Új autómárkát befuttatni vagy egy meglévőt átpozicionálni nagyon nehéz feladat, többnyire kudarcba fulladnak a próbálkozások a meglévő márkák szorításában. Az utóbbi két évtized egyik sikere azonban a Dacia újraélesztése, ami 6,5 millió eladott autóval szabad szemmel jól látható hasznot termelt a Renault-nak 2004 után, amikor az első Logannal elindult, majd a Sanderóval és a Dusterrel szárnyra kapott a márka.

Saját pénzből veszik, nem céges autóként

Magyarországról nézve ez nem látszik, de Európában 2008 óta 2,1 millió Sandero talált gazdára, 65 százalékuk a crossovernek maszkírozott Stepway. Európában a magánvásárlók 2017 óta Dacia Sanderóból vásárolták a legtöbbet.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 1

Ennek a típusnak mutatkozott be most az új nemzedéke a Logannal együtt. A sajtóembargó immár lejárt és megoszthatom a Vezess drága olvasóival, mi derült ki eddig ezekről az autóról. Sajnos a kórságválság miatt nem tudtunk elutazni és beleülni a statikus bemutatón, cserébe gyári szakembereket telefonon faggattam erről az érdekes autóról.

Mert a 2008-as elsőt és a 2012-es másodikat követő generáció nem takarékos leporolás eredménye, hanem alapjaiban új autó. A konszern vadonatúj kisautós padlólemezére épül, a CMF-B a Nissan Juke, a Clio V és az új Captur közös modulkészlete.

Új technika, igényesebb megoldások

Mindenét újratervezték és a Dusterrel is csak a klímapanel és a kormánykerék azonos. A Dacia Sandero hossza 36 milliméterrel 4088 mm-re nő, a hátsó túlnyúlás viszont csökken. A szélesség mostantól 1848, a magasság 1499 mm, a Stepway-é 1535 mm. A tetőív elöl 10, hátul 20 mm-rel alacsonyabb a kifutó autóénál, amivel javul a Sanderók eddig nem túl fényes légellenállása.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 115

Ugyanarra a technikára épül, mint az új Nissan Juke és a Renault Clio V vagy a Captur, a konszern CMF-B padlólemezére. Új a gazdagon felszerelt Sanderókban a nagyon praktikus, automatikus ajtónyitás és zárás a Dusterből

Idővel a többi Dacián is visszaköszön az Y alakú menetfény, ami a Sanderón debütál. A halogén fényszórókat LED-es lámpák váltják le, alapáron. Szériafelszerelés lesz a tetőkorlátból kifordítható kereszttartó, amit nem lehet lelopni az autóról, fent felejtve nem növeli a szélzajt és a légellenállást, mégis mindig kéznél van, ha kell. Terhelhetősége nagyon jó, 80 kg.

A csomagtartó 320 helyett 328 (310+18) literes, a Logané 528 liter. A gyár szerint az utastér is tágasabb, de még nem ültünk az új Dacia Sanderóban és Loganban, hogy ezt az ígéretet ellenőrizhessük. Elvileg 42 mm-rel tágasabb a hátsó lábtér és rakodóhelyből is több van. 18,5 helyett 21 liternyi térbe rámolhatunk, amiből 1,4 liter van elöl a középső kartámasz alatt.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 116

320 helyett 328 (310+18) literes az új Sanderók csomagtere, a Logané 528 liter. Síalagút továbbra sincs, a csomagtérnyitás a legtöbb felszereltséggel mikrokapcsolósra vált, ideje is volt

Nagyobb nyomtáv, maradt a hasmagasság

Bár a hasmagasság az elhangzott nyilatkozatok szerint változatlan, de 133 mm-ről volt szó, míg a mostanié 132 mm a műszaki adatlap szerint. Ez nagyjából mindegy is, a lényeg a nyomtáv oldalanként 15-15 milliméteres növekedése, az 1533 milliméteres terpesz jót tesz az autó kiállásának és stabilitásának is.

Adatok híján azt egyelőre nem tudom, hogy a fordulóköre nőtt-e tőle. A Stepway hasmagassága – részben az eltérő gumik miatt – 174 milliméter, ez a plusz 4,1 centi jól jöhet parkoláskor és földúton is.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 117
Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 118

Az új generáció igényesebb autó elődjénél. Ez olyan apróságból is látszik, mint a felbillenő helyett jól megragadható kilincs, az alapverziókat kivéve mikrokapcsolós csomagtérnyitás, a tengelyirányban is állítható volán vagy a szélvédő feletti helyéről a tetőlemez hátuljára áttett tetőantenna.

Eddig is jobban nézett volna ki így, de a hosszabb kábelek miatt nem áldoztak rá, most viszont a biztonsági övek visszajelzőjét sikerült úgy megoldani a műszerfalon, hogy az ezen megspórolt pénzzel csinosabb pozíciót vehetett fel az antenna.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 119

Esztétikusabb az előre szereltnél a hosszabb kábelt igénylő, hátsó antenna. Nagy ötlet a tetőkorlátból kihajtható keresztrúd a tetőcsomagtartóhoz, ami bármikor kéznél lesz

Végre van függönylégzsák

Ez jó példa arra a rendkívül komplex termékfejlesztési és gyártástervezési működésre, amivel a Daciák ára más új autókhoz képest alacsonyan tartható és talán arra is válasz, más cégeknek miért nem sikerült még mindig érdemben reagálniuk a Dacia sikerére. Az autó részletmegoldásairól lásd interjúnkat Michel Bensoussan úrral, a Dacia programigazgatójával.

Nagy tankkal a támadások ellen

Telefonon készítettem interjút a Dacia-programot igazgató Michel Bensoussan úrral. A rendkívül felkészült szakembert az autó részletmegoldásairól kérdeztem.

Számíthatunk később az 1,6-os szívómotorra a Sanderóban, de hibridrendszer nélkül?

Európán kívül megmarad az 1,6 literes motor a kétpedálos, CVT-váltós verziókban, de az EU-országok piacaira nem láttuk indokoltnak felkészíteni a motort az Euro 6D emissziós norma legszigorúbb lépcsőire.

Szokatlan egy új kisautóban az 50 literes tank, a Capturé 46, a Clióé 42 literes. Miért nem lépték meg a súlycsökkentésnek ezt a módját?

Kezdettől fogva az összes piacot le kívántuk fedni ezzel az autóval és az Európán kívüli országokban fontos a nagyobb üzemanyagtartály. Például Afrika déli részén vagy Brazíliában biztonsági kérdés is a hatótáv és hogy az ügyfél az autójában maradhasson. Ezért őriztük meg az első generáció tankméretét.

Várható az emblémán túli megkülönböztetés a Dacia és Renault néven árult Sanderók külsejében?

Már a munka legelején, tehát 2014-ben eldöntöttük, hogy fontos a Renault- és a Dacia-verziók határozottabb megkülönböztetése. A Renault-modellváltozat teljes orr-része önálló lesz, eltérő a hűtőrács, az első és a hátsó lökhárító, az ajtók külső borítása és a csomagtérajtó is. Elöl és hátul is mások lesznek a lámpáik. Amit a vevő nem lát, az egyforma. Úgy is mondhatom, hogy a back office teljesen azonos.

Megértem, ha erről nem beszélhet, de azonos műszaki alapokkal és az elődnél jobb minőségérzettel hogyan lehet jóval olcsóbban gyártani a Sanderót a Cliónál?

A CMF-B technika közös fejlesztés volt, kialakításába a Sandero jelentős darabszámai miatt nekünk is beleszólásunk volt. Például a motor, a tűzfal és a pedálok helyzete fix a testvérmodellekben, viszont sok részlet más. A Clio kis alsó segédkerettel és külön crashboxszal valósult meg (az ütközési energiát felemésztő megoldás, aminek hatása van az autó helyreállítási költségeire is. A szerk.). A Sandero első futóművénél inkább teljes segédvázat alkalmaztunk az energiaelnyelésre. A kipufogó rövidebb a Sanderóban és az oldallemezek gyártásához nincs szükség melegen sajtolt acélra, mint a Cliónál, ami megtakarítást jelent. A Clio pedálboxa másképp kapcsolódik a tűzfalhoz, ami zaj- és rezgésszigetelési szempontból kedvezőbb, de mi az egyszerűbb rögzítéssel is sokat tudtunk javítani a Sandero zajkomfortján az elődhöz képest. Mindig az a kérdés, hogy az adott ügyfélkörnek mi számít és mi az, ami hidegen hagyja őket. Mi nagyon jól felmérjük ügyfeleink igényeit, akik elérhető, megbízható, robusztus és egyszerűen használható autót várnak.

Mifelénk nem ritka a Loganok túlterhelése. Milyen különbségek vannak a Logan és a Sandero futóműhangolásában?

Egyáltalán nincs köztük eltérés, csak a Sandero Stepway és a Sandero között van pár differencia. Autóink tesztelésekor a megengedett maximális terheléshez mindig hozzáadunk még 50 kilogrammot, ami nagyon jelentős többletteher. Ezt a tartalékot nemcsak a Logan, de a Sanderók is megkapják. Kiemelném a motor alsó védelmét, amihez nálunk nem kell rossz út csomagot rendelni, az összes autón alapfelszerelés. Az új Sanderót kezdettől fogva rossz utak tartós elviselésére terveztük, ezért nincs már hozzá 17-es keréktárcsa peres gumiabroncsokkal. 15 vagy 16 col a két kerékméret.

Bensoussan úr, köszönjük a beszélgetést!

Vannak tételek, amik eddig hiányoztak a Sanderóból és végre belekerültek. Ilyen a visszagurulás-gátlás, segítve az elindulást emelkedőkön vagy a tolatást lejtőn, az elektromos rögzítőfék és a tolótető. Eddig nem volt függönylégzsák sem, de az eddigi négy helyett alapáron hat légzsák védi az utasokat. Az új technika az autó elektronikus rendszerét is jelenti, így az új Logan és a következő Sandero is képes jelezni a veszélyt, majd automatikus vészfékezésre a 7-170 km/órás sebességtartományban, ha zuhan a követési távolság.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 120
Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 121

Nem marad ki belőlük az automatikus segélyhívás, ami kötelezővé válik az Európai Unió országaiban. Az ultrahangos holttérfigyelés a parkolássegítő érzékelőivel működhet, 30 és 140 között aktív. A parkolásban a kormányállástól függő íveket mutató tolatókamera is segíthet.

Autógázzal lehet spórolni

Erősen átalakul a Sandero és a Logan motorkínálata. Dízelmotor nincs, mert ebben a méretkategóriában sosem volt kiugró a részesedésük és az a kevés is évről évre csökken. Az SCe 65, a 999 köbcentis és 65 lóerős szívó benzines a Stepway-hez nem rendelhető. A váltó itt ötfokozatú.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 122

Csak a klímaszabályozás kezelőfelülete és a kormánykerék azonos a Dusterrel. Telefontartó várja az okostelefont, amely az ingyenes Media Control alkalmazással integrálható az autóba és ehhez csak két hangszóró jár. A drágább Media Display rendszerrel dukál a 8,0″ képátlójú, enyhén a vezető felé forduló érintőképernyő, négy hangszóróval. A Media Nav navigációval és még két hangszóróval egészül ki

A sorhármas motor turbófeltöltéssel 90 lóerős, a TCe 90 a hatfokozatú kézi helyett fokozatmentes, CVT automatát is kaphat. A Loganból és a Sanderóból is lesz benzin-LPG kettős üzemű modell. Autógázzal a legtöbb autóban valamivel kisebb a motor teljesítménye, mint benzinnel használva, a Dacia viszont elébe ment a kérdésnek és itt ez a motor 100 lóerős, tehát erősebb a csak benzinnel működőnél.

Autógázt tankolva nemcsak a széndioxid-kibocsátás alacsonyabb mintegy 15 százalékkal, mint benzinnel járva. A literenként 207-220, autópályán 260 forintos üzemanyaggal sokkal olcsóbban lehet autózni, mint 95-össel.

Ez annak ellenére igaz, hogy LPG-ből legfeljebb 15 százalékkal többet fogyaszthat egy motor, de ez sokszor csak 10 százalék. A gyári LPG-beépítéssel a benzin-gáz kettős üzemű modell megőrizte a csomagtér-kapacitását és takarékosan vezetve a két üzemanyaggal az autó teljes hatótávja 1300 km feletti. A benzintank 50 literes, az LPG-tartály szintén, amibe a biztonsági tartalék miatt 40 liter autógázt szabad tankolni.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 123

Csak a sima Sanderóhoz választható szívómotor, a 999 köbcentis és 65 lóerős benzines. Ennek ötfokozatú a váltója, a 90 lóerős turbósé hat, ami fokozatmentes automatikusra cserélhető. A legolcsóbban a gyári autógáz-benzin kettős üzemű, 100 lóerős modellek futnak LPG-vel járva. Az 50 liternyi benzinnel és a 40 liternyi autógázzal 1300 km lehet a hatótávjuk

2021: új Sandero, új Logan és elektromos Dacia

Magyarországon 2021 második negyedévében kezdődhet az új Logan és a kétféle Sandero értékesítése. A romániai Mioveniben (amit Pitestiként ismernek legtöbben) a Stepway és a Logan készül, a marokkói Tangerből sima és Stepway Sanderók gördülnek ki. A szintén marokkói Casablancában lévő üzem mindhárom testvérmodellt gyártja, a Logant, a Sanderót és az Európában eladott Sanderók két harmadát adó Stepwayt.

Ebben az időben, 2021 tavaszára a Spring révén a Daciának is lesz elektromos autója az európai szén-dioxid-kibocsátási határértékek betartása miatt. Ezzel talán megszűnik az a kellemetlen gyakorlat, hogy Magyarországon időnként rendelhetetlenné válik például a Lodgy vagy a Duster az 1,33 TCe benzinessel, mert hozni kell az országra kiszámolt CO2-átlagot.

Egy igazán olcsó autó tart Magyarországra 124

2021 tavaszán várható az új Logan és a Sanderók magyarországi bevezetése. A Logan hossza 4396, szélessége 1848, magassága 1501 mm, a csomagtartó 528 literes

Egyelőre semmilyen hibrid nincs az új Sanderóból, pedig a polcon ott a Clióból átvehető E-Tech teljes hibrid hajtásrendszer. A Dacia azonban kivárja, hogy náluk is van-e hajlandóság az ügyfélkörben ennek megfizetésére. Mert legyen az színváltós hangulatvilágítás vagy vezetőtámogató elektronika, ami a vevőknek nélkülözhető, de bekerül egy kocsiba, az megdrágítja az autót.

Hogy tetszik az új Dacia Logan, a Sandero és a Sandero Stepway?
átlag
7.94
szavazat
1994
Hogy tetszik az új Dacia Logan, a Sandero és a Sandero Stepway?