Egy mondén luxusautó miatt csörög a vekker fél ötkor. Szeretném egy ökölcsapással pozdorjává zúzni, mint Old Shatterhand, akinek indián neve (Pokai Mu) erre a képességére utal. A békés sötétbe belesüvöltő telefon megmenekül, mert kartávolságon kívül helyeztem el.

Szűrőtlen és rózsaujjú hajnal

A C6 miatt valószínűleg az kelt utoljára ennyire korán, aki a reggel hatos műszakra igyekezett a gyártósorra. Mi tehetünk az egészről, sőt én, mert éjszakai fotózást álmodtunk meg hozzá, napfelkeltés felhanggal. Földes Attilával még azelőtt kell kiérnünk fővárosunk impozáns terére, hogy rózsaszínű ujjacskáival a hajnal fojtogatni kezdené az éjszakát, mint Adrian Mole naplójában.

A mester famulusaként elég néha megfordítanom az autót, van időm elgyönyörködni benne. Sajnos kevesen látják. A nulladik órára ügető gimnazistáknak nincs receptoruk a C6 különleges vonalaira. Az Operához negyed hétre befutó építőmunkásokat is jobban felvillanyozza egy vödör kávé két szál szűrőtlennel, mint az osztrigát szürcsölők luxusautója.

Teszt: Citroën C6 3.0 V6 1

Értékvesztéséből befoltozható a TB-kassza, de kit érdekel?

Szobornak is szép

Nem tudják, mit veszítenek! Végre megint egy Citroën, amely méltó utóda a DS-nek, az Év Autójának megszavazott CX-nek, a szintén Év Autója és újfent korszakalkotóan szép Xm-nek. Stílusa van, ami a szerencsétlen C5-nek sosem volt, ahonnét a C6 a hardvert átveszi.

Bárhonnan közelítünk felé, beülhetünk hátra vagy előre, a C6 mindenhol elkényeztet bennünket, és napokig van mit csodálni rajta. Van benne valami azokból az időkből, amikor még szobrászok is terveztek autót. Ez a forma nem veszik el tizenkettő egy tucat alapon, a fél ötre előrehozott sötétedésben. Grandiózus a vonalvezetés, a C6-nak nem kell küzdenie a közfigyelemért, mert ez kijár neki.

Mindenhonnan lenyűgöző

Mindenhonnan lenyűgöző

Életminőség, 15 millióért

Nehezen megismételhető élmény lágyan tovagördülni vele a budapesti éjszakában. A francia rendszámos tesztautóban érezni valamit abból, hogy a gallok tudnak élni, és rájöttek, a luxust sem kell nyomasztóra túlspirázni.

Ha van rá pénz, ők képesek elegánsan bánni mindazon javakkal, amikkel javítható az életminőség. A C6 Exclusive esetében 15,3 millió kell ezekhez az örömökhöz, ami irreálisan soknak tűnik. Az autó első éves értékvesztéséből befoltozható a TB-kassza, a fogyasztás autópályán is 13,3 liter, városban még plusz három és fél, tehát drága mulatság.

Teszt: Citroën C6 3.0 V6 3Surrog, vonul

De mit számít mindez? Kifinomultsága miatt a surrogó benzines hathengeres illik az autóhoz, még ha nincs is sok értelme lemondani az ugyanannyiért adott V6-os dízel erejéről és takarékosságáról. A hangulata miatt jó annyira a benzines, ahogy finoman, szépen a háttérből dolgozik.

Ez az előkelő diszkréció akkor is megmarad, ha sietni kéne. Sose éreztük azt, hogy na most hű, de száguldunk, hiába a 211 lóerő. A váltó komótosan elidőzik a fokozatokban, az autóban adja magát a méltóságteljes vonulás, amiben kifejezésre juthat a C6 nemessége.

Ebből a nemességből sikerült lehámozni egy keveset a rusnya indexkarral és a 407-es Peugeot-ból átemelt gombtengerrel a középkonzolon. A C6 mégsem veszíti el tartását, az itt-ott gagyi részletek nem csapják agyon a hangulatát.

Irigylendő pozíció, cél a tartós itt-tartózkodás

Irigylendő pozíció, cél a tartós itt-tartózkodás

Számok a szélvédőn

Autópályán megtisztul előtte a belső sáv, a szélvédőre egyre nagyobb számokat vetít a kijelző, de izgalomnak nyoma sincs. A kormány olyannyira lezser, hogy az már túl sok is. Elég lebegtetni felette a kezünket, a kocsi máris elfordul, meglepően gyors tempóban. A rugózást és a lengéscsillapítást vezérlő elektronika viszont pillanatokon belül átvált határozott modorra, ezért senkinek nem kavarjuk fel a gyomrát száguldozás közben.

Már nem varázsszőnyeg

Meglepő, hogy az 51 éve tökéletesített hidropneumatikus rugózás nem a varázsszőnyeges suhanáson dolgozik, a rugózás kényelméért nem érdemes isteníteni a C6-ot, ez csak kicsit jobb az átlagnál.

Kiseprűzném innen a 407-es középkonzolját

Kiseprűzném innen a 407-es középkonzolját

Fekvés a trónon

Idebent nem fognak ki rajtunk az egyre hektikusabb hétköznapok. A dupla oldalüvegezés száműzi a zajt, hiába keret nélküliek az ablakok, a hátsók pedig azon morfondíroznak, hogy a félig fekvő és a trónusban pöffeszkedő testtartás közül melyik az ideális. Mindkettő gombnyomásra előállítható a két hátsó fotelben. Az ajtótároló beillik stílustanulmánynak, inkább designbútor, mint rakodóhely. A ránézésre faburkolatú fedél ráérősen mozog, és szerencsére a hely mögötte nem félköríves.

Nem tudom, mit remél a Citroën a C6-tól. A Vel Satis gyorsan megbukott, a vegetáló Thesis kifejlesztésére sem költene még egyszer százmillió eurókat a Lancia. Talán a C6-nak sikerül kicsit átrendeznie a közgondolkodást a felső kategóriában, mert a stílusos luxushoz a franciák kivételesen jól értenek.

Városban lecsúszik 17 liter is 100-on

Városban lecsúszik 17 liter is 100-on

Műszaki adatok – Citroën C6 3.0 V6 Exclusive aut.
 
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm)2946
Furat x löket (mm)87×82,6
Hengerek / szelepek számaV6/24
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.)155 (211)/6000
Max. nyomaték (Nm/ford.)290/3750
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h)9,4
Végsebesség (km/h)230
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km)16,3
Lakott területen kívül (l/100 km)8,2
Vegyes (l/100 km)11,2
CO2 kibocsátás (g/km)266
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm)4908/1860/1464
Tengelytáv (mm)2900
Csomagtér (liter)421
Menetkész tömeg/terhelhetőség (kg)1816/455
Üzemanyagtank kapacitás (liter)72
Gumiméret245/45 R18
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint)15 340 000
Konkurensek (forint)Lancia Thesis 3.2 Emblema, 15 870 000
 Mercedes-Benz E 280, 13 116 000
 Peugeot 607 3.0 Executive, 11 620 000
 Renault Vel Satis 3.5 Initiale, 14 290 000
 Volvo S80 3.2 Executive, 15 850 000
Tesztelt autó ára (forint) 
A szériafelszereltség fontosabb tételeiVezető és utas oldali első légzsák, oldallégzsák, függönylégzsák, vezetőoldali térdlégzsák, aktív motorházfedél, ABS, ESP, kanyarkövető xenon fényszórók, tempomat, motoros állítású első ülések memóriával, elektronikusan vezérelt hidropneumatikus rugózás, esőérzékelő, aut. világításkapcsoló, elektromos rögzítőfék, fényre sötétedő belső és külső tükör, 18 colos könnyűfém keréktárcsa, színes képernyős navigációs rendszer autótelefonnal, hatlemezes CD-váltóval, bőrkárpitozás, többrétegű oldalüvegek, ülésfűtés elöl-hátul, AFIL (sávelhagyásra figyelmezető jelzés), első-hátsó tolatóradar
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleményeA C6-ra a különleges elég sovány jelző. Sokkal inkább grandiózus és egyszeri. Meglepő, hogy kényelme csak átlagos. Ára borzalmas, de aki egy exkluzív formával ki akar tűnni az ezüstszínű német tucatautók közül, az ennyiért is megveszi. Igaza van.
Pontszám (max. 10) 8,25 pont