Összesen 126-szoros különbség van a szabálytalanul parkoló autósokra a legtöbb és a legkevesebb bírságot kiszabó budapesti kerületek között. A kerékbilincs használatában még látványosabb a különbség: akad olyan városrész, ahol mindössze egyetlen szűk utcában ezernél is több autót rögzítettek vascsapdával az aszfalthoz a szigorú helyi közteresek tavaly, miközben máshol az önkormányzat még csak nem is ismeri a kerékbilincset, egyszerűen nincs ilyen eszköz a birtokukban. Pedig lehetne, és éppen termelhetné a pénzt.

A Vezess kíváncsian megkereste a 23 fővárosi kerületet, és kikérte 2019-re vonatkozóan az autósokra kiszabott helyszíni bírságok és kerékbilincselések számát, valamint azoknak az utcáknak a helyi sorrendjét, amelyekben a közterület-felügyelőik a legtöbbször büntetnek. 19 önkormányzat válaszolt.

A legtöbbet bírságoló kerületek sorrendje

Gyorsan tegyük tisztába, hogy egyértelmű legyen: összeállításunk nem a fizetős parkolást negligálók múlt évi büntetéseiről szól, a bírságokat és a bilincseket a koronavírus-járvány alatt is természetesen száz százalékig betartandó KRESZ megszegőivel szemben alkalmazták, és változatlanul továbbra is alkalmazzák az önkormányzatok Budapesten, valamint országszerte. (Összeállításunk második része a nagyobb vidéki városok gyakorlatával jön.)

A teljes nevén szabálysértési helyszíni bírságot az autós jelenlétében (HB), vagy akár a távollétében (THB) is kiszabják az egyenruhások, jellemzően a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. Az általunk megkérdezett polgármesteri hivatalok elmondása szerint legnagyobbrészt a Megállni, és Várakozni tilos táblák megszegőivel szemben, valamint a járdán, a forgalomtól elzárt területen, avagy a mozgáskorlátozottak helyén parkolók esetén.

Nem teljesen egységes területenként a helyszíni bírság átlagos mértéke, bár túl nagy szórás nincs. Az önkormányzatok éves bevételeit átnézve találtunk olyan kerületet, ahol 10 200 forintra jött ki az átlag 2018-ban, majd ugyanott 14 300 forintra a következő esztendőben. Ugyanazokról a közteresekről beszélünk, és ugyanarról a kerületről. Nézzük meg ezek után a legtöbbet bírságoló budapesti  önkormányzatok toplistáját!

  Bírságszám, 2019 Terület
1. 7204 II. kerület
2. 4099 XI. kerület
3. 2557 VI. kerület
4. 2277 XIX. kerület
5. 2032 XII. kerület
6. 1903 XIII. kerület (2018)
7. 1728 III. kerület
8. 1452 IV. kerület
9. 934 IX. kerület
10. 728 X. kerület

Egyes kerületek nagyon komoly, éves szinten 40-60 millió forintos összeget bezsebelnek a szabályszegő autósoktól, amire a parkolási bevételeik ideiglenes befagyasztása, valamint a járműadójuk kormányzati lenyúlása miatt idén még inkább szükségük lehet. A koronavírus-járvány következtében szellősebb belvárosi utcákban manapság ugyan könnyebb leparkolni az autót, de a közlekedési szabályok megszegőire változatlanul lecsapnak a közteresek. Vétlen hiba volt, vagy szándékos szabályszegés, mindegy.

Figyelemre méltó részlete az egyenruhások munkájának és – úgy tűnik – a preferenciáiknak, hogy több kerületben változást hozott számukra a 2019-es év, amelyben az önkormányzati választások számos helyen polgármester-cserét is eredményeztek. Nem állíthatjuk, hogy a költséges politikai csatával összefüggésben áll a járművezetők megfegyelmezése – hiszen az új vezetőknek gyakorlatilag csak két hónap jutott, viszont az elődeiknek sok pénz kellett kampányra, előtte -, de feltűnő számunkra, hogy több helyütt nagyot ugrott a bírságszám a választási évre. A II. kerületben a tavalyelőtti 2018 darab helyszíni bírsággal szemben tavaly már 7204 csekket állítottak ki, a III. kerületben 777-tel szemben 1728-at, míg a IV. kerületben a 2018-as 513 bírság után 2019-ben már 1452-t szórtak szét a helyi közteresek.

Lista a legtöbbet bírságoló önkormányzatokról 1

Józsefváros kilóg a Vezessnek információkat szolgáltató 19 önkormányzat közül. A rendészeik ugyanis sem tavaly, sem az azt megelőző évben nem szabtak ki egyetlen darab helyszíni bírságot sem. „Minden esetben szabálysértési feljelentéssel éltünk. Ennek alapján a megállási és várakozási szabályok megsértése miatt 2019-ben 5910, míg 2018-ban 5223 darab feljelentést tettünk” – írták megkeresésünkre

A legtöbbet bilincselő kerületek sorrendje

Óriási különbségeket találtunk egyes önkormányzatoknál a bírságolás vs. bilincselés kérdésében is. Erzsébetvárosban (VII. kerület) például viszonylag kevés csekket raknak a szabálytalanul parkoló autók szélvédőire (571-et tavaly, amivel nincsenek benne a top 10-ben sem), ellenben ők nyerték tavaly a bilincselők képzeletbeli bajnokságát (6102 felszerelt vascsapda).

De mi a különbség a kettő alkalmazása között? “A kerékbilinccsel rögzítés nem büntetés, azt a közterület-felügyelő nem kiszabja, hanem alkalmazza azért, hogy a szabálysértés elkövetője ismertté váljon” – így fogalmazott szerkesztőségünknek a kőbányai önkormányzat (X. kerület) munkatársa. A kerületek válaszaiból  tulajdonképpen az rajzolódik ki, hogy a csúnyább szabályszegéseket büntetik a jármű „leragasztásával”, mint például a menetiránnyal szembeni parkolás, de sokan a járdán való megállást is említették, amennyiben az autó nem akadályozza a gyalogosforgalmat.

Feltételezzük, hogy egy-egy helyi gyakorlatot erősen befolyásolhat a kerületi közteresek – vagy a vezetőjük – hozzáállása, természetesen a törvényi keretek között. Plusz nyilvánvalóan a zsúfoltságból adódó parkolási nehézségek, ami egyértelműen a szűkös belső kerületek sajátja, mint éppen Erzsébetvárosé.

A felszerelt bilincs levétele 11.500 forintba kerül, vagyis anyagilag akár jobban is járhat ezzel az autós. Már ha nem élnek azzal a meglehetősen erős eszközzel a hatóságok, hogy a bilincs mellé más büntetést is az autós nyakába akasztanak. Volt már erre is példa.

  Kerékbilincselések száma, 2019 Terület
1. 6102 VII. kerület
2. 4280 XI. kerület
3. 2548 IX. kerület
4. 2258 VIII. kerület
5. 2147 XIV. kerület
6. 1282 VI. kerület
7. 637 X. kerület
8. 613 XII. kerület
9. 561 III. kerület
10. 337 XIII. kerület (2018)

Érdekes, hogy a bírságok és a bilincselések összesített számában nem egy, a járműforgalomtól békeidőben fuldokló, szabad parkolóhellyel alig rendelkező belvárosi kerület vezet. Ezt a „versenyt” a főváros területre egyik legnagyobb kerülete, a központi területeknél szellősebb XI. nyerte. Újbuda szedte be a legtöbb pénzt tavaly a megbüntetett sofőröktől: 8379 alkalommal szereltek fel bilincset, vagy szabtak ki bírságot.

Lista a legtöbbet bírságoló önkormányzatokról 2

Lerögzített autó a Dob utcában

Ezekben az utcákban rakják fel a legtöbb bilincset

„Tisztelt Lencsés Csaba! Elolvastam a cikket! Köszönöm, hogy jelezte felénk ezt a problémát. Munkatársaimmal meg fogjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan tudnánk még jobban felhívni az autósok figyelmét az adott helyen” – írta pár hete megjelent írásunkra reagálva az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság – az új polgármester beiktatása után érkező – új vezetője. Ebben egy olyan utcaszakaszt mutattunk be, ahol az elmúlt években rengeteg tisztességes, a KRESZ-t betartó járművezető autójára került bilincs azért, mert megtévesztőek a hely adottságai.

Mindez pontosan abban a Dob utcában történt, amelyben messze a legtöbb kerékbilincs pattant fel tavaly Budapest összes – közel 8200 – utcáját, útját, körútját stb. belevéve.

  Kerékbilincselések száma, 2019 Terület
1. 1001 VII. Dob utca
2. 539 VII. Király utca
3. 414 VII. Wesselényi utca
4. 256 XI. Műegyetem rakpart
5. 248 VIII. Nagy templom utca
6. 242 XI. Eszék utca
7. 193 VIII. Mária utca
8. 138 X. Gyakorló utca
9. 99 XI. Szabolcska utca
10. 54 III. Fő tér és környéke

Aki talált már valaha kerékbilincset az autóján, az pontosan tudja, mennyire bosszantó mozdulatlanságra kényszerítve visszatérni a tulajdonához. Pedig van rá lehetőség, hogy az embert soha ne érje ez a kellemetlen meglepetés. A kormányablakoknál kell regisztrálni, és innentől kezdve elkerülhető: amennyiben a szabálytalanul hátrahagyott autóra amúgy jogszerűen bilincset szerelne a buzgó rendész, a központi rendszer értesítést küld a tulajdonos/üzembentartó telefonjára, akinek 15 perce van a járműhöz érni. Addig nem megy rá a csapda, csak a szabálysértési bírságot kell kifizetni.

Lista a legtöbbet bírságoló önkormányzatokról 3

Többszöri kérésünk ellenére nem küldött adatokat az V. kerület (pedig izgalmas lett volna), a XV., a XXII., valamint az I. Utóbbi is érdekes lenne, a Budavári Önkormányzat előző vezetése alatt ugyanis aktívan bírságoltak a felügyelőik: 2016-ban 1700 csekket töltöttek ki. A képen a Dísz tér látható a Várból

Van egy kerület, ahol se bilincs, se…

Több olyan polgármesteri hivatal működik a fővárosban, amely érdemben nem hizlalja a kasszáját ezekkel a módszerekkel. Kerékbilincset például néhányan egyáltalán nem használnak: a II., a XVI., a XVII., a XVIII., a XIX., a XX., a XXI., és a XXIII. kerület. Vagyis nagyrészt, de nem kizárólag Budapest kertvárosias peremterületei.

Mint amilyennek nagyrészt a büntetés-bajnok XI. kerület tűnik, ahogyan ellenpontja, a XVI. is. Utóbbiban a bilincshasználat mellőzését bírságolással sem kompenzálják, mindösszesen 57 alkalommal szabták ki 2019-ben.

Vagyis az itteni közterület-felügyelők átlagosan heti egy szem büntetést osztottak ki tavaly az autósoknak, miközben az újbudai kollégáik átlagosan heti 161 darabot.

Lista a legtöbbet bírságoló önkormányzatokról 4

Évek óta az Eszék utcában találkoznak a legtöbb szabálytalansággal Újbuda rendészei. „Ennek az lehet az oka, hogy közel van az Allee bevásárlóközpont, a Fehérvári úti piac, illetve a rendelőintézet, és nincs elegendő parkolóhely” – válaszolta kérdésünkre a polgármesteri kabinet

Ha van bármilyen bírságolós, bilincselős története, vitája, írja meg nekünk az info@vezess.hu e-mailcímre!