Eleged van a tömegközlekedésből? Vagy csak elmúltál 17, és már régóta be vagy sózva, hogy végre ne csak a kert végében vezethesd a családi autót, hanem igazi forgalomban is, saját jogsival? Van egy rossz hírünk, egy darabig még biztos nem lesz jogsid. De meddig és mivel foglald el magad, míg végre levizsgázhatsz? 

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 1
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 2

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 9
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 10
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 11
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 12
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 13
Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 14
Fotó megosztása:

Miért nem lehet jogosítványod?

Mert a kormány által kihirdetett és március 28. óta érvényes kijárási korlátozással többek mellett leállt a magyar autóvezető-képzés is. A koronavírus terjedésének megelőzése, lassítása, az emberi egészség védelme érdekében, a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 2020. március 19-től visszavonásig felfüggesztette a járművezetők vizsgáit – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya által a Vezessnek küldött tájékoztatásban.

A kijárási korlátozás persze rengeteg kivételt sorol fel, hogy hova lehet mégis elmenni otthonról. Vannak jobban és kevésbé érthető kivételek, utóbbi kategóriába tartozik a fodrász és a műkörmös felkeresése. Elképzelésem sincs, hogy például egy hajvágásnál hogyan lehet tartani az ajánlott, minimális másfél méteres távolságot, hacsak nem a Gibbon és társa hajszalonban rakatja rendbe valaki a karanténban összeborzolódott frizuráját.

Bár tételesen nem tiltja a rendelet az autóvezető-képzést és a vizsgáztatást, de mivel az oktatók, vizsgabiztosok átlagéletkora elég magas, és az autóban egy légtérben kéne utazniuk a tanulókkal, így érthető, hogy nem vállalja senki ezt a kockázatot. Igaz, hiába is tennék, hiszen nincs hatósági ellenőrzés és hivatalos vizsga sem.

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 15

A tantermi oktatás is szünetel, de van, ami otthon is megtanulható

A veszélyhelyzet elmúltáig egy dolgot tehetsz – mivel a tantermi oktatások is szünetelnek – vadul nekiállsz az elméleti résznek és a neten is elvégezhető tanfolyamon megtanulsz mindent, amit csak lehet. Készülj fel rá, hogy ha újra beindul a vizsgáztatás, oktatás, valószínűleg nem te leszel az egyetlen, akinek hirtelen sürgőssé válik a jogsi. A legtöbb, a tanulók elmaradása miatt jelenleg alig vegetáló autósiskola szintén azt tanácsolja, hogy a vizsgák újraindulásakor várhatóan jelentkező óriási torlódás elkerülése érdekében, aki teheti, végezze el az online elméleti képzést, és kérjen vizsgaelőjegyzést is, hogy minél rövidebb várakozási idővel kelljen majd számolnia.

Elveszhetnek az eddigi eredmények?

Ha valaki sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát tesz, – ezt hívja a köznyelv KRESZ-vizsgának – akkor a jogszabály szerint két éve van arra, hogy a gyakorlati vizsgákat is letudja. Ha ez valamiért nem jön össze, akkor elvész az addig elért eredménye és kezdheti elölről az egész folyamatot. De mi van, ha a koronavírus miatt leállt vizsgáztatás az oka annak, hogy valaki kicsúszik a rendelkezésre álló időből?

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 16

Állítólag már dolgoznak rajta, hogy ne évüljön el a már megszerzett elméleti vizsga

A vezess az ITM-től ezt is megtudta: Az intézkedés nyomán valóban előfordulhat, hogy egyes tanulók a képzés-vizsgáztatás területén jogszabályban rögzített határidőket nem tudják tartani, így akár a teljes képzés megismétlésére kényszerülhetnének. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tisztában van a problémával, előkészíti és megteszi a szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat annak érdekében, hogy önhibáján kívül senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe, senkit ne terheljen indokolatlan többletköltség és időráfordítás.

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 17

A befizetett vizsgadíjak sem vesznek el

A korábban befizetett vizsgadíjak sem vesznek el: a lemondott vizsgákat a veszélyhelyzet megszűnése után minden érintett díjmentesen pótolhatja. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) a felhalmozódó ügyhátralék mielőbbi ledolgozása érdekében a tervek szerint hivatali időn túli és hétvégi időpontokat is biztosít majd ügyfelei számára.

Emellett kiterjesztették a KRESZ-tanfolyam árát visszaigényelhetők körét is, így július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Mi van a lejárt jogosítvánnyal?

Egyelőre semmi. Nem, nem kell senkinek felkeresnie a háziorvost az egészségi alkalmassági vizsgálat elvégzése miatt, mostanában van nekik elég dolguk. Ha lejárt a jogsid, nyugodtan használd tovább, a rendőr nem fog miatta megbüntetni. Egészen a március végén kihirdetett veszélyhelyzet elmúltát követő 15 napon belül legalábbis biztosan nem. 

Nincs jogsid? Mostanában nem is lesz 18

Igen, ez a jogosítvány lejárt és mégis érvényes

A hivatalos álláspont így hangzik:  Tájékoztatjuk, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai – így a jogosítvány is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Kérjük, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel okmánya cseréjét a veszélyhelyzet megszűnését követően kezdeményezze. Magyarul, csak a vészhelyzet elmúltával – 15 napon belül – érdemes ez egészségügyi alkalmasságit és a jogsi pótlást elvégezni.