Ezúttal is a szerkesztőségnek küldött olvasói leveleinkből válogattunk, autóvásárlással kapcsolatban több érdekes kérdés is felmerült, amelyekre a Vezess szakértői válaszolnak.

Egymilliós franciát első autónak?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Első autóvásárlás előtt állok. Az autóra 1,1 millió forintot szánok. Párom révén sikerült megismerkednem a francia autókkal és annyira pozitívan csalódtam, hogy én is azt szeretnék. Ahogy nézegettem és olvasgattam a Vezess.hu-véleményeket, teszteket, a Renault Megane III típuson akadt meg a szemem. Megmondom őszintén, a Megane II se rossz. (Az Alfa Romeo 159 esetén félek kicsit a hibáktól.)

Ön szerint van bármi esélyem ennyi pénzért normál állapotú, 2008-as Megane III-ast találnom, vagy maradjak a korábbi generációnál?

Szeretnék minél fiatalabb autót venni, benzinest, és 100-120 LE közötti teljesítményre lenne szükségem. Ha esetleg tudna konkrét autót is ajánlani ennyi pénzért, az hatalmas öröm lenne számomra.

Segítségét előre is köszönöm

Szakértőnk válaszol

Kedves Balázs!

1 millió forint körül nemigen fog találni Megane III-as benzinest jó állapotban. Megane II-ből érdemes a facelift (2005) utáni verziókat keresni.

Szeretném elkergetni az illúziókat: a Renault benzines motorjai valóban eltalált konstrukciók, de mint minden autónak, a Megane-nak is megvannak a tipikus hibái, valamint kb. 15 éves autóról beszélünk, amivel számtalan jó és rossz dolog történt hosszú élete során. Jellemzők az elektromos meghibásodások, a gyújtótrafó hibák, a BSI- (központi vezérlőegység) hibák, központi zár és ablakemelő hibák stb…

Romantikus álom mindössze, hogy vásárol egy 15 éves autót 1 millió forintért a piac aljáról és az sok évig megbízhatóan teljesít majd. Első körben vásárlás után rendbe kell tenni, majd folyamatosan javítani/javíttatni a hibáit. Meg lehet tenni, hogy 1-2 évig csak gurulunk vele (amennyiben az autó is úgy gondolja), de ezután valószínűleg széthullik alattunk. Sok tulajdonos ezután kiabálja tele a netet, hogy milyen sz@r konstrukció az adott típus…

Használt franciát első autónak egymillióért? 3

Miután nem vagyok kereskedő, konkrét autót nem tudok Önnek ajánlani, de a kiválasztott kocsi átvizsgálásában szívesen segítek.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Ha te is kérdeznél Tibortól autóvásárlás kapcsán, kattints ide és írj neki!

Olcsó autó magas sofőrnek

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor!

Egy olcsón fenntartható, megbízható benzinmotoros autót keresek, amely kompatibilis 195 cm-es testmagasságommal. Kb. 1 500 000 Ft lenne a keret magára az autóra (nem merev határ, de azért a 2 millát nem nyaldosnám).

Kutatásaim eddig a Ford Fusiont és a Citroen Xsara Picassót juttatták látókörömbe, mint ezen kritériumoknak megfelelni tűnő, praktikus járgányokat, amiknek nem csak az alsó árszegmenséből válogathatok.
Milyen típus kerülhet még szóba rajtuk kívül?

Köszönettel: Máté

Használt franciát első autónak egymillióért? 4

Szakértőnk válaszol

Kedves Máté!

A Citroen Xsara Piccassóról sok minden eszembe jut, de a megbízhatóság nincs köztük, a Ford Fusion pedig egy kissé magasabb Fiesta, ezért önnek hónaljban szűkös lenne. 1,5 millió forintért tizenéves autót fog kapni, ahol nem a választott típus a legfontosabb, hanem a kiválasztott autó addigi használata, szervizelése, és a ráfordított gondoskodás.

Ezeket az erényeket semmilyen lekérdezésből vagy szervizkönyvből nem tudja kideríteni. Ennyi idős korban a kocsi bármilyen állapotban lehet, ezért kiemelt fontosságú, hogy nézesse át szakemberrel vásárlás előtt.

Véleményem szerint – ha már Ford, akkor – egy C-Maxban sokkal jobban elférne, vagy például megbízhatóság szempontjából egy nem szétrohadt Toyota Corolla Verso is alkalmas lehet a feladatra.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Családi kombit 2,5 millióért

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor!

Családi kombi vásárlása előtt állunk. Az évi futásteljesítmény körülbelül 10-15 000 km, a keretösszeg 2-2,5 M Ft, erre a célra keresném a megfelelő autót. Főleg benzinesben gondolkozunk, de a dízel is szóba jöhet. A kinézett típusok Ford Focus MK II-MK III, Mondeo MK IV, esetleg Kia Ceed. Ebben kérném a segítségét, az alábbiak közül melyik autót és milyen motorral érdemes választani erre a futásteljesítményre.
Üdv: Dávid

Szakértőnk válaszol

Kedves Dávid!

Az Ön által felsorolt típusok közül bármelyik alkalmas lehet a feladatra. A Fordnál hatalmas technikai változások nem történtek a Focus II-III között, ezért inkább kényelem, design, ár szempontjából érdemes átgondolni, melyiket választják. Ha sokat városoznak, akkor benzinest válasszanak, amennyiben azonban vidéki utak is vannak, akár a dízel is jó választás lehet. A Mondeo szintén jó vétel lehet, de ekkora karosszériában kissé gyenge és iszákos a benzinmotor. Közöttük méretigény szerint döntenék.

A Kia Cee’d ugyanaz az autó technikailag, mint a Hyundai I30, ezért bármelyiket választhatják. 2 millió forint környékén 2010 körüli koreaiak kerülnek képbe, amik bár rendkívül megbízhatóak, dögunalom autók. Ilyen összegért én sokkal előbb ülnék bele egy Focusba, mint egy Kia/Hyundaiba.

10 éves autókról beszélünk. Sok minden történik egy kocsi életében ennyi idő alatt. Bármelyiket választják, érdemes átvizsgáltatni szakemberrel vásárlás előtt.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Ha te is kérdeznél Tibortól autóvásárlás kapcsán, kattints ide és írj neki!