Az autótörténelem egyik leginkább szomorúbb története, ami az egyik leginkább vágyott autó körül íródott. A DeLorean DMC-12-ért egyként tudunk rajongani, az autó zseniális, ritka és nagyon drága, mivel alig 3000 darab készült el. John DeLorean, az amerikai autógyártás egyik ikonja fantasztikus autót álmodott, és majdnem sikerült is úgy megvalósítania, ahogy szerette volna.

Persze nem minden alakult jól. Megalomániája vitte sírba álmát és vetett véget elképesztő karrierjének, ami alatt megreformálta az autóipart, sportautót adott a kevésbé tehetős ügyfelek elé a Pontiacnál, majd kilépve a gyáróriásból, legendás autót alkotott. Miközben kihasznált és átvert mindenkit, akit csak tudott, John DeLorean több száz olyan embernek adott munkát és reményt, akik napról napra éltek. Az észak-írországi gyártósor nagy fejlődést ígért a Belfast mellett élőknek, de 1981-től csak 1982 végéig tudott nekik munkát biztosítani.

Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 1
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 2

Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora

Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 11
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 12
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 13
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 14
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 15
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 16
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 17
Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 18
Fotó megosztása:

John DeLorean drogcsempészetbe keveredett, börtönbe került, sikkasztás miatt is elítélték. Autógyárát elvesztette, a DeLorean gyártósort egyik napról a másikra bezárták. De nem tűnt el nyomtalanul. Befektetők azóta igyekeznek életben tartani és feltámasztani a legendás autógyárat több-kevesebb sikerrel. A hiedelem, miszerint több ezer autóhoz elég alkatrész ragadt bent, viszont nem csak szóbeszéd. A Petersen autómúzeum megmutatta, mi a helyzet most a DeLorean Motor Carsnál. Mert a vállalatot kicsit más néven, de életben tartják, és csak ámulunk azon, ami Texasban történik.

Egy 40 000 négyzetláb területű (3700 négyzetméteres) csarnokban zajlik az élet. Jelenleg szervizeléssel, felújítással, karbantartással foglalkoznak, és ellátják a világot eredeti DeLorean alkatrészekkel. Stephen Wynne kísér minket végig a videóban, a DeLorean Motor Cars jelenlegi vezérigazgatója pedig legalább olyan gyermeki vigyorral sétál a csarnokban, mint ahogy mi tennénk.

Az eredeti belfasti gyártósorról átszállított polcok között kalauzol minket végig. A létesítményben szinte minden megtalálható, ami szükséges egy DeLorean felújításához, életben tartásához. 2850 darab alkatrész kell egy DeLorean összeszereléséhez és a 80%-a a polcokon van, a maradékot igyekeznek legyártani. Mert a DeLorean Motor Cars arra készül, hogy újabb autókat szereljen össze.

Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 19

Ezer darab ajtó van raktáron, legalább ennyi karosszériaelem, beltéri alkatrészek, ülések, kárpitok, kábelkötegek, motorok. Minden az eredeti gyártósorról érkezett, az eredeti ládákban, ez a hely maga az élő történelem. 40 éves alkatrészek, szerszámok, eszközök várják a felélesztést, aminek egyetlen akadálya van jelenleg, az amerikai jogalkotás. Még nem sikerült megállapodni az állammal a kis szériás autók gyártásáról, így még várnak, de már minden készen áll.

Valódi mennyország a DeLorean leendő gyártósora 20

A gyárban használt eredeti forgóállvány is bevetésre vár. Ha megvannak az engedélyek, a létesítmény felét rövid idő alatt át tudják alakítani összeszerelő üzemmé. Három sort terveznek, egyet a karosszéria, egyet az alváz összeszereléséhez, egyet pedig a házasításhoz és a karosszériaelemek felszerelésére. Elképesztő mennyiségű alkatrészt halmoztak fel, minden csak azt várja, hogy valaki a világ egyik pontján rendeljen egy eredeti fejtámlát, vagy műszercsoportot. De a legszebb pillanat majd az lesz, amikor a sorban javításra álló autók mellett a vadonatúj DeLoreanek várnak majd gazdára.