Aktuális szakértői összeállításunkban a jogi kérdésre választ kereső és használt autóra vadászó olvasóink kerülnek porondra! Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Meddig javíthatnak egy autót szakműhelyben?

Olvasónk kérdez

Szép napot!

Egy 3 éves Hyunday Ioniq Electric tulajdonosa vagyok, mely már lassan 1 hónapja szervizben van! A szerviz csak annyit közöl, hogy  “alkatrészre vár”. Létezik-e valamilyen határidő a javításra?
(Igaz, kaptam csereautót, egy dízelt, bár, azért vettem villanyautót, hogy ne kelljen “tankolni”!)

Eszi az olajat a tízéves használt autó, ki a hibás? 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Levélíró!

Konkrét határidőt nem határoz meg jogszabály. A kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Javasoljuk, hogy legyen türelmes, mert egyfelől nincs igazán konkrét számon kérhető határidő, másfelől bármilyen jogi eljárás még hosszabb időt fog igénybe venni. Ha végül extrán elhúzódik a javítás, biztosan hajlani fog rá a kereskedés, hogy valamilyen alternatív megoldással kompenzációt adjon (kedvezményes abroncs, szerviz, kiegészítő etc.).

Üdvözlettel:
D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Eszi az olajat a 10 éves használt autó, lehet perelni?

Olvasónk kérdez

Tisztelt DAS Jogszerviz,

3 hónappal ezelőtt vásároltam egy 10 éves, 1.6 THP hírhedt prince motorral felszerelt, igazoltan 66 ezer kilométert futott gépjárművet. A kezdeti olajcserét követően hamar kiderült, hogy az autó jelentős olajfogyasztással bír.

Ha minden igaz, akkor a szervizkönyvben a gyári olajfogyasztás 8 deci, 1000 km-re vetítve. Egyelőre nem készült hivatalos jegyzőkönyv a fogyasztás mértékéről, de saját méréseim alapján, nagyjából 600 km alatt csökken az olajszint a nívópálca maximumáról a minimum értékre, ami legkedvezőbb esetben is 8 deci olajat jelenthet.

Felvettem a kapcsolatot az előző tulajdonossal, írott jegyzőkönyvet vettünk fel az általam leírtak alapján. A megfelelő jogi ismeretek hiányában sajnos nem tudom, pontosan milyen lépéseket kell megtegyek, hogy egyértelmű álláspontra tudjunk jutni az ügyben. Elegendő egy jegyzőkönyv a fogyasztásról, vagy műszaki szakértőre van szükség, hogy megállapítható legyen a hiba keletkezésének időpontja?

Válaszát előre is köszönöm

Eszi az olajat a tízéves használt autó, ki a hibás? 2

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

Az ügyben elsők között azt kell tisztázni, hogy egyáltalán ebben az esetben az olajfogyasztás mértéke műszaki hibának tekinthető-e vagy ennek a motortípusnak ez a tulajdonsága?

Ha ez hiba, akkor fennállt-e az adásvétel pillanatában? Ha a fentiek közül bármelyikre “nem” a válasz, akkor Ön nem érvényesíthet kellékszavatossági jogot.

Ha a jelenség hiba és egyben fennállt már az adásvételkor, akkor kérdés, hogy a hiba kijavítható-e gazdaságosan? Ha igen, akkor ezt a költséget érvényesítheti. Ha nem, akkor kérhet árleszállítást vagy esetleg kártérítést (üzemeltetés során fellépő többletköltségek).

Mindenesetre egy 10 éves autóról van szó, amit nyomatékosan figyelembe kell venni az ügyben.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Jó választás egy dízel Volvo SUV?

Olvasónk kérdez

Kedves András!Segítségedet szeretném kérni Volvo XC60 témában. Mélygarázsunkban parkol egy ~2012-es R dizájnos XC60 D3, aminek eladását tervezi a gazdája. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire megbízható ez a fajta motor, vannak-e típushibái, illetve mi az, amire mindenféleképpen oda kell figyelni nagy általánosságban ennél az autónál.

Válaszodat előre is köszönöm.

Szakértőnk válaszol

Kedves Olvasó!Ha 2012-es, akkor abban még az öthengeres dízelmotor lehet. A motornak gyakorlatilag nincs érdemi strukturális baja, blokkrepedés, csapágybajok, hengerfej-vetemedés sem jellemző rá. Egy tartós és jó alapkonstrukció. A dízel autókkal adódó EGR és részecskeszűrő-problémák, illetve üzemanyag-ellátási gondok érinthetik 9 évesen, a nagynyomású szivattyú felújítása, az injektorok cseréje-felújítása, de tudtommal a Bosch szállította a gázolajellátást, amihez van javítóipar itthon. Ha 4×4-es, akkor az összkerékhajtásban a szöghajtás lehet gond, ami elfordítja a keresztben álló motor nyomatékát a hosszában álló kardánhoz, de ebből jó a bontott is, ha elromlana. Mindenesetre vagy erős gázzal elrajtolva (csak meleg motorral), vagy egy huplira, partoldalra felállva, az egyik hátsó kereket a levegőbe emelve a Téged az autónézésre elkísérő társaddal ellenőrizzétek, hogy megy-e hátra hajtás.Az XC60-ban lévő öthengeres dízelmotor miatt érdekes lehet számodra a V60-ról készített videós használtautó-bemutatónk:

A V60 és az XC60 technikája nagyrészt egyforma, mindkettő a kortárs Ford Mondeóval rokon padlólemezre épül. Az utastér elég gyorsan elhasználódik, de a kárpitozás, az ülésborítás bajai miatt nem fordítanék hátat egy szép állapotban megőrzött XC60-nak.Üdvözlettel, Szörényi András