A Hyundai i30 ugyan csak második nekifutásra érte el a legmagasabb minősítést, a legapróbb, az i10-es pedig lemaradt az öt csillagról, de a középső testvér, az i20 elsőre tökéletesen szerepelt.

A frontális ütközésnél az utastér nem deformálódott, azonban a műszerfal esetleg veszélyt jelenthet a vezető és az elöl ülő utas lábára. Az oldalirányú ütközésre a maximális pontszámot gyűjtötte be az autó, és az oszloptesztnél is megfelelő minősítést kapott a mellkas sérülésvédelme. Ahogy a legtöbb tesztelt járműnél, az i20-nál is csak elhanyagolhatónak ítélték a tesztelők az ülések ostorcsapásos sérülések elleni védelmét. A felnőttbiztonság tekintetében az összesített eredmény 88 százalék lett, cseppet sem rossz.

Az ostorcsapás-védelem még senkinek sem megy igazán

Az ostorcsapás-védelem még senkinek sem megy igazán

Az ostorcsapás-védelem még senkinek sem megy igazán


Mind a másfél, mind a háromévesnek megfelelő bábu eredményei jók voltak az ütközéseknél, az i20-ban jól vizsgáztak a gyermekülések. Az első utasoldali légzsák kikapcsolható, így előre is beszerelhető a hátrafelé néző gyermekülés, de sajnos ahogy a legtöbb autónál, a kis Hyundai esetében sem egyértelmű a biztonsági eszköz állapota, így az veszélyt jelenthet. Az EuroNCAP szakemberei a hátsó ISOFIX-rögzítőpontok jelölésével sem voltak teljesen elégedettek. A kisebb panaszok ellenére a gyermekutasok biztonságára 83 százalékos értékelést kapott az autó.

A gyalogosokkal kimondottan kíméletes az i20: a lökhárító és a motorháztető azon része, amelyre a ne adj isten elgázolt gyermek feje becsapódhat, jó minősítést kapott, azonban a felnőttek komolyabb fejsérülésének már nagyobb esélye van. Az eredmény így is bőven átlagon felüli: 64 százalék.

Bár az elektronikus menetstabilizáló az autó néhány verziójában nem szériafelszerelés, a legtöbb piacra kerülő darabban az alapcsomaghoz tartozik, így erre megítélték a három pontot a tesztelők, ahogyan az elöl és hátul is működő biztonságiöv-emlékeztetőre is, a sebességkorlátozó hiánya miatt azonban elmaradt a tökéletes eredmény. A biztonsági segédeszközökre 86 százalékos értékelést kapott az autó.

Hyundai i20
Felnőttutas-biztonság 88 %
Gyermekutas-biztonság 83 %
Gyalogosvédelem 64 %
Biztonsági segédeszközök 86 %
Összeredmény * * * * *