Varga Tibor, az Autóvizsgálat.hu vezetője használtautó-vásárlási szakértőnk. Főállásban a megfelelő autó kiválasztásában és átvizsgálásában segít ügyfeleinek, a Vezessen pedig használtautó-vásárláshoz ad tanácsokat. Vele közösen készítjük az Értékbecslő sorozatot a Vezess videocsatornájára. 

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor!

Autó vásárlás előtt állok, amiben szeretném kikérni a véleményét! A keret max 3 millió átírással és esetleges szervízzel. Skoda Octavia 5E 1.6 vagy 2.0 CRTDI motorral, Seat Exeo 2.0 CRTDI vagy Ford Focus MK3 facelift 1.5 TDCI motorral lenne ön szerint a legjobb választás hosszútávon?

Az autó főként hosszú utakra lenne használva, úgyhogy a fogyasztás is mérvadó lenne. Valamint hallottam a 2.0 CRTDI motorokkal kapcsolatban, hogy az olajszivattyút meghajtó hatszögtengely egy idő után elkopik, és egyik pillanatról a másikra megszűnik a kenés, ezért motorcsere lehet a vége, ez a hiba még ezekben a motorokban fennáll-e? Előre is köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válaszol

Kedves Márk!

Rosszul hallotta. Az olajszivattyút meghajtó hatszögtengely probléma a 2,0 PDTDI motorokat érintette. A 2,0 CRTDI -nél változtattak a megoldáson. Azt, hogy melyik típust érdemes megvenni, az adott autó, illetve motor állapota dönti el. Hiába tanácsolom Önnek például a VW 1,6 CRTDI-t, ha rosszul bántak vele, pont Önnél fog szétesni. Megbízhatóságban nincs nagy különbség a fenti motorok között konstrukcióban.

Ha a fogyasztás az első, a Ford 1,5 TDCI motorját javaslom. Nagyon takarékos. Amennyiben kell a teljesítmény, akkor a VW 2,0 CRTDI-t érdemes megfontolni.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga úr!

Első saját autó vásárlása előtt állok, a két fő kiszemelt a Mazda 6 1.8(2002-2005) és a Passat 5.5 1.8T. Kicsit talán közelebb állna hozzám a Passat de kicsit aggódok a turbó miatt, erről nem sok infót találni a fórumokon valaki agyon dicséri más pedig állítja hogy nagyon költséges konstrukció.

Főleg városban használnám, (ezért nézek csak benzines autót) havi egyszer kétszer mennék hosszabb távokat. Kérdésem az lenne, hogy melyik lehet a jobb döntés, ezen felül milyen autók jöhetnek még szóba hasonló paraméterekkel, kb 1-1,2 milliós kerettel. Előre is köszönöm a válaszát.

Egymillióért Mazda6 vagy Volkswagen Passat? 3

Szakértőnk válaszol

Kedves Gábor!

15 éves autónál nem az a fontos, hogy melyik konstrukció jobb, hanem hogy melyik van jobb állapotban. A turbótól nem kell félni. Egy turbófelújítás megvan 100 000 forint alatt. Fontosabb, hogy a motor maga milyen állapotban van. Egy motorfelújítás sokkal drágább lehet (vagy a Mazda aljának kihegesztése).

A legtöbb Mazda alja elrohadt ennyi idős korukra. A Passatnál a futóművet drágább fenntartani. Hasonló kategóriában Ford Mondeót vagy Skoda Octaviát néznék esetleg.

Bármelyiket választja, nézesse át szakértővel vásárlás előtt.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga Úr

Azon kérdésemmel fordulok önhöz, hogy normális jelenség-e egy Ford C-maxnál, ami 2005-ös évjáratu, hogy 1000 km-enként majdnem egy liter olajat eszik.

Ezt az autót használtan vásároltam 187500km-rel óra szerint.

Ford szalonnál beszámított autó volt. Az eladó azt közölte velem, hogy 5000-km-enként 05-1l a normális. Ilyenkor milyen lehetőségeim vannak?

Tisztelettel: Barta Milán

Szakértőnk válaszol

Kedves Milán!

1000 kilométerenként 1 liter olajfogyasztás nem normális, de a gyár valóban ezt a határt írja maximum olajfogyasztásnak. Nem attól lesz jó egy motor, hogy kevés kilométer van benne, bár mindenki ezt keresi. A magas olajfogyasztás rejtett hibának számít, ami miatt akkor tud reklamálni, ha nem hívták fel az Ön figyelmét (lehetőleg írásban) erre a problémára. Az eladó 6 hónap szavatossággal tartozik, amennyiben időközben valamilyen rejtett hibára derül fény az autóval kapcsolatban. Ha szóltak a fent említett hibáról vásárlás előtt, akkor az Ön döntése volt, hogy megvásárolja az autót.

Javaslok mihamarabb felkeresni egy ügyvédet, aki írásban tájékoztatja az eladót a fennálló hibáról és az Ön javítási, esetleg visszavásárlási igényéről.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu