Korábbi döntései alapján a magyar állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások számára a B kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ- és az egészségügyi oktatást támogatja.

A Magyar Honvédség a gyakorlati képzést támogatja, a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítványszerzéshez szükséges tanfolyamokat.

Ezzel kapcsolatban szerdán azt közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel, hogy a projekthez kapcsolódó pilotprogramban folyamatban van a kijelöltek szakoktatói képzése, amit a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben

  • betöltötték 23. életévüket,
  • középiskolai érettségivel,
  • legalább két éve érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel
  • és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek.

A tervek szerint a képzés a képesítővizsgákkal együtt augusztusban zárul le. A diákok képzése a Magyar Honvédség és a középiskolák megállapodása nyomán valósul meg.

A Telex arról számolt be, hogy jelenleg 26 katona oktatóképzése zajlik könnyített feltételek mellett, és csupán az autóvezetéshez szükséges B kategória elméletéből kell felkészülniük. Ezzel szemben, aki hivatásos járművezető-oktatóként szeretne dolgozni, az összes közútijármű-kategória elméleti ismereteit átfogó felvételi vizsgát kell tennie. Kérdésenként mindössze 45 másodperc áll rendelkezésükre az 55 kérdésből álló teszten, és ha több mint két hibapontot szereznek, pótvizsgára kötelezik őket.

Úgy tudni, a képzésben részt vevő katonák fél év alatt sajátíthatják el az összes elméleti és gyakorlati tantárgyat, és – ha ezekre nem kerül sor a hat hónap alatt – az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra további három hónapot kapnak. A katonából átképzett autós oktatók ezután csak gyakorlati órákat fognak tartani, a leszerelésüket követően pedig nem használhatják ezt a végzettségüket.

Ezzel párhuzamosan folyamatban van az oktatóautók beszerzése is, ami jelen esetben az évekkel ezelőtti beszerzésből származó, honvédségi rendszámmal ellátott autók átalakítását jelenti. Öt, előző generációs Suzuki Vitarát fényképeztek le a Mozaik utcai vizsgaállomáson, amik már oktatóautó-táblával vettek részt a pedálvizsgán. Az olvasói fotók kíséretében a Telex megjegyezte, hogy összesen húsz honvédségi Suzuki kapta meg a vezetési gyakorlathoz szükséges, második pedálsort.