vagy alacsonyabb is


motorházfedélen gyorsan rábukkantunk egy VW AG feliratra és az ülőlap oldalborítása is erősen volkswagenes,nem beszélve pár kapcsolóról. Ez a Cayenne igazi baja, mármint hogy nem mindenben igazi Porsche, csak egy középnagy szabadidő-autó a világ egyik legvonzóbb emblémájával.

2,2 tonnás meglepetés

Amiben viszont tényleg egyedülálló az összes szabadidő-autó között, az a futóműve. A Porsche meglepő sikerrel hozta közös nevezőre a sportautók úttartását az SUV-ok méretével és tömegével.

Már normál állásban sem nyomasztó a 2,2 tonna vagy a magas súlypont, pedig a futómű ekkor még csak megcsillantja, amit tud. A légrugós felfüggesztés több ültetési lehetőséget biztosít és egy bizonyos határig az

Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?

Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?

Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?


oldaldőlést is kiegyenlíti. 0,65 g feletti oldalgyorsulástól engedi megdőlni az autót, hogy érzékeljük a határok közeledését.

Sportüzemmódban tényleg nem értettem, hogyan tud ekkora tömeg ekkora sebességgel kanyarodni. Ez egy olyan trükk, amire talán csak a Porsche képes. A Cayenne egyedülálló abban, ahogy aszfalton leiskolázza a többieket, és mindezzel együtt terepen is értékelhető teljesítményt nyújt, bár ezt nem próbáltuk ki, csak a felkészültségéből ítélünk.

20 millióért terepre is jó

A vásárlók aligha igénylik, de az autót teljes offroad-arzenállal szerelik fel a lipcsei gyárban. Van felezőáttétel, középső differenciálzár, a légrugózással továbbá kétféle emelésre adhatunk parancsot terepjáráskor. A Cayenne 45 fokos meredélyt is leküzd, de ezt a háromszögvonalzó alapján is nehéz értelmezni. Gondoljunk bele, hogy egy 12 %-os lejtő előtt már táblát kell kirakni, a Cayenne viszont 100 %-os emelkedőt is legyőz.

Innen megy a liftezés

Innen megy a liftezés

Innen megy a liftezés


Listaáron 18,3 millióba kerül a Cayenne alapmodellje. Az alapmodell szónak itt van létjogosultsága, mert könnyen elkölthetünk még néhány milliót fontos extrákra. A Cayenne legnagyobb értéke, hogy Porsche-termék. Állítólag a zuffenhauseni sportautókkal szemben a társadalmi elutasítottsága is csekélyebb, mert nem élvezeti cikk, hanem hasznosabb, hétköznapibb autó. Lehet. Csak épp abból a “Porscheségből” van benne kevés, amitől a 911 előtt térdre hullunk.

Egy kisebb rózsadombi lakás áráért megkapjuk az alapmodellt. További érdekes adatok egy kattintásnyira


Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?

Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?

Tőle félnek, vagy a benne ülőtől?


Műszaki adatok
Porsche Cayenne 3.6 Tiptronic S

MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 3598
Furat x löket (mm) 89 X 96,4
Hengerek / szelepek száma V6/24
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 213(290)/6200
Max. nyomaték (Nm/ford.) 385/3000
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 8,5
Végsebesség (km/h) 227
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 18,3
Lakott területen kívül (l/100 km) 9,9
Vegyes (l/100 km) 12,9
CO2 kibocsátás (g/km) 310
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4798/1928/1699
Tengelytáv (mm) 2855
Csomagtér (liter) 540-1770
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 2160/785
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 100
Gumiméret 235/65 R17
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 18 300 000
Konkurensek (forint)

BMW X5 3.0 si, 15 790 000

Mercedes-Benz ML 350, 16 128 000

Volkswagen Touareg 3.6 V6, 17 224 200

Volvo XC90 V8 Monentum, 18 360 000

Range Rover Sport 4.4 V8 SE, 20 477 000

Tesztelt autó ára (forint) 23 810 000
A szériafelszereltség fontosabb tételei

ABS, ESP, első, oldalsó és függönylégzsák, elektronikusan vezérelt összkerékhajtás 38:62 arányú erőelosztással alapesetben, manuális légkondicionáló, motoros ablakemelő elöl-hátul, távirányítós központi zár

ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye

Szerencsétlen döntés beérni a V6-os motorral, mert csupán elegendő ehhez az autóhoz, ami egy Porschétól nagyon kevés. Futóművével, úttartásával és terepjárói adottságaival lenyűgözött a Cayenne. A szériafelszereltsége árához képest röhejes.

Pontszám (max. 10) 7,0 pont