Frankfurt am Main, Orberstrasse 4/a; ezt a címet tessék megadni a navigációban, és az majd elvezet Frankfurt északkeleti sarkában abba az egykori mezőgazdaságigép-gyárba, amely a háború után évtizedekig üresen állt, míg végül el nem nyerte létezése mai értelmét. Jelenleg KlassikStadt néven egzotikus autómárkák szalonjait tömöríti már-már az egészségre ártalmas koncentrációban, veteránautó-felújító műhelyek találhatók benne, illetve gyűjtők tartják itt négykerekű értékeiket.

Az egész koncepció nagyon hasonlít ahhoz a Classic Remise-hez, amelyet Düsseldorfban csodáltam meg pár éve (illetve annak berlini iker-vállalkozásához, az ottani Classic Remise-hez). Tárlatának muzeális értéke kicsit szerényebb ugyan azokénál, viszont a kevésbé látványos veteránkollekciót remekül kiegyensúlyozza az intézmény területén működő néhány marginális autómárka kereskedésének kirakata, mint a Bugatti, Alpine, McLaren és Lamborghini. Az alábbi képre kattintva galéria nyílik a képekből, amelyeket kint fotóztam, a kép alatt pedig néhány praktikus tudnivalót talál, aki kedvet kapott egy kis benzinturizmusra!

Lambók, McLarenek és csodás veteránok gyilkos mennyiségben 1

Az egykori mezőgazdasági gép-gyár 1910-ben épült, sértetlenül vészelt át két világháborút! A múlt század második felében itt nyomták az 50 márkás bankjegyeket, de vámtisztviselő-egyenruha-raktárként is használták az épületet. A KlassikStadt-ot a Mini Clubman frissítése kapcsán látogattuk meg, mintegy betétprogramként a nemzetközi menetpróba szünetében

A frankfurti KlassikStadt hétfőtől szombatig reggel 10 és este 8 óra között, vasárnap 10-től 18 óráig várja a látogatókat. A belépés díjtalan, viszont a fotózás elvileg tilos, a felső emeletek pedig nem mindig látogathatók. Viszont ottjártamkor úgy tűnt, kellő lelkesedéssel azért rávehető a teremőr bácsi, hogy megmutassa a rejtettebb zugokban parkoló kocsikat is, és ha nekünk, egy komplett autós újságírócsapatnak megengedték, hogy fényképezzük a kocsikat, bizonyára ezt is ki lehet könyörögni.