Az autózás nem kötelező, de van, hogy szükséges. Ebből adódik, hogy sokan úgy is a volán mögé ülnek, hogy nem szeretnek vezetni. Persze van, aki alig várja, hogy meglegyen a jogsi, és a későbbiekben is örömmel vezet. A lényeg, hogy az autóvezetés megkövetel néhány alapképességet, amelyeket a jogosítvány megszerzése után szinte soha nem kérnek már számon, de hiányuk esetén inkább “add vissza a jogosítványt”.

Egyenes vonalban haladás, kanyarodás

Ha nem tudjuk a sávban tartani az autót, nem megfelelő ívben kanyarodunk, azzal nagyon össze tudjuk zavarni a többi autóst. Ez a vezetés alapja!

Érezd az autót

Megfelelően fel kell mérni autónk helyszükségletét egy adott manőverhez, legyen az kikerülés, előzés, kanyarodás vagy éppen parkolás.

a videó a hirdetés után indul

Magabiztosság gyorsabban is

Rengeteg autóvezető van, aki szinte soha nem használja ki az adott útszakaszon engedélyezett legmagasabb sebességet, mert fél. De a megengedett legnagyobb sebességgel is tudni kell biztonságosan vezetni.

Magabiztos fékezés

Biztos sokszor hallottad már azt a szót, hogy “vészfékezés”. De tudod, hogy valójában ez mit jelent? Amikor vészfékezünk, az a cél, hogy az autó a legrövidebb idő alatt, a legkisebb távolságon belül megálljon, elkerülve ezzel az ütközést. Sokan azonban ilyenkor nem merik eléggé lenyomni a fékpedált és nem lesz hatékony a művelet. Szóval a lényeg, hogy ha vészfékezést kell alkalmazni, akkor állj rá a fékre, mintha nem lenne holnap, ne engedd el akkor sem, ha az ABS már rezeg a talpad alatt, az azért van, hogy a piszok erős fékezés közben is tudj kanyarodni, ha szükség van rá.

 

Ismerd az autód

Ismerni kell a saját autód képességeit, és persze saját képességeidet is. Tisztában kell lennünk a fékúttal, gyorsulással, és ami ezeknél is fontosabb, meg kell tudnunk becsülni más járművek sebességét. Ha ez nincs meg, hogyan tud valaki biztonságosan kikanyarodni egy főútra, hogyan kezd bele egy előzésbe, vagy miképp vált sávot?

KRESZ

Nem kell orákulumnak lenni ahhoz, hogy előre tudjuk a többi autós viselkedését, szimplán tisztában kell lenni az alapvető KRESZ-szabályokkal és “olvashatjuk” a többi jármű várható mozgását. Szabályismeret nélkül vakrepülés az autózás.

Látásod, hallásod rendben van?

Ugye azt nem kell külön részletezni, hogy jó látás, jó hallás, a jármű fizikai kezelőszerveinek a működtetésére való képesség és jó reflexek elengedhetetlenek a vezetéshez.

Ha ezt a néhány dolgot, amelyet felsoroltunk, nem tudod teljesíteni, akkor van egy rossz hírünk: inkább csak videójátékokban vezess autót, igazi volán mögé ne ülj. A saját és mások testi épsége érdekében.