“A smartot eredetileg arra találtuk ki, hogy javítsuk a mobilitást, különösen a zsúfolt városi környezetben. Mindeddig az erőforrásainkat a négykerekű megoldásokra koncentráltuk. A következő lépcső, hogy lássuk, miként tudjuk azt kiterjeszteni ezen túlmenően más környezetbarát járművekre” – mondta korábban a Daimler egy bennfentese. A megoldás immár kézzel fogható, robogó tanulmányt készített a smart. Városban mozgékonyságával és parkolóhelyigényével mindenképpen praktikusabb az autóknál.

A smart escooter concept a cég villanyautójánál szerzett tapasztalatok alapján készült. Erre a kapcsolatra utal a robogó zöld-fehér fényezése is. Az elektromos robogó alvázszerkezete a smart fortwo tridion biztonsági cellája alapján készült. Az acél és alumínium felhasználásával összeállított alapra cserélhető műanyag karosszériaelemek kerülnek. A lámpái nemcsak formatervezés tekintetében előremutatók, de technológiailag is, elöl-hátul LED-ek világítanak.


Ám az igazi high-tech nem ez, hanem hogy a robogót felszerelték légzsákkal, blokkolásgátlóval és holttérfigyelő rendszerrel is. Hagyományos műszerfala nincs, de tartozik hozzá egy iPhone, amely átveszi a műszeregység szerepét is. Amikor az iPhone helyére kerül, akkor indulhat el a motor. Ilyenkor a telefon képernyője sebességmérőként, navigációs rendszerként is működik, de a telep állapotáról is tájékoztat.

Az escootert öt lóerős villanymotor mozgatja, amelyet a hátsó kerék agyába építenek be. A lítiumion akkumulátorok elvileg 100 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé. A telepek teljes feltöltéséhez három-öt óra szükséges. A robogó ugyanakkor jelenlegi formájában elsősorban kisvárosokban használható, mivel maximális sebessége 45 km/óra.  

Persze van egy másik hozadéka is a robogónak, ezzel már olyan fiatalokat is magához köthetne az autógyár, akiknek még autóra nincs jogosítványuk. A Párizsi Autószalonon bemutatkozó robogó ugyan még tanulmány, de nagy valószínűséggel hamarosan sorozatgyártásban is megjelenik. Ellenfele is lesz azonnal, hiszen a MINI is villanyrobogót készít.