1948-ban az ausztriai Gmündben kezdődött meg a Porsche első szériagyártású autójának összeszerelése, de a 356-os nagyjából 50 darab után már átköltözött Zuffenhausenbe, ahol a mai napig készülnek a 911-esek. Sokan azt hiszik, hogy a 356-os nem más, mint egy alaposan átöltöztetett Volkswagen Bogár, de a hasonló felépítésen kívül nem sok köti össze ezt a két autót.

Léghűtéses, négyhengeres boxermotorja is egészen más, ami az ilyen későbbi változatokra különösen igaz, mint ez az 1962-es 356B. Az 1,6-os motor itt már 60 lóerőt tud, ami ma egészen mókásan kevésnek hangzik. A 356-os viszont lehetetlenül kicsi és könnyű, úgy 900 kg.

Karmann karosszériája alatt tipegnek a vékonyka kerekei, ami mögött mind a négy helyen dobfék lassítja és torziós futóműve van. A féket ugyan határozottan kell taposni a megálláshoz, de az egészen hihetetlen, hogy közel 60 évesen is mennyire jó autó a 356-os Porsche. Különösen akkor, ha a Vehicle Experts gondozza a gépet.

A 356 még 60 évesen is igazi Porsche 2

Amikor már a komfortzónájában forog a boxer és kedvesen dörmög a hátunk mögött, akkor a 356-os hirtelen egy teljesen másik autó lesz. Fogja az utat, kanyarodik, gyorsít, ahogyan kell. Hat évtizede egészen mást jelentett a sebesség, de a 356-os Porschéval 100 km/óra felett is van élet. Méghozzá nagyon jó élet.

Beülni az epedás, frivol piros bőrbe húzott ülésekbe önmagában is nagyszerű élmény. De megérezni, hogy mikor érkezik meg a pontos kormányzás, látni, ahogyan a fordulatszámmérő tűje táncol, az felejthetetlen. Röviden és megilletődötten ilyen: