678 liter benzin vásárolható a magyarországi havi átlagkeresetből, ami valamivel több mint az ötöde annak, amit Svájcban megengedhetnek maguknak az emberek – derült ki a Picodi.com kimutatásából.

A portál elemzői összesen 43 országban vizsgálták meg, mekkora mértékben változott a benzin ára 2023 januárja és júniusa között, ezzel az eredménnyel pedig Magyarország abszolút a középmezőnyben tanyázik, a 23. helyet foglalja el – ehhez az KSH adatai szerinti, 568 300 forintos bruttó átlagbért vették alapul, ami a különböző adók és járulékok levonása után 391 700 forintnak felel meg.

Ezzel szemben 3025 liter benzin jön ki a svájci átlagkeresetből, amit a luxemburgi és a dán követ a dobogó második, illetve harmadik fokán, 2413, valamint 2033 literrel. A magyarországi 678 liter az előző évhez, de még 2021-hez képest is javulással ér fel:

tavaly csak 498 literre volt elég az átlagbér, egy évvel korábban pedig 672-re.

Az elmúlt öt évben ilyen szempontból 2020-ban volt a legjobb a helyzet, hiszen akkor 745 liter benzint lehetett tankolni az átlagkeresetből: az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a koronavírus miatti járványügyi óvintézkedések, de főként a karantén miatt jelentősen bezuhantak a benzinárak.

Habár az elmúlt hetekben többnyire felfelé íveltek az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon, az elemzés még 577 forintos átlagliterárral kalkulált, ami 56 forinttal kevesebb, mint volt az elején, ami 8,9%-os változást jelent. Ennél nagyobb mértékben csak Ukrajnában változott a benzinár, ott 11,1%-kal csökkent.

Magyarországon és Ukrajnán kívül még másik két országban mozdult el érezhetően a benzin ára: Törökországban 15,7, Szlovéniában pedig 9,8%-kal drágult. Egyetlen országban, Máltán maradt változatlan a helyzet, mégpedig amiatt, mert az ottani kormány befagyasztotta az energia- és üzemanyagárakat.

Az 577 forintos (1,56 eurós) benzinár nagyjából megfelel az európai átlagnak (1,51 euró). A vizsgált országok közül a kelet-európai térségben lehet a legolcsóbban üzemanyaghoz jutni, Kazahsztán áll a lista élén 0,45 eurós literárral, a pólus másik végén Dánia (1,93 euró), Norvégia (1,94 euró) és Izland (2,08 euró) található.

A nyaralni indulóknak pedig a Vezess ad néhány tippet arra, hogyan lehet elkerülni, hogy teljesen elfajuljanak az üzemanyagszámlák: