Egy FIAT 131 okádja a havat a Col de Turinin, egy Opel Ascona 400 köpi a murvát az Ezer tó ralin, 037-es Lancia száguld Korzikán és egy 600 lóerős Audi Sport quattro S1 döngöli földbe a konkurenseket a Pikes Peaken. Van valami közös ezekben a jelenetekben: ugyanaz az ember vezet.

Zseni négy keréken

Walter Röhrl az, aki többféle versenyágban és útfelületen is világklasszis. A langaléta volánfenomén 1947. március 7-én született, tehát ma 75 éves. Azért én írok róla, mert kétszer is ülhettem mellette a Vezessnél töltött több mint 20 évem során.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 1

2006-ban a 997 Turbóban, 2010-ben az akkor legerősebb utcai Porschéban, a 620 lóerős 911 GT2 RS-ben. A becsövezett GT2 RS gyakorlatilag egy közútra is kiengedett, alig domesztikált vadállat a versenypályákról, amely 9,8 másodperc alatt tép fel 200-ra és a 300 km/órás határt is átlépi 28,9 másodperc alatt a gyári adatok szerint.

Mellette testközelből is átélhettem, hogyan vezet egy zseni négy keréken. Ezt a címet a Porschénél adták öt évvel ezelőtt a 70-ig születésnapjára rendezett kiállításnak, és a megfogalmazás egyáltalán nem túlzó.

Bátyja meghalt a sebességért

Walter Röhrl a bajorországi Regensburgban született, háromgyermekes, római katolikus családba. Szülei egyáltalán nem voltak tehetősek, tehát nem úgy indult a versenyzői karrierje sem, mint Nelson Piquet, Carlos Sainz vagy Keke Rosberg később a Forma-1-ig jutó sarjának.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 39

Vadállati sebességgel és sebészi pontossággal vezet

Röhrl a rali legbrutálisabb és legfélelmetesebb korszakában vezetett, olyan érában, aminek a videóit elhűlve nézem. Egy másik koron nem érdemes egy későbbi időszak normáit számon kérni, de tényleg hátborzongató, ahogy az utakat elözönlő, a feléjük száguldó versenyautók elől minél később félreugrani igyekvő nézők között téptek a korszak ászai, ami akkoriban így volt megszokott és csak ritkán töröltek szakaszokat a ralivébén a kirívóan fegyelmezetlen nézőtömeg miatt.

Amikor a ralivébé futamain indult, rajt előtt sosem azért imádkozott, hogy minél jobb eredményt érjen el, a rajtban azt kérte Istentől, hogy ne érje baj a versenyen. Fivére épp abban az évben lett autóbaleset áldozata, amikor Walter Röhrl megszerezte a jogosítványt, testvére egy 356-os Porschében veszített életét.

Röhrl az Audi quattróban

Édesanyja egyáltalán nem örült annak, hogy még egy fia az életét kockáztassa a sebességért, ami lelkiismereti konfliktusokkal terhelte versenyzői pályafutásának elejét. Olyannyira, hogy 1971-ben vissza is akart vonulni.

Olasz vonal

Első futama a Bavaria-rali volt 1968-ban, ahol a sízés kapcsán megismert Herbert Marecek volt a társa, akivel még síversenyzőként, illetve képesített síoktatóként ismerkedett meg. Egy FIAT 850 Sporttal indult a karrierjük, amit a következő szezonokban BMW 2002ti-re majd a Bertone-karosszériás szépségre, egy Alfa Romeo 1750 GT-re cseréltek.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 40

Alapelve volt, hogy előre kell tudni, mit fog csinálni az autó, mert aki a történésekre reagál, az könnyen belehal a ralizásba

Kétszeres ralivilágbajnok, 1980-ban FIAT-tal 1982-ben Opellel lett első társával. Összesen négyszer győzött a Monte-Carlo-ralin, 1980-ban, aztán 1982 és 1984 között zsinórban háromszor voltak a leggyorsabbak navigátorával, Christian Geistdörferrel, ráadásul mindannyiszor más autóval nyertek: először FIAT 131 Abarthttal, aztán Opel Ascona 400, majd Lancia 037 Rally és egy A2-es Audi quattro volt a versenygép. A köztes évben, 1981-ben Jean Ragnotti és Jean-Marc Andrié volt az első egy Renault 5 Turbóval.

Hiába volt egy veszélyesen őrült korszak egyik legnagyobbja, a brutális pályákon rendezett versenyeket Röhrl mindig utálta. Ilyen futamok voltak például az Akropolisz-ralik és a Szafari-ralik gödrös, sziklás, autópusztító utakkal. Nem véletlen az sem, hogy nagyon sok versenyágban kipróbálta magát az Atlanti-óceán mindkét partján, de a Dakaron nem indult el, szemben mondjuk Carlos Sainzcal, az idősebbel, aki a bajor zsenihez hasonlóan kétszeres ralivilágbajnok.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 41

Nem volt a regensburgi érsek sofőrje, ez csak legenda, de valóban dolgozott sofőrként a bajor egyházmegyék elöljáróságán

Sí és kerékpározás

Walter Röhrl imád kerékpározni, persze ő ezt sem csak úgy cangázásként űzi, kontrázással hosszú csíkokat húzva a hátsó kerékkel, kőkemény hegyi tekeréssel őrzi egészségét. A sokáig lenézett orrmotoros Porsche-sportautókat azért is kedvelte, mert a 968-ban el tudta helyezni a kerékpárját.

Röhrlt a legtöbben az Audi quattróval azonosítják, pedig kapcsolatuk eleinte inkább ellenséges volt a csapattal. Ő mondta, hogy a quattróba idomított majmot (eredetiben: dressierten Affen) is ültethetnének, akkor is nyerne.

Ennél jobban nem lehetett volna megfogalmazni a turbós összkerekes fölényét a hátsókerék-hajtású raliautókkal szemben, de ez elég udvariatlanul hangzott, mivel az Audi egyik gyári pilótája akkor épp Michèle Mouton volt. Ő máig az egyetlen nő, aki navigátora, Fabricia Pons oldalán vébéfutamot nyert és a világbajnoki címről is épphogy csak lecsúszott 1982-ben, amikor pont Röhrl előzte meg az Opel Ascona 400-zal.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 43

Röhrl nyurga, 196 centis

Christian Geistdörfer navigál neki

Abban az évben nyerte második világbajnokságát navigátorával, Christian Geistdörferrel, aki ma is társa historic versenyeken, ahol századmásodperces pontossággal kell a speciálszakaszokat teljesíteni. Ne gyorsaságikra gondoljatok, többnyire parkolókban kell X idő alatt végigmenni egy kibójázott pályán, a szintidőhöz minél közelebb.

Idővel az Audi felismerte, hogy olcsóbb Röhrllel győzni, mint ellene menni, és a bajor zseni is belátta, hogy turbó és összkerékhajtás nélkül nemigen van többé raligyőzelem, ezért a Lancia után 1984-re aláírt az Audinál.

Egy márkavébé-győzelemhez hozzásegítette az Audit csapattársaival 1984-ben, de egyéniben nem lett újra világelső, ahhoz a Peugeot 205 T16 túl sokat tudott. Igaz, a B csoportos 205 egy középmotoros bombázó volt, míg az Audi megtartotta a szériaautó orr-hosszmotoros felépítését.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 44

Évtizedeket töltöttek együtt, sokszor életveszélyben

Raliról körpályára

A B csoportos gépek betiltása után még indult néhány ralifutamon, 1987-ben az A csoportos Audi 200 quattrót, ezt a békés luxuslimuzint is vezette pár futamon, és ugyanebben az évben leiskolázta a mezőnyt a Pikes Peak hegyi felfutón aratott gőzelmével, de egyre inkább gyorsasági versenyekre nyergelt át.

1988-tól a Trans Am-sorozatban a 200 quattróval, 1989-től 90 quattróval volt egyeduralkodó csapattársaival, amíg szabálymódosításokkal az az amerikai versenyrendezők ki nem utálták a helyi menőket körbeautózó európai betolakodókat.

1990-től következett a DTM, ahol egyéni bajnoki címet nem nyert, de az Audi márkaelsőségét alaposan megtámogatta a pályaversenyzésre igencsak alkalmatlannak ható, de V8-as erőgépével és állandó összkerékhajtásával váratlanul gyorsnak bizonyuló Audi V8-ban. 1994-ben indult utoljára profi autóversenyzőként élesben, szintén a DTM német túraautó-bajnokságban.

Ez az, amitől egy ralilegenda is fél az utakon 45

Aláírattam vele önéletrajzi könyvét is, a címe Aufschrieb

Minden körön megy a stopper

Röhrl perfekcionista és az óra ellen autózik. Neki a vezetés sosem melléktevékenység, közúton is nagyon koncentráltan vezet, és elmondása szerint azért nem érte baleset, mert mindig tíz autóval előrébb is figyel.

Ezen a videón is látszik a Röhrl lényéből fakadó mozdulat, ahogy elindítja a stoppert. Még amikor magamfajta műkedvelőket autóztat, akkor is méri a köridőket, mindig. A 997-es 911 RS2 egyik bemutatóját a Hungaroringre szervezte a Porsche 2010-ben, ahol Röhrl két másodpercet gyorsult saját mérése szerint a rendezvény kezdetétől az esemény végére addig a körig, amikor engem vitt a reptérre indulás előtt. Mindig fontos neki a köridő, és inkább 10 perc előnnyel akar győzni, mint egy másodperccel, mondván az milyen izgalmas küzdelem volt.

  

 Az intergalaktikus volánfemomén híres arról, hogy bántó szándék nélkül, de tud sarkosan fogalmazni. Gondoljatok bele, ki  mondott utoljára olyat a mai Forma-1-ből, ami évtizedekig emlékezetes, élő marad a szűk rajongótáboron kívül is?

„Egy autóval nem lehet úgy bánni, mint egy emberi lénnyel”

Ő mondta például, hogy egy autóval nem lehet úgy bánni, mint egy emberi lénnyel, mert egy autó szeretetet kíván. Szintén az ő örökbecsűje, hogy számára az autózás ott kezdődik, amikor a gázpedállal irányítja az autót. Minden más csak munkavégzés. További emlékezetes kiszólásai:
„A 8 perc feletti Nordschleife-idejű autókhoz nem húzok bukósisakot.” (a nürburgringi köridőre értve)
„A drift annak a művészete, hogy egy instabil állapotot stabilan tarts.”
„A gyorsulástól a megrendültség könnyeinek vízszintesen kell hátrafolynia a fül felé.”
„Egy jó vezetőnek az oldalablakra tapadnak a rovarhullák.”
„Egy autó csak akkor elég gyors, ha reggelente ott állsz előtte és félsz kinyitni.”
„A túlkormányozottság az, amikor a navigátor fél. Az alulkormányozottság az, amikor én félek.”
„Az alulkormányozottság az, amikor látod is a fát, aminek nekimész, a túlkormányozottság az, amikor csak hallod.”

Isten éltesse sokáig Walter Röhrlt! Aligha jut el hozzá ez a cikk, de ha mégis: herzlichen Glückwunsch, Herr lieber Röhrl, bis hundertzwanzig!