Arról már beszámoltunk részletesen, miután leszállt Ferenc pápa gépe a Liszt Ferenc reptéren, hogy milyen autó fogja szállítani Magyarországon az egyházfőt, de az eddig lehet elkerülte a figyelmed, hogy ennek az autónak egyedi rendszáma van.

A rendszám, amit csak egyetlen ember használhat Magyarországon 1

A Fiat 500X rendszáma S.C.V. 1, ez az autó szállítja Budapesten Ferenc pápát

Az S.C.V. egy rövidítés, a Status Civitatis Vaticanae latin kifejezés kezdőbetűi (olaszul Stato della Città del Vaticano), amely magyarul annyit teszt, hogy Vatikánvárosi Állam. A pápa bárhová megy autóval, ez a rendszám kerül az autójára. Nézzünk néhány példát a közelmúltból.

A magyar látogatás előtt, április 26-án például egy átalakított Mercedes G-osztállyal vonult végig a Szent Péter téren Olaszországban. A rendszám ebben az esetben is ugyanaz volt.

A rendszám, amit csak egyetlen ember használhat Magyarországon 2

Vatikáni rendszámok

A Vatikánvárosban nyilvántartásba vett hivatali/egyházi járművek rendszámtáblái az SCV (latinul: Status Civitatis Vaticanae) előtagot használják, amelyet egy számsor követ, míg a Vatikánvárosban nyilvántartásba vett lakossági járművek rendszámtáblái a CV (olaszul: Città del Vaticano) előtagot használják, amelyet egy számsor követ. A pápa autóján piros betűkkel az SCV 1 rendszám van feltüntetve, és a többi autó, amelyben a pápa ülhet, szintén piros betűkkel van ellátva.

2023 januárjában Őszentsége egy Dodge Ram pápamobilt használt, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogatott.

A rendszám, amit csak egyetlen ember használhat Magyarországon 3

2022. július 28-án a kanadai Sainte-Anne-de-Beaupre-ban. Ferenc pápa „bűnbánati zarándoklaton” utazik keresztül Kanadán. Az autó amelyet átalakítottak a számára, egy Jeep Wrangler.

A rendszám, amit csak egyetlen ember használhat Magyarországon 4

Láthattuk már ezt a rendszámot 2015-ben is egy 2,2 literes, dízel Hyundai Santa Fe pápamobilon.

A rendszám, amit csak egyetlen ember használhat Magyarországon 5

A pápamobil

A pápamobil egy speciálisan kialakított jármű, amelyet a Szentatya használ nyilvános megjelenések alkalmával. Ezeket a járműveket azért tervezték, hogy a pápa jobban látható legyen, amikor nagy tömegeket üdvözöl. A pápamobilok sokféle kialakításúak voltak azóta, hogy VI. Pál pápa először 1965-ben egy átalakított Lincoln Continentalt használt New Yorkban. Egyesek teljesen nyitottak, míg van számosa modell amelyet golyóálló üvegfalakkal zárnak körül, ami a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet után vált szükségessé.

Néhány ilyen járműben a pápa álló és ülő pozíciót is elfoglalhat. A pápamobilok sokfélesége lehetővé teszi a Római Kúriának, hogy a szükséges biztonsági szint, a távolság, az utazás sebessége és a pápa preferenciái alapján minden egyes használathoz megfelelőt válasszon.