Néha eszembe jut, hogy átnézzem a hazai egyedi rendszámokat gyűjtő közösségi oldalt, mert mindig meglep, mennyire kreatív is a magyar autóhasználó rendszámok terén. Vannak igazán frappáns egyedi és egyéni rendszámok, de most rábukkantam néhány olyanra, amely Magyarországon gyakorlatilag nem létezhetne – mindjárt azt is eláruljuk, hogy miért –, de úgy tűnik, ha van elég pénzed, akkor ez nem számít.

Itt van néhány példa

Ilyen magyar rendszámmal átverhető a traffipax? 1

Ilyen magyar rendszámmal átverhető a traffipax? 2

Ilyen magyar rendszámmal átverhető a traffipax? 3

Ilyen magyar rendszámmal átverhető a traffipax? 4

Miért is furcsa ez?

Azért, mert a normál rendszámkiosztásból az O és a Q betű egyaránt kimaradt…

“Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 (nulla) karakterekkel” – mondta 2016 nyarán a Vezess kérdésre az akkor még létező illetékes hatóság, a KEKKH.

…de amennyiben van pénzed rá, hogy ízlés szerint rakj össze magadnak egy rendszám-kombinációt, akkor nem számít, hogy akár a traffipax sem tudja azonosítani az autód hatósági jelzését. Mert feltételezhetjük, hogy az előre telepített és automata traffipaxokat zavarja össze az O és Q betű, amely egy gép számára valóban könnyedén összetéveszthető a nullával. És egy messziről jól látható összeget mernék rá rakni, hogy a fent látható képeken lévő autók tulajdonosai ezzel tisztában vannak, tehát nem véletlenül választották ezen rendszámokat. 

Van olyan ismerősünk, aki hasonlóan “trükkös” rendszámot vásárolt néhány éve, és míg előtte rendszeresen támogatta az államot kisebb-nagyobb gyorshajtási bírságok befizetésével, az új rendszám óta nem kapott csekket.

Nyilván az a néhány tucat autós, akinek ilyen rendszáma van, nem okoz hatalmas bevételkiesést az államnak, amelyet a gyorshajtókon szakít, nem úgy, mintha több ezer autó járna O-val vagy Q-val kezdődő rendszámmal.

Mennyi pénzt termelnek a traffipaxok?

Sokat, nagyon sokat!

Rekordot döntöttek a traffipaxok tavaly: összesen 687 501 alkalommal rögzítettek gyorshajtást a VÉDA-rendszer készülékei 2019-ben – közölte az ORFK a Vezess kérdésére. Ez az év minden egyes napjára 1883 darab bírságot jelent. Soha nem volt még példa ilyen mennyiségű büntetés kipostázására egy esztendőben, tavaly 64 359 sebességtúllépéssel többet rögzítettek a rendőrség kamerái, mint az akkor szintén rekordot döntő 2018-ban.

Ebből következően minden korábbinál magasabb lett az egy év alatt kiszabott bírságösszeg is, 23,6 milliárd forint értékben kaptak büntetést a gyorshajtók tavaly.

Mennyibe kerül egy egyedi vagy egyéni rendszám itthon?

Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású is lehet. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.

Korábbi árak:

2003. március 16-tól az egyedi rendszámok (4+2, ill. 5+1) ára 265.000 Ft, az egyéni rendszámok (3+3) ára 63.000 Ft
2001. szeptember 8-tól az egyedi rendszámok (4+2, ill. 5+1) ára 250.000 Ft, az egyéni rendszámok (3+3) ára 60.000 Ft.
2001. május 6-án a 3 betű 3 szám rendszám ára 82.750 Ft volt, a 4+2, illetve az 5+1 kombinációk ára 159.850 Ft volt.

Neked van egyedi vagy egyéni rendszámod?
Van, de nem ilyen átverős
7% (206)
Van, és pont ilyen átverős
9% (266)
Nincs
84% (2506)